Порекло презимена Станивуковић

13. марта 2012.

коментара: 10

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (10)

Одговорите

10 коментара

 1. Бранислав Станивуковић

  Po prici moga oca Stanivukovici su na obronke danasnje Majevice dosli posle pada Drugog srpskog ustanka iz Hercegovine. 3 brata(jedan od njih se zvao Stanivuk) Krsna slava Sv. Jovan Krstitelj 🙂

  • Младен Чвокић

   Не знам колико је директно везано за презиме Станивуковић али ми је твоја прича занимљива. Оно што знам из прича мог ђеда и оца је да смо се ми Чвокићи некада презивали Станивук. Чвокићи су до рата у БиХ и хрватској насељавали гламочки крај и то, село Красинац. Ђед је још током другог великог рата колонизован у Војводину. Крсна слава нам је и данас Св. Јован Крститељ. Нисам упућен у то како је дошло до промене презимена.

  • Sreten Stanivuković

   Branislave, zanimljiva ti je priča vezana za Majevicu. Moji su u Zabrđu, opština Ugljevik, krsna slava Sv. Jovan Krstitelj, takođe priča o tri brata…. A o ovo pročitaš javi se na mail: [email protected]

 2. Drago Stanivuković

  Porijeklo mojih Stanivukovića je selo Radmanići sa Manjače. Danas nastanjeni u opstini Kozarska Dubica. Krsna slava Đurđevdan (06. Maj)

 3. Željko Stanivuković

  Moji vode porijeklo iz Gornjeg Ratkova na Manjači,doselili su u Lijevče polje krajem 19.vjeka (selo Maglajani, Opština Laktaši). Krsna slava nam je Đurđevdan.

 4. Slobodan

  Ono što je meni poznato je sljedeće:Sa područja Sandžaka,za vrijeme jednog od srpskog ustanka,čovjek prezimena Reškovac,otišao je u Austro-Ugarsku,u okolinu grada Osjeka.Radio je kod gazde koji je imao jednu kćer.Reškovac je nju oženio ali na zahtjev djeda,djeca su dobila prezime po mami-Stanivuković.Imali su 3 sina.Najstariji je ostao na imanju,a mlađi su se odselili.Jedan u Bosnu a drugi okolicu Bjelovara. To mi je ispričala moja prabaka,koja je doživjela 99 godina.Ona se je udala za Stanivukoviča koji se doselio u okolinu Bjelovara,ili za njegovog sina.Moj djed,njen sin,imao je slavu Jovanje. Neke činjenice koje drugi pišu se dosta poklapaju.Pošto je moja prababa imala dug život,najvjerojatnije je ovo i najtočniji podatak. Radi se o 3 sina i slavi Jovanje.To je sve što znam o porijeklu prezimena Stanivuković.

 5. Moja krsna slava je Sveti Jovan. Moj pradeda Zivan Stanivukovic je poreklom iz Republike Srpske selo Tutnjevac. Ovo je kraj 🤠

 6. Dragan Stanivukovic

  Moj pradjed, djed i sva pamilija su u Maglajanima opstina Laktasi. Nasa krsna slava je Djurdjevdan. Cuo sam da su nasi predci dosli sa Manjace ali nisam siguran.