Poreklo prezimena Simaković

11. mart 2012.

komentara: 7

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (7)

Odgovorite

7 komentara

  1. Ljubica Ivanović

    Moj deda po majci Adam Simaković, poreklom je iz Selevca, selo bliže Smed. Palanci, njegov otac se zvao Pavle Simaković, bio je oženjen Milojkom, rođenom Maričić, imali su četiri sina, Radomir, Božidar, Adam i Dragoslav. Radomir je imao dva braka, iz prvog imao sina Aleksandra, koji je umro u Švajcarskoj i ostavio sina Branislava, koji živi u Beogradu,ima ćerku Milojku, koja ima ćerku Danijelu. Božidar nije imao potomaka, Adam je imao sina Prvoslava, koji je umro 1979. godine bez potomaka i ćerku Slobodanku, koja ime dve ćerke Ljubicu i Vesnu. Dragoslav ima ćerku Ljubicu, koja živi u Kragujevcu iz dva braka ima dva sina. Otac Pavla Simakovića se zvao Petar, rođen je u Selevcu, rano ostao udovac sa jednim sinom živeo u Smederevu.Po predanju, prezime Simaković, nastalo je od predka Simaka koji se nastanio u Selevcu bežeći iz Crne Gore, zbog krvne osvete, tu se oženio i dobio dva sina. Toliko znam o poreklu po majci

    • Slavisa Simakovic

      U selu Rastuša, opština Teslić, Republika Srpska, danas postoji više porodica sa prezimenom Simaković, čije porijeklo po predanju potiče iz Crne Gore, odnosno iz Lješkopolja kod Podgorice. Prvi koji se pominje ne Simo Simaković i on se doselio u selo Čečavu, u Savkoviće za koje se pouzdano zna da su iz Lješkopolja, tačnije iz Lužana, odnosno od “bratonoških Balevića, od pretka Savka koji se doselio u drugoj polovini 18. stoleća”.
      Simo se u Savkovićima oženio i imao je četiri sina. Umro je vrlo mlad a njegova žena se preudala u Rastušu u Ilinčiće. Od njegovih sinova: Riste, Teše i Jovana nastali su svi Simakovići u Rastuši, a četvrti sin Savo nije imao djece.
      Za sve ostale potomke Simakovića iz Rastuše upravo izrađujem rodoslov, moleći za pomoć sve koji znaju nešto više ili imaju bilo kakve informacije. Po popisima stanovništva dana u Lješkopolju postoje dvije porodice Simakovića.
      S poštovanjem

  2. Branko Simakovic

    Moj pradeda Draga Simakovic je 1939 god. iz Selevca dosao u Kovin s cetiri sina i cerkom.Milosav,Luka,Slavko,Momir i Borka imaju svojih potomaka.Tako da smo ovde stigli do cetvrte generacije,voleo bih da znam nesto o precima svojim koji su bili pre Drage.

    Branko Simakovic

  3. Joksim

    Za pretke pre Drage, najbolje je da uradiš DNK test praporekla po muškoj liniji. Upravo danas u Beogradu se radi testiranje na Svetski dan. U septembru na Srpski DNK dan, može da se uradi testiranje, naravno sa popustom. Pratite ovaj sajt.
    Koja sve prezimena potomci sinova Draginih: Milosava, Luke, Slavka i Momira sada imaju u Kovinu i od kada?

  4. Joksim

    A Jeremići… I oni su Simakovići.

  5. Branko

    Jedan od sinova Milosava nosi majčino prezime Jeremić.