Stanojlović

13. mart 2012.

komentara: 5

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (5)

Odgovorite

5 komentara

  1. Stanojlovic Dusan

    Kada smo kod nas kuci govorili o nasem poreklu,deda koji se zvao Toma i imao je dva starija brata koji su se zvali Stameta i Maksim,je govorio da smo mi Stanojlovici poreklom iz Bele Reke.Naime moj predak kome neznam ime i prezime je ucestvovao u I Srpskom Ustanku zajedno sa Hajduk Veljkom Petrovicem.Pogibijom Hajduk Veljka i propascu I Srpskog Ustanka,verovatno je tada poginuo i moj perdak,njegova udovica,kojoj takodje neznam ime je tada izbegla negde kod Krusevca,a potom se doselila u selo Porodin kod Zabara,Branicevski Okrug,gde i danas imam dedovinu,sa troje dece,dva sina i jednom cerkom.Jedan sin se zvao Stanojlo,drugom sinu neznam ime a cerka se zvala Jagoda.Po tom Stanojlu mi danas imamo prezime Stanojlovic.Video sam na mapi Srbije da ima jedno mesto koje se zove Bela Reka i to mesto se nalazi kod Negotina.Dali je to mesto odakle ja poticem,ja licno neznam.Inace mi Stanojlovici iz Porodina slavimo Svetu Petku 08.08. i 27.10.

    • Tomislav

      I ja se prezivam Stanojlović,inače sam iz Simićeva.
      Samo što ja preslavljujem svetu Petku.
      Da nismo slučajno rodjaci?

    • Tomislav

      Inače Simićevo je selo takodje u opštini Žabari,hajde javi mi se na Facebook naravno ako želiš,možda zaista imamo zajedničkog pretka.
      Na fbu sam upisan kao Tomislav Stanojlović,na profilnoj slici sam u plavoj gardijskoj uniformi.

    • Stanojlivić Dušan

      Živim u Pančevu sa porodicom od 1946. godine. Rođen sam u Novom Sadu , na Petrovaradijskoj tvrđavi 1940. godine a rat proveo u selu Sakule, odakle mi je majka. Otac mi je Dejan, rođen u Čenti, završio Vazduhoplovnu vojnu akademiju, bio učesnik aprilskog rata, bio u zarobnjeništvu, vratio se u JA i 1949 “najuren” iz vojske, sa nepriznatim dvema akadenijama i činom majora! I ranije sam pokušavao da napravim podoslov porodice ali me je podstakao Mahmud Bušatlija, koji je na televiziji nastupio kao Stanko Crnojeić. Prema mojim saznanjima, u Žabljku je bio presto Srba u Kneževii Zeti, a ne Crnoj Gori (to je toponim). Kakvi “Crgorci” ? (onda smo i mi “Vojvođani”, ili najmanje “Banaćani, kao nacija”?). Knez Zete bio Đurica Ilić, njegov sin Crnoje Đurašković, njegov sin Stefan Crnojević a njegov sin Ivan Crnojević, koji je zbog najezde Turaka sebi dao naziv Ivan- Beg, osnovao Cetinje, podigao Cetinjski manastir (srpski!) i štampariju 1493. godine! Ivan je sina Stanišu posalo kao taoca u Istambul i on je tako postao Skenderbeg! Potomci Stefana Crnojevića, posle 1449.godine, kako nisu hteli da pređu u islam, preselili se na Kosovo i tamo, zbog manjih represalija, postali ugledna porodica. Svima koji su do sada nabrojani slava je bila Sveti Nikola! Kada je Patrijarh Arsenije organizovao seobu Srbalja 1690, on je bio Masimović, pa je zbog ugleda porodive Crnojević uzeo prezime Čarnojević, kako se to prezime čitalo po staroslovenskom jeziku! Deo Srba iz Seobe se nastanio u Irigu, na Fruškoj gori. Po Stanojlu Crnojeviću, deo porodice ili svi (to nisam uspeo da saznam) uzelo je prezime Stanojlović ali i dalje im je ostala slava Sveti Nikola. Haralampije Stanojović , abadžija, imao je dva sina, mlađeg Radivoja koji je pre Prvog sbetekog rata otišao za Beograd ( o ljima neznam ništa) i Aleksandra, mog dedu. Deda je imao dve seste, jedna je ćrku bila udala sa sportskog komentatora Radivoja Markovića (imali su sina), a sin druge bio je savetnik predsednika Kenedija. Ja sam imao brata Aleksandra, koji je nažalost umro u februaru ove godiene u 87. godini života. Imam sina Aleksandra i unuka Kojstantina, trenutno gimanzijalca i košarkaša u Mladenovcu. Po svemu sudeći on je jedini naslednik loze. Naka ga Bog poživi! Ako neko zna nešto drugo ili više, ili se ne slaže, molim ga da mi mejlom javi jer ja fizički više ne mogu da sve pronaćem. Unapred zahvalan, Dušan Stanojlović.

  2. Stanojlović Boban

    Rodom sam iz Starog Sela kod Velike Plane. Prema istraživanju Profesora Darka Ivanovića, tri brata, Stanojlo, Manojlo i Stanoje su došli iz Velikog Izvora kod Zaječara. Naime ih je tamo bilo devetoro pa otud nas (Stanojloviće, Manojloviće i Stanojeviće) ovde još nazivaju i Devetacima. Inače krsna Slava nam je Đurđevdan i Đurđic. Pozdrav.