Порекло презимена Сандић

11. март 2012.

коментара: 9

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (9)

Одговорите

9 коментара

  1. Породице-фамилије по местима пребивалишта у Шумадијској Колубари, Сандић.
    Према књизи Петра Ж. Петровића „Шумадијска Колубара“, прво издање 1939. године, друго издање 1949. године, најновије издање 2011. године у саставу књиге „Шумадија и Шумадијска Колубара“ – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

    Остале податке породица Сандић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места.

    -Крушевица
    -Лазаревац
    -Вреоци
    -Ћелије
    -Чибутковица

  2. протојереј Радомир Сандић

    Мислим да је највише породица са презименом Сандић до 1992 године живело на Мајевици у селу Растошница( преко 30 породица).Постоје две приче(усмено предање) о долсаку Сандића на Мајевицу:Једна говори да смо дошли са Шавника(село Малинско),а друга да смо дошли из околине Пљеваља(село Бобово)Крсна слава свих Сандића на Мајевици је Свети Никола.На питому Мајевицу су се доселили пре непунох 200 година.Наше село на Мајевици је спаљено,становници протерани.Сада нас хвала Богу има преко 50 породица родом са Мајевице и сви смо рођаци.Велика већина Сандића које сам упознао из других крајева слави Светог Николу.

    • Dragan Sandić

      Svi Sandići su istog porijekla. Stara postojbina je selo Djudjevine pored Manastira Morače. Poslije zavade sa jednim bratstvom iz susjednog sela i velikog broja ubistava sa obje strane došlo je do kumovanja i prekida krvne osvete. U medjuvremenu su Sandići prešli u mjesto Lukovo ( izmedju moračkih planina i Nikšića) a odatle preko Durmitora i Tare do sela Bobova, tačnije zaselka Zasada, na jednoj pitomoj zaravni neposredno iznad 2 kanjona. Sa jedne strane je kanjon Tare a sa druge strane kanjon Drage. Otac mi je pričao da su bobovci do nedavno govorili da vole da podju do moračana da igraju prstena ( igra koja se do prije 50 godina igrala po svim crnogorskim selima). Pričala mi je baba da su ovaj zaselak Bobova, zapravo osnovali Sandići kad su dosli iz Lukova. Jedan je navodno ubio divokozu, kleknuo da je odere u skvasilo mu se koljeno. Odmah su malo zakopali i našli pitku vodu. Zato su rekli da će tu ostati ” za sada” i tako je zaselak dobio ime.
      Danas nas ima svuda. Od Pljevalja i Malinska pored Šavnika, preko sela Donji Banjani u opštini Ljig, u selu Ćelije pored Ljiga, u opštini Ub, Lazarevac, Beograd, Zrenjanin, Kikinda, Novi Sad, Sombor, Kruševac, Drvar , Banja Luka, Prijedor, Bijeljina itd.
      Sandići uglavnom slave Sv Nikolu ali ima i onih koji su seleći se primili slavu sela u koje su došli. Sandići su pravoslavci, tvrde vjere. Najveći broj se izjašnjava kao Srbi ali i kao Crnogorci. Doduše imao sam priliku da upoznam neke iz Hrvatske koji su ogranak Sandića iz Banja Luke koji se izjasnjavaju kao Hrvati.
      Sve u svemu, iz iste smo krlje što kažu stari.
      Pokojni Mirko Sandić – poznati vaterpolista, najveće srce svijeta je bio iz Obrenovca.
      Aleksandar Sandić iz Zrenjanina je pisac himne – uskliknimo s ljubavlju, jedan od najpoznatijih profesora gimnazije u Sr.Karlovcima, saradnik Vuka Karadzića , Sverozara Miletića sa kojim je bio na Cetinju nekoliko godina. Svi su oni ” naginjali ” Crnoj Gori” i znali su da im je tamo stara postojbina.
      Većina Sandića su dobri i temeljni porodični ljudi i domaćini. Volimo slobodu i poštujemo druge ljude. Na sebe ne damo nikome i nikad.
      Zdravo i veselo bili svi moji Sandići. Gdje god živjeli i kako god se izjašnjavali.
      Dragan Vojov Sandić iz Podgorice

  3. Marija

    Ja se prezivam Sandić. Moj deda po ocu je rodjen u opštini Prnjavor (Bosna), te odatle i to prezime. Slava im je Arandjelovdan.

  4. Ivan Sandić

    Zdravo bili svi Sandići,
    Naš deda Svetko Sveta Sandić, rodjen u selu Ilićani, opština Srbac, RS – BiH, odlazi u Partizane sa 17 godina i kasnije učestvuje u oslobadjanju Beograda gde i ostaje pa upoznaje našu babu Dušanku sa kojom ima sina Miodraga (Holi) i ćerku Miomiru (Mina).
    Danas, ja, sin Miodraga, Ivan Sandić iz Novog Beograda, imam sina Vuka i ćerku Veru.
    Deda Sveta je bio najstariji od 8 dece a najmladju Živko se naselio 70ih u Futog gde ima decu.
    Krsna slava nam je Aranđelovdan.
    Obišao sam Selo Sandići kod Brčkog ali oni nisu direktno vezani za moje Sandiće iz Ilićana kod Banjaluke niti smo direktno vezani za čuvenog Mirka Sandić iz Ljiga.
    Pozdrav za sve Sandiće u svetu i živeli!