Порекло презимена Софранић

12. март 2012.

коментара: 3

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (3)

Одговорите

3 коментара

  1. Vlada Sofranić

    Poštovani,moje ime je Vlada Sofranić,živim u Šapcu,moja cela familija Sofranić potiče iz sela “Goločelo” (Šabačka opština,u blizini Šabačke Kamenice),po pričama mojih predaka ranije smo se prezivali Djukić,doseljeni iz Crne Gore,na seoskom groblju postoje spomenici Djukića,u sklopu porodičnog groblja Sofranića,skoro svi Djukići su preminuli oko 1869-1872,dva barta oko 40-ak godina,deca od 5god…(po nekim predpostavkama od kuge) ,krajem 19-og veka izvesni Sovranije (Sofronije) Djukić menja prezime u Sofranić koje ostaje i dan danas,Djukića ima u Šabačkoj Kamenici,Svileuvi,Koceljevi..ne znam kada i odakle su doseljeni i da li su u srodstvu sa Djukićima iz Goločela,po nekim pričama iz Crne Gore došla su petorica braće i naselili se na ovim prostorima,u knjizi Ljubomira Pavlovića pominje se da je porodica Djukić izumrla ,što nije tačno,samo je promenjeno prezime u Sofranić,koje se uopšte ne pominje u knjizi,što meni malo nije jasno,jer je tada bilo dosta Sofranića kada je pisana knjiga,interesuje me da li porodica Djukić od koje mi potičemo pripada plemenu Vasojevića ? doseljeni su možda oko 1800-te god.sudeći po datumima sa spomenika…..krsna slava Sofranića je Djurdjic 16.nov.

  2. Јоксим

    Владо, јесте ли размишљали о ДНК тесту поријекла по мушкој линији? Једино тако се може утврдити да ли сте од братства Ђукића из племена Васојевића. Има и Ђукића по српским земљама који нијесу од Васојевића, јер је презиме Ђукић разнородно.

  3. Александра Софронић

    Поштовани,
    Интересујрме порекло презимена Софранић дедс ми је роћен у Скели код Обреновца,славимо СВ.Јована Крститеља.