Порекло презимена Симаковић

11. март 2012.

коментара: 7

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (7)

Одговорите

7 коментара

  1. Ljubica Ivanović

    Moj deda po majci Adam Simaković, poreklom je iz Selevca, selo bliže Smed. Palanci, njegov otac se zvao Pavle Simaković, bio je oženjen Milojkom, rođenom Maričić, imali su četiri sina, Radomir, Božidar, Adam i Dragoslav. Radomir je imao dva braka, iz prvog imao sina Aleksandra, koji je umro u Švajcarskoj i ostavio sina Branislava, koji živi u Beogradu,ima ćerku Milojku, koja ima ćerku Danijelu. Božidar nije imao potomaka, Adam je imao sina Prvoslava, koji je umro 1979. godine bez potomaka i ćerku Slobodanku, koja ime dve ćerke Ljubicu i Vesnu. Dragoslav ima ćerku Ljubicu, koja živi u Kragujevcu iz dva braka ima dva sina. Otac Pavla Simakovića se zvao Petar, rođen je u Selevcu, rano ostao udovac sa jednim sinom živeo u Smederevu.Po predanju, prezime Simaković, nastalo je od predka Simaka koji se nastanio u Selevcu bežeći iz Crne Gore, zbog krvne osvete, tu se oženio i dobio dva sina. Toliko znam o poreklu po majci

    • Slavisa Simakovic

      У селу Растуша, општина Теслић, Република Српска, данас постоји више породица са презименом Симаковић, чије поријекло по предању потиче из Црне Горе, односно из Љешкопоља код Подгорице. Први који се помиње не Симо Симаковић и он се доселио у село Чечаву, у Савковиће за које се поуздано зна да су из Љешкопоља, тачније из Лужана, односно од “братоношких Балевића, од претка Савка који се доселио у другој половини 18. столећа”.
      Симо се у Савковићима оженио и имао је четири сина. Умро је врло млад а његова жена се преудала у Растушу у Илинчиће. Од његових синова: Ристе, Теше и Јована настали су сви Симаковићи у Растуши, а четврти син Саво није имао дјеце.
      За све остале потомке Симаковића из Растуше управо израђујем родослов, молећи за помоћ све који знају нешто више или имају било какве информације. По пописима становништва дана у Љешкопољу постоје двије породице Симаковића.
      С поштовањем

  2. Branko Simakovic

    Moj pradeda Draga Simakovic je 1939 god. iz Selevca dosao u Kovin s cetiri sina i cerkom.Milosav,Luka,Slavko,Momir i Borka imaju svojih potomaka.Tako da smo ovde stigli do cetvrte generacije,voleo bih da znam nesto o precima svojim koji su bili pre Drage.

    Branko Simakovic

  3. Јоксим

    За претке пре Драге, најбоље је да урадиш ДНК тест прапорекла по мушкој линији. Управо данас у Београду се ради тестирање на Светски дан. У септембру на Српски ДНК дан, може да се уради тестирање, наравно са попустом. Пратите овај сајт.
    Која све презимена потомци синова Драгиних: Милосава, Луке, Славка и Момира сада имају у Ковину и од када?

  4. Јоксим

    А Јеремићи… И они су Симаковићи.

  5. Branko

    Jedan od sinova Milosava nosi majčino prezime Jeremić.