Порекло презимена Сретеновић

13. марта 2012.

коментара: 17

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ СРЕТЕНОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Сретеновић

Хаплогрупа: E1b род А

Порекло: Дражиниће, Краљево, Србија

Крсна слава: Трифундан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Породично стабло тестираног Сретеновића

ДНК порекло породице Сретеновић

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (17)

Одговорите

17 коментара

 1. Darko Srejić

  Malo sa istraživao o poreklu svog prezimena i saznao da su oni bili Sretenovići a kasnije prešli u Srejiće. Kažu da su se u Stublice (Brdsko selo Opstine Trstenik) doselili iz Novog Sela koje se nalazi između Vrnjačke Banje i Kraljeva i da su u Stublice došli usled velikih borbi za Karanovac u vreme ustanka i sklonili se u brdske predele…

 2. Sretenovic

  Meni su pok. baba i deda jednom davno pricali da su “nasi” Sretenovici poreklom iz Hercegovine, pa su neki ostali tu u Sumadiji, oko Smederevske Palanke i Velike Plane. Slavimo sv. Nikolu.

 3. Ja se prezivam Terzić. Moji su iz sela Ivanovci kod Ljiga. U selu postoje dva roda Terzića. Mi slavimo Svetog Stefana, a ovi drugi Jovana. Moj čukundeda je prvi u mojoj familiji koji se prezivao Terzić. Njegov brat i otac su se prezivali Sretenović. Dakle od mog navrndede potiču svi Terzići koji slave Svetog Stefana. Sinovac mog čukundede je u jednom periodu života promenio prezime u Terzić. I moj deda i pradeda su bili upoznati sa tom pričom oko promene prezimena. Ne znam zbog čega i kako je došlo do toga da od Sretenovića postanemo Terzići. Možda su ovi drugi Terzići imali nekog uticaja na to, zaista nisam siguran. Uglavnom ako neki Sretenović koji se nađe na ovom sajtu želi da zna odakle potiče, možda ima korene iz Ivanovaca i nekih povezanosti sa Terzićima.

 4. Milovan Sretenović

  Moji Sretenović su iz Trnave kod Čačka, nadimak Kosovići, deda mi je pričao, zato što smo iz sela Kosovice kod Ivanjice. Slavimo Đurđevdan.

 5. Zeljko Sretenovic

  Po prici mog dede nasa familija potice iz Prizrena i nekad su se prezivali Karamarkovic,jos za vreme turaka.Bila su tri brata,drzali su kafanu u to vreme u Prizrenu.U jednoj svadji jedan od braće je ubio turcina,i morali su da pobegnu.jedan od brace je ostao u okolini kraljeva,drugi u okolini smedereva a treci je otisao u vojvodinu.zato sto su sretno prosli u putu uzeli su prezime Sretenovic,i sto su se spasili od turaka uzeli su slavu Spasovdan