Порекло презимена Соколовић

12. марта 2012.

коментара: 6

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ СОКОЛОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

СОКОЛОВИЋ

Хаплогрупа: E1b-V13

Порекло: Катиновац, Кордун, Република Хрватска

Крсна слава: Ђурђевдан

_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (6)

Одговорите

6 коментара

 1. Дејан

  Па овако,мој деда се звао СОКОЛОВИЋ Никола из села Доње Гламе уствовао у првом светском рату.
  Али по мојим сазнањима да су у том селу Доња Гламау близини Беле Паланке на јужно источној Србији да су мушкарци били дошљаци у селу.
  И да је био помор мушкараца пре насељавања, у селу су биле само жене после помора сад да колико је тачно незнам али ме интересује порекло СОКОЛОВИЋА У околини Беле Паланке у селу Доња Глама.
  Соколовић Дејан

  • Srećko Sokolović

   Rod Sokolovića je iz Korjenića iz Hercegovine. Prema kazivanju dr. Miodraga Sokolovića našeg istaknutog lekara, pravoslavni Sokolovići (bile su tri grane pravoslavna, muslimanska i u Dubrovniku katolička) posle ubistva Mehmed Paše Sokolovića bili su izloženi teroru. Mnogo su se delili. Na kraju su došli u oblast grada Trna (Republika Bugarska). Kasnije pošto su bili zanatlije a pre svega zidari, sele se u obližnje krajeve pa samim tim i u oblast Bele Palanke. Moji su se iz sela Kruša u Bugarskoj doselili u oblast oko Knjaževca. Krsna Slava je Mratindan, kao i rodova koji su nastali sa drugim prezimenima Mastilović, Kojović, Đajić a od bratstva su Sokolovića. Za više informacija: [email protected].
   Pozdrav i svako dobro od Gospoda našega Isusa Hrista

 2. Шарко

  Дејане,

  Соколовци (Соколовићи; 4., куће св. Никола); из села Пајежа (општина Бела Паланка). Дошао Сокол на имање Црњинске фамилије, четвртог стариначког рода од кога су после “чуме” остале само женсикиње, “које се све поудавале у друга села”, и населио један део Црњинског имања. (Милан жив 75. година рођ. око 1900. – Жива рођ. око 1870. и Сокол родоначелник који се доселио рођ око 1840. год. који се доселио из Пајежа. (Подаци су из 1970 године “Белопаланачка Котлина” Др. Михајло Костић).

 3. Поштовани-на,
  Хтео бих да сазнам нешто више о мојим коренима.Мој отац се звао Станислав Соколовић,од оца Велимира Соколовића и мајке Загорке Николић,из села Оране,општина Бојник
  Отац ми је врло млад погинуо,кад сам ја био дете,неких мојих 5 година,па сам изгубио сваку другу информацију,о свом пореклу.То је све сто знам.
  Хвала унапред
  Соколовић Саша

  • Бранко Тодоровић

   Поштовани Саша,

   За почетак, покушајте нешто наћи о својим Соколовићима у књигама везаним за ваш крај, које се могу наћи у Дигиталној библиотеци портала Порекло, а у међувремену би вам свакако било препоручено да посетите вашу парохију, где бисте у црквеним књигама могли испратити колико толико вашу породицу у прошлост, бар до краја XIX века.

   То је пракса и пут који смо сви морали проћи, који смо желели нешто више да сазнамо о својима, ако то није било негде објављено, а углавном није. Подухват портала Порекло управо и јесте тај да се кроз обезбеђивање литературе с наше стране и ангажмана с ваше стране, заједно дође до података који ће сутра ваљати свима.

   Исто тако, уколико сте у могућности, препорука је тестирање по мушкој линији, што омогућава дубље истраживање порекла. Нешто више о томе, можете прочитати на страницама Српског ДНК пројекта.

   С поштовањем,
   Defendor

 4. Огњен

  Хтео бих да сазнам нешто више о свом презимену односно пореклу, моја крсна слава је св. Димитрије, мој отац се зове Небојша, пореклом из села Дојкинци на Старој планини, деда Чедомир Соколовић, прадеда Василије, а чукундеда Соко.