Порекло презимена Сарамандић

11. март 2012.

коментара: 8

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (8)

Одговорите

8 коментара

  1. milos

    Pozdrav,
    Tragom za svojim korenima naleteo sam na ovaj sajt te cu ovom prilikom podeliti sa auditorijumom saznanja koja imam o ovom prezimenu uz molbu da svi koji znaju nesto vise pisu na [email protected]

  2. milos

    elem, u jednoj poseti prijatelju u beranama pre vise godina u njegovu kucu dosao je izvestan covek po imenu ivan koji je radio u crnogorskoj policiji na rekonstrukcijama zlocina koji je poznat po poznavanju crnogorskih rodoslova I od kojega sam dobio sledece informacije koje cu vam prepricati.
    saramandicima koreni poticu od ilira kao i vecini srba preko vukana nemanjica kao osnivaca loze tj njegovog plemena kucha I zofa hrekalovica koji su naselelili danasnje prostore berana I bjelog polja u kojem zu ziveli begovici koji su prezime dobili tako sto je nas predak turskom begu odsekao glavu I odneo na cetinje.
    u 17 veku begovici su se preselilili u sumadiju kao I mnoge druge crnogorske porodice I nastanili u selu bukovik koji se nalazio u okolini danasnjeg arandjelovca,tu su moja loza promenila prezime u saramandice I to je prica koju sam cuo od tog coveka.
    posto I sam zivim u arandjelovcu, jednog dana sam upoznao sekretaricu visoke tehnoloske skole u tom gradu koja me je pitala jel znam ko je bio saramanda znajuci licno moga oca koji je umro kada sam bio mali i da nije mogao da prenese pricu sa svog sina jedinca,pozvala da dodjem kod nje na kafu I kolace I kao stara bukovicanka ispricala pricu koja se u bukoviku prenosila sa kolena na kolena.

    vasilije begovic,cukundeda moga dede bio je siroce kojem su turci ubili I oca I majku I odgajale su ga babe,sara I manda te je vremenom dobio nadimak saramanda,posto nije mogao da prezali svoje roditelje kad je porastao odetnuo se u hajduke na planini bukulja u cijem podnozju je sa svojim harambasom stanojem glavasem ,u dvoristu bukovicke crkve, u prisustu mateje nenadovica kovao plan kako da dignu narod na oruzje a nedugo zatim polozio zakletvu karadjordju u maricevicevoj jaruzi. posto se stanoje odrekao vodjstva u korist svog kuma crnog djordja koji je inace imao rodjaku u bukoviku I upoznao stanoja sa njom sa kojom se I ozenio a I na taj nacin upoznao saramandu sa kojim je imao zajednicku sudbinu jer su stanoju turci na smrt pretukli oca isto kad je bio mali a kasnije kad je odrastao silovali verenicu te je odmah zavoleo saramandu,dao sinu ime po njemu I imenovao ga za svoju desnu ruku u hajduckoj ceti.

  3. milos

    tokom 1 srpskog ustanka saramanda je vodio cetu na misaru posto je stanoje ostao u deligradu da rukovodi vodjenjem odbrane utvrdjenja poslavsi saramandu da sto pre poita koji je na misar stigao u zadnjem momentu. kako je ranislav lazarevic opisao u svojoj knjizi “arandjelovac otvorenog srca”da nije bilo saramande bitka bi bila izgubljena,posto je bio veoma grlat kordinirao je sa krilima I zajedno sa matejom nenadovicem u odsudnom trenutku poveo svoje hajduke u napad ,odbio ih od sanceva I doneo pobedu ustanicima koja ih je odvela na pregovore sa portom I postizanje dogovora o prestanku sukoba i miru u srbiji.da napomenem da su se na strani turaka borili do tada nepobedivi napoleonovi vojnici.

    za vreme 2 srpskog ustanka dao je zakletvu milosu i pratio ga tokom rata kao vozda sto je,sa svojom cetom prezivelih drugova predhodnog ustanka.milosu je prodao svoju zemlju po zavrsetku ustanka,za 2 srebrne kubure koje je koristio knjaz za vreme ustanka,pare mu nisu bile bitne jer je bio hajduk a dan danas se prica da je opljackano blago sakrio u blizini nekog hajduckog kamena na bukulji gde se krio pre ustanaka. knjaz je na toj kupljenoj zemlji podigao rezidenciju koja je bila namenjena za pravusecujuci sovjet ali je zbog prirodne lepote i izvora kisele vode koju je po predanju saramandin konj nasao odustao od te namere i podigao rezidenciju a sovjet smestio u kragujevac..prvi bal u toj rezidenciji koja se danas zove “staro zdanje”poveo je saramanda koji je vazio za lolu i veseljaka kako je rekao ranislav lazarevic u svojoj knjizi. u narodu je ostala izreka “svira banda,igra saramanda”
    jos jedna izreka bila je kod starih arandjelovcana “tola vuce.saramanda tuce”,naime,turci su jednom prilikom opljackali i spalili bukovicku crkvu,i dok je jos tinjala saramanda i izvesni tola iz vrbice su se spustili iz sume dok su turci siti i pijani spavali pod bukvom,pokupili im oruzje pa ih je tola jednog po jednog odvlacio a saramanda im lupao glave,
    inace bukovik je milos spojio sa vrbicom na arandjelovdan i dao mu ime arandjelovac u kojem je saramanda sa porodicom petrovic imao najvise zemlje u celoj tadasnjoj varosici i njegova je zemlja bila od fepa do serene kapije i prostor danasnjeg parka bukovicke banje je zemlja koju je dao za kubure vodji 2 srpskog ustanka a 1 od njegovih potomaka pre 7-8 godina je prodao deo saramandine zemlje pored parka coveku koji je pre nekoliko godina izgradio najluksuzniji hotel u srbiji i najlepsi akva park.

  4. milos

    elem,mozda sam nesto propustio da vam ispricam,mozda cu tek saznati jos detalja,nameravam da odem do istorijskog arhiva srbije posto se saramanda druzio sa matejom nenadovicem a ovaj je pisao pisma pa se mozda u nekima spominje saramanda ako su sacuvana a 1 covek mi na nekom forumu rece da postoje spisi mateje u antologiji srpske knjizevnosti,vezanih za sovjet i portu,mozda se nesto i tu iscacka o saramandi.
    kao sto vam rekoh saramanda je bio izuzetnih glasovnih sposobnosti,njegov glas je mogao da nadjaca zvuke topova na misaru,voleo je da igra i peva a ni meni pevanje ne ide lose, a kad se proderem sva se zemlja trese,sestricina mi je pevala u zvezdama granda a najpoznatiji srpski operski pevac je zivan saramandic,moj stric koji je ziveo u mojoj zgradi u arandjelovcu sa svojom majkom zivkom.gde smo dobili stanove kad su nam srusili kucu da bi gradili zeleznicku stanicu. svi saramandici koji nose to prezime su u krvnome srodstvu,imam informacije da je bilo saramandica u selevcima selu pored smederevske palanke odakle je stanoje glavas sto me navodi na to da ga je pobratim upoznao sa nekom svojom komsinicom i da se 2 puta kao i stanoje zenio jer je imao decu u arandjelovcu,znam neke saramandice u americi,ima ih i u parizu,cini mi se i na jugu negde,u vranju ali vecina ih zivi u arandjelovcu,imam 3 strica a zenska linija je u subotici..
    saramandin praunuk,je nosioc albanske spomenice kao i otac moje babe,zajedno su otisli i nikad se nisu vratili,1 je u plavoj grobnici a 2 je svoje kosti ostavio u albaniji.danas postoji spomenik zahvalnica sa imenima na gradskom trgu u arandjelovcu,

  5. Milovan

    Najlepše Vas molim da mi se javite. Ja se bavim građom o našoj porodici Saramandić i imam neke podatke koje bih podelio sa Vama.

  6. Зоран

    Милоше и Миловане, ја сам Зоран Антонијевић, родом из Вреоца (живим у Лазаревцу тел.064-5022-169) тренутно радим на књизи “Други србски устанак у нашем крају” и наишао сам у литератури на име вашег чукун деде Василија Васе Сараманде из Буковика, учесника на састанку у Рудовцима и Вреоцима пред 2-ги Устанак. Имам књигу ПИСМА М.Ненадовића и радо ћу Вам је уступити. Бавим се историјом ових крајева и родословима. Биће ми драго да ступимо у контакт и разменимо сазнања. Поздрав.