Порекло презимена Сремчевић

13. март 2012.

коментара: 33

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (33)

Одговорите

33 коментара

  1. Milan

    Postovanje, porodica Sremcevic iz Novog Sada. Jedino sto znam je da se otac zove Predrag, posle njega nikog.

  2. Ivan

    Sremcevici u Boljevcima poticu iz sela Guncati odakle je pradeda Milun,pa njegov otac Vukadin,pa Vukasin.Inace su u Boljevce dosli iz Novih Banovaca!

  3. Dusko

    Za li neko nesta o Sremčevićema iz Macve ja zivim u selu Sovljak kod Bogatića i u mom selu ima samo dve kuce Sremčevića a to je moja i od mog dede. Ako neko nesta zna o tome neka mi kaze. Hvala.

  4. Никола Сремчевић

    Поздрав свима,ја сам Сремчевић од Сремчевића из Гунцата-Шумадија.Славимо Светог Николу.Колико сам успео да сазнам, наши корени су везани за подручје Златибора -Чајетине-село Доброселица,а не Доброселица код Рековца… Стевановић је презиме које је предак ове фамилије носио,побегао у Срем када су Турци ударили и тамо узео презиме Сремчевић а после се вратио у централну Србију,и остао у Шумадији у Гунцатима одакле су сви наши… Интересантно је да Стевановићи из Доброселице славе Светог Николу,а такође је занимљив податак да су Стевановићи највероватније у Србију дошли са Косова и Метохије… А постоји и друга група која долази из Босне -садашња Република Српска

  5. Порекло презимена Сремчевић Гунцати(Кнић).Сремчевићи из Гунцата су од фамилије Радошевића(црногорских) чијих је кућа у Доброселици(Рековац)пре 40 година било око 12.,иначе Радошевићи су у Доброселицу стигли можда и пре 1690-е године значи и пре сеоба.Миаило Драгић пише да су Сремчевићи пре одласка у Срем живели у Доброселици,а из извора и књига Милета Игњатовића то је тачно и тада су још били Радошевићи.Један од Радошевића је побегао у Срем за време турских освајања и вратио се са новим презименом и старом изворном славом Светим Николом,дошавши у Гунцате код Кнића,говори се да је било Сремчевића и у Жабарима и Рамаћи.У Гунцатима има доста Сремчевића данас.Сви славе Светог Николу.Радошевићи од којих су настали Сремчевићи су досељеници из Мораче,од црногорског племена Братоножићи(углавном је већина Братоножића славила Светог Николу).Данас Радошевићи из Доброселице славе Аранђелов-дан, а преслава им је Велика Госпојина,не знамо из ког разлога је тако.Иначе из Радошевића потичу ове породице у Шумадији(Радишићи, Прокићи, Панићи, Јовановићи, Вићентијевићи, Сремчевићи, Алексићи, Павловићи, Јаковљевићи и Ђорђевићи) .О Братоножићима се зна да су старо племе са севера Црне Горе.Можда су се у нашој породици из тог разлога и задржала таква имена Вукадин,Вукашин,Милун,Боговид… ово су имена мојих дедова и прадедова.Братоножићи су племе у црногорским брдима између Мораче, Мале Ријеке и Црне планине. Почетком 20. вијека бројало је око 400 домова.
    Братоножићи се спомињу први пут 1455. међу племенима Горње Зете. Горњи дио племена се зове Брскут. Земљиште је краско и сиромашно водом. Клима је у јужном дијелу средоземна. Уколико неко има родослове Сремчевића из Гунцата и више података нека ми се јави на мејл [email protected] Ја сам Никола Сремчевић од Рогинаца из Гунцата (Кнић).

  6. Tomislav Sremčević

    Pozdrav za sve Sremčeviće! Ja sam Tomislav Sremčević iz Novog Sada. Mi smo u Novom Sadu preko 100 godina, verovatno i duže. Postoji predanje da smo došli u Srem sa Arsenijem Čarnojevićem oko 1690 te godine u seobama. Tada nas Austro-ugarska, po tadašnjemnobičaju tera da svi uzmu stalno prezime. Mnogi su uzeli prezime Sremčević, zbog oblasti Srem gde su se nalazili, verovatno više porodica, više starih prezimena. Ali kada se rat završio, posle 7 godina Turci su proglasili opštu amnestiju jer Srbija je bila skoro prazna. Tada se mnogi vraćaju kućama u Srbiju sa novim prezimenom. Slava nam je Sveti Stefan ali znamo da nam je stara slava bila Sveti Nikola. Neki deda je toliko voleo meso da je posnu slavu Sveti Nikola promenio na prvu sledeću mrsnu, a to je Sveti Stefan!

    • Никола

      Томиславе ,занимљива вам је прича. Препоручујем да урадите днк тест преко друштва ,чини ми се да би нам добро дошли ваши резултати.