Poreklo prezimena Sremčević

13. mart 2012.

komentara: 33

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (33)

Odgovorite

33 komentara

  1. Milan

    Postovanje, porodica Sremcevic iz Novog Sada. Jedino sto znam je da se otac zove Predrag, posle njega nikog.

  2. Ivan

    Sremcevici u Boljevcima poticu iz sela Guncati odakle je pradeda Milun,pa njegov otac Vukadin,pa Vukasin.Inace su u Boljevce dosli iz Novih Banovaca!

  3. Dusko

    Za li neko nesta o Sremčevićema iz Macve ja zivim u selu Sovljak kod Bogatića i u mom selu ima samo dve kuce Sremčevića a to je moja i od mog dede. Ako neko nesta zna o tome neka mi kaze. Hvala.

  4. Nikola Sremčević

    Pozdrav svima,ja sam Sremčević od Sremčevića iz Guncata-Šumadija.Slavimo Svetog Nikolu.Koliko sam uspeo da saznam, naši koreni su vezani za područje Zlatibora -Čajetine-selo Dobroselica,a ne Dobroselica kod Rekovca… Stevanović je prezime koje je predak ove familije nosio,pobegao u Srem kada su Turci udarili i tamo uzeo prezime Sremčević a posle se vratio u centralnu Srbiju,i ostao u Šumadiji u Guncatima odakle su svi naši… Interesantno je da Stevanovići iz Dobroselice slave Svetog Nikolu,a takođe je zanimljiv podatak da su Stevanovići najverovatnije u Srbiju došli sa Kosova i Metohije… A postoji i druga grupa koja dolazi iz Bosne -sadašnja Republika Srpska

  5. Poreklo prezimena Sremčević Guncati(Knić).Sremčevići iz Guncata su od familije Radoševića(crnogorskih) čijih je kuća u Dobroselici(Rekovac)pre 40 godina bilo oko 12.,inače Radoševići su u Dobroselicu stigli možda i pre 1690-e godine znači i pre seoba.Miailo Dragić piše da su Sremčevići pre odlaska u Srem živeli u Dobroselici,a iz izvora i knjiga Mileta Ignjatovića to je tačno i tada su još bili Radoševići.Jedan od Radoševića je pobegao u Srem za vreme turskih osvajanja i vratio se sa novim prezimenom i starom izvornom slavom Svetim Nikolom,došavši u Guncate kod Knića,govori se da je bilo Sremčevića i u Žabarima i Ramaći.U Guncatima ima dosta Sremčevića danas.Svi slave Svetog Nikolu.Radoševići od kojih su nastali Sremčevići su doseljenici iz Morače,od crnogorskog plemena Bratonožići(uglavnom je većina Bratonožića slavila Svetog Nikolu).Danas Radoševići iz Dobroselice slave Aranđelov-dan, a preslava im je Velika Gospojina,ne znamo iz kog razloga je tako.Inače iz Radoševića potiču ove porodice u Šumadiji(Radišići, Prokići, Panići, Jovanovići, Vićentijevići, Sremčevići, Aleksići, Pavlovići, Jakovljevići i Đorđevići) .O Bratonožićima se zna da su staro pleme sa severa Crne Gore.Možda su se u našoj porodici iz tog razloga i zadržala takva imena Vukadin,Vukašin,Milun,Bogovid… ovo su imena mojih dedova i pradedova.Bratonožići su pleme u crnogorskim brdima između Morače, Male Rijeke i Crne planine. Početkom 20. vijeka brojalo je oko 400 domova.
    Bratonožići se spominju prvi put 1455. među plemenima Gornje Zete. Gornji dio plemena se zove Brskut. Zemljište je krasko i siromašno vodom. Klima je u južnom dijelu sredozemna. Ukoliko neko ima rodoslove Sremčevića iz Guncata i više podataka neka mi se javi na mejl [email protected] Ja sam Nikola Sremčević od Roginaca iz Guncata (Knić).

  6. Tomislav Sremčević

    Pozdrav za sve Sremčeviće! Ja sam Tomislav Sremčević iz Novog Sada. Mi smo u Novom Sadu preko 100 godina, verovatno i duže. Postoji predanje da smo došli u Srem sa Arsenijem Čarnojevićem oko 1690 te godine u seobama. Tada nas Austro-ugarska, po tadašnjemnobičaju tera da svi uzmu stalno prezime. Mnogi su uzeli prezime Sremčević, zbog oblasti Srem gde su se nalazili, verovatno više porodica, više starih prezimena. Ali kada se rat završio, posle 7 godina Turci su proglasili opštu amnestiju jer Srbija je bila skoro prazna. Tada se mnogi vraćaju kućama u Srbiju sa novim prezimenom. Slava nam je Sveti Stefan ali znamo da nam je stara slava bila Sveti Nikola. Neki deda je toliko voleo meso da je posnu slavu Sveti Nikola promenio na prvu sledeću mrsnu, a to je Sveti Stefan!

    • Nikola

      Tomislave ,zanimljiva vam je priča. Preporučujem da uradite dnk test preko društva ,čini mi se da bi nam dobro došli vaši rezultati.