Порекло презимена Сандић

11. марта 2012.

коментара: 3

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (3)

Одговорите

3 коментара

 1. Породице-фамилије по местима пребивалишта у Шумадијској Колубари, Сандић.
  Према књизи Петра Ж. Петровића „Шумадијска Колубара“, прво издање 1939. године, друго издање 1949. године, најновије издање 2011. године у саставу књиге „Шумадија и Шумадијска Колубара“ – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

  Остале податке породица Сандић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места.

  -Крушевица
  -Лазаревац
  -Вреоци
  -Ћелије
  -Чибутковица

 2. протојереј Радомир Сандић

  Мислим да је највише породица са презименом Сандић до 1992 године живело на Мајевици у селу Растошница( преко 30 породица).Постоје две приче(усмено предање) о долсаку Сандића на Мајевицу:Једна говори да смо дошли са Шавника(село Малинско),а друга да смо дошли из околине Пљеваља(село Бобово)Крсна слава свих Сандића на Мајевици је Свети Никола.На питому Мајевицу су се доселили пре непунох 200 година.Наше село на Мајевици је спаљено,становници протерани.Сада нас хвала Богу има преко 50 породица родом са Мајевице и сви смо рођаци.Велика већина Сандића које сам упознао из других крајева слави Светог Николу.