Станојловић

13. март 2012.

коментара: 5

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:

Коментари (5)

Одговорите

5 коментара

  1. Stanojlovic Dusan

    Kada smo kod nas kuci govorili o nasem poreklu,deda koji se zvao Toma i imao je dva starija brata koji su se zvali Stameta i Maksim,je govorio da smo mi Stanojlovici poreklom iz Bele Reke.Naime moj predak kome neznam ime i prezime je ucestvovao u I Srpskom Ustanku zajedno sa Hajduk Veljkom Petrovicem.Pogibijom Hajduk Veljka i propascu I Srpskog Ustanka,verovatno je tada poginuo i moj perdak,njegova udovica,kojoj takodje neznam ime je tada izbegla negde kod Krusevca,a potom se doselila u selo Porodin kod Zabara,Branicevski Okrug,gde i danas imam dedovinu,sa troje dece,dva sina i jednom cerkom.Jedan sin se zvao Stanojlo,drugom sinu neznam ime a cerka se zvala Jagoda.Po tom Stanojlu mi danas imamo prezime Stanojlovic.Video sam na mapi Srbije da ima jedno mesto koje se zove Bela Reka i to mesto se nalazi kod Negotina.Dali je to mesto odakle ja poticem,ja licno neznam.Inace mi Stanojlovici iz Porodina slavimo Svetu Petku 08.08. i 27.10.

    • Tomislav

      I ja se prezivam Stanojlović,inače sam iz Simićeva.
      Samo što ja preslavljujem svetu Petku.
      Da nismo slučajno rodjaci?

    • Tomislav

      Inače Simićevo je selo takodje u opštini Žabari,hajde javi mi se na Facebook naravno ako želiš,možda zaista imamo zajedničkog pretka.
      Na fbu sam upisan kao Tomislav Stanojlović,na profilnoj slici sam u plavoj gardijskoj uniformi.

    • Станојливић Душан

      Живим у Панчеву са породицом од 1946. године. Рођен сам у Новом Саду , на Петроварадијској тврђави 1940. године а рат провео у селу Сакуле, одакле ми је мајка. Отац ми је Дејан, рођен у Ченти, завршио Ваздухопловну војну академију, био учесник априлског рата, био у заробњеништву, вратио се у ЈА и 1949 “најурен” из војске, са непризнатим двема акаденијама и чином мајора! И раније сам покушавао да направим подослов породице али ме је подстакао Махмуд Бушатлија, који је на телевизији наступио као Станко Црнојеић. Према мојим сазнањима, у Жабљку је био престо Срба у Кнежевии Зети, а не Црној Гори (то је топоним). Какви “Цргорци” ? (онда смо и ми “Војвођани”, или најмање “Банаћани, као нација”?). Кнез Зете био Ђурица Илић, његов син Црноје Ђурашковић, његов син Стефан Црнојевић а његов син Иван Црнојевић, који је због најезде Турака себи дао назив Иван- Бег, основао Цетиње, подигао Цетињски манастир (српски!) и штампарију 1493. године! Иван је сина Станишу посало као таоца у Истамбул и он је тако постао Скендербег! Потомци Стефана Црнојевића, после 1449.године, како нису хтели да пређу у ислам, преселили се на Косово и тамо, због мањих репресалија, постали угледна породица. Свима који су до сада набројани слава је била Свети Никола! Када је Патријарх Арсеније организовао сеобу Србаља 1690, он је био Масимовић, па је због угледа породиве Црнојевић узео презиме Чарнојевић, како се то презиме читало по старословенском језику! Део Срба из Сеобе се настанио у Иригу, на Фрушкој гори. По Станојлу Црнојевићу, део породице или сви (то нисам успео да сазнам) узело је презиме Станојловић али и даље им је остала слава Свети Никола. Харалампије Станојовић , абаџија, имао је два сина, млађег Радивоја који је пре Првог сбетеког рата отишао за Београд ( о љима незнам ништа) и Александра, мог деду. Деда је имао две сесте, једна је ћрку била удала са спортског коментатора Радивоја Марковића (имали су сина), а син друге био је саветник председника Кенедија. Ја сам имао брата Александра, који је нажалост умро у фебруару ове годиене у 87. години живота. Имам сина Александра и унука Којстантина, тренутно гиманзијалца и кошаркаша у Младеновцу. По свему судећи он је једини наследник лозе. Нака га Бог поживи! Ако неко зна нешто друго или више, или се не слаже, молим га да ми мејлом јави јер ја физички више не могу да све пронаћем. Унапред захвалан, Душан Станојловић.

  2. Станојловић Бобан

    Родом сам из Старог Села код Велике Плане. Према истраживању Професора Дарка Ивановића, три брата, Станојло, Манојло и Станоје су дошли из Великог Извора код Зајечара. Наиме их је тамо било деветоро па отуд нас (Станојловиће, Манојловиће и Станојевиће) овде још називају и Деветацима. Иначе крсна Слава нам је Ђурђевдан и Ђурђиц. Поздрав.