Poreklo prezimena Staničić

13. mart 2012.

komentara: 1

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Aleksandar Staničić

    Prezime Staničić se u Darosavi kod Aranđelovca javlja prvi put u popisu 1867. godine. U pitanju je familija nastala od roda Serdara koji su se u Darosavu doselili iz okoline Sjenice u prvoj polovini 18. veka. Serdar Sima iz Darosave je bio Karađorđev pobratim, učesnik Sretenjskog zbora u Orašcu kojim je otpočeo Prvi Srpski ustanak, poginuo u bici kod Batočine 1804. godine.

    Prema istraživanju Jovana Erdeljanovića, u Darosavi je 1909.godine bilo 4 kuće Staničića (Jovan Erdeljanović, “Etnološka građa o Šumadincima”, Beograd: Naučna knjiga, 1951, str. 30), mada Erdeljanović ovde pogrešno navodi da su nastali od Negovanovića, koji su potpuno drugi rod.
    Prema istraživanju Petra Ž. Petrovića, 1936. godine je u Darosavi bilo 8 kuća Staničića (Petar Ž. Petrović, “Šumadijska Kolubara”, Beograd, 1963, str. 153-154). Zanimljivo je da i Erdeljanović i Petrović u svojim delima pogrešno navode prezime “Stančić” umesto Staničić.

    I danas najviše ovih Staničića ima Darosavi, a zatim u Aranđelovcu (i okolini), Beogradu i Beču. Ne zna se da li su srodstvu sa Staničićima u Smederevskoj Palanci, Kusadaku, Medveđi, Ćupriji… Ako neko ima podatke o tome, molio bih da mi se javi.

    Slave sv. arhangela Gavrila (8.april).

    dr Aleksandar Staničić, dipl.ing.arh.