Poreklo prezimena Stančić

13. mart 2012.

komentara: 30

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (30)

Odgovorite

30 komentara

  1. Aleksa Stančić

    Stančića ima i u Vlasotinu, koji su došli iz Mankićeva.Međutim mi potičemo od Stanče kog su bugariubili…Slava nam je Sv.Olimije.
    Pozdrav iz Niša

  2. Ana Stancic

    Ja sam iz Vrnjačke Banje u kojoj postoje tri grupacije Stančića na različitim lokacijama – selo Vrnjci, naselje Slatina i naselje Reka. Ja sam od Stančića iz Reke gde ima jedno desetak porodica sa ovim prezimenom. Slavimo Djurdjevdan i svetog Alimpija. Ne znam odakle smo potekli, ali znam da smo tu od perioda Prvog svetskog rata pa na dalje.

  3. Lidija Stancic

    U Obrenovcu postoji deo grada koji se zove Rvati,tu ima pet kuca Stancica,jedna do druge. Cukundeda Hristivoje dosao je jos za vreme turaka na to imanje iz Hercegovine I slavimo Djurdjevdan. Imamo porodicno stablo unazad 200 god u Obrenovcu tadasnjem Palezu. Ne znamo iz kog mesta iz Hercegovine je dosao u Obrenovac.

    • Milos

      U istom mestu su i Stancici u selu Jasenak na 7 km od Obrenovca 30-ak porodica ima.Imamo zajednickog pretka,zvao je se Gvozden msm.Poreklo nam je isto iz Hercegovine,vise od 200 godina smo tu.Slavimo svi isto Djurdjevdan.
      Prva Slava nam je bio Kliment Rimski pa ju je nas predak po dolasku promenio.
      Od Gvozdena je nastalo jos par familija po Jasenku(Ristici,Radosavljevici,Colakovici)
      Prvobitno prezime Gvozdena mi nije poznato ako ga neko zna lakse bi utvrdili njegovo tacno poreklo.
      Stancici u Rvatima,Baricu I Beogradu vode isto poreklo samo su se zbog velikog vremeskog periods pogubile veze..Pozdrav

      • Olivera rodj.Stanćič

        Moj otac je iz sela Jasenak kod Obrenovca i on slavi takodje Djurdjevdan. Hvala Vam na informacijama. Uvek sam se pitala odakle su moji preci poreklom. Pozdrav i jos jednom hvala na informacijama

    • Igor

      Interesantno. Identičan naziv mesta postoji i u okolini Raške gde takođe ima dosta Stančića.
      Isto se zove Rvati

  4. Rade Stančić

    Postovanje.
    Moja familija Stančić je naseljena u selu Trnava kod Užica. Ne znam nista o poreklu i volevo bih da uz pomoc nekog saznam vise o poreklu i stablu. Otac pokojni mi se doselio u Beograd iz Kosjerića 1970 godine. Krsna slava nam je Sveti Luka. Ako bilo ko ima ikakve informacije i saznanja voleo bih da me kontaktira na email [email protected]
    Unapred zahvalan Rade Stančić.

  5. Miroslav Stancic

    Postovani Stancic,zovem se Miroslav od oca Ranisava dede Radoljuba,pradede Straina,koji su se po prici doselili iz Hercegovine bezeci od Turaka.Nastanili su se u Uzickom regionu sela Trnava Ribasevina Kosijericke nahije.Krsna Slava nam je Sveti Luka.
    Puno vas pozdravljam i zelim svako dobro svim Stancicima gde god da su.

  6. Predrag Stančić

    Živim u Kragujevcu a poreklom sam iz Kraljeva (selo Metikoš). U Metikošu danas žive 4 porodice Stančića, a još dve porodice žive u Kraljevu. Prema knjizi Radosava LJ. Pavlovića „Podibar i Gokčanica“ Stančići su se u Metikoš doselili početkom 18. veka iz Brnjice u Sjeničkom srezu. Krsna slava Stančića je Nikoljdan – prekada Sv. Nikola „mali“. Zavetina je Drugi dan Sv. Trojice.
    Poštovanje svim Stančićima.

  7. Boris Stancic

    Dolazim iz sela Kumane u Banatu gde ima najvise porodica Stancic cak pola sela se tako preziva i osnovna skola se cak u selu zove Milan Stancic Uca i mislim da je tu i u okolini najvise ljudi sa ovim prezimenom od svih sto ste nabrojali po Srbiji i Bosni.Slavimo djurdjevdan.Jedan covek mi je rekao da vodimo poreklo iz okoline Niksica stare hercegovine sad koliko je to tacno ne znam.Ako ima neko tacne informacije neka pise ovde posto smo mi najseverniji Stancici gde smo se nastanjili u Srbiji.

  8. Sanja

    Otac je poteklom iz sela Kamik iz okoline Pirota, a slavi Djurdjevdan.