Порекло презимена Самарџић Reviewed by Momizat on . Поштовани, позивамо вас на сарадњу. Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите к Поштовани, позивамо вас на сарадњу. Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите к Rating: 0
You Are Here: Home » Презимена » Порекло презимена Самарџић

Порекло презимена Самарџић

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам


Коментари (40)

 • Небојша

  Са језичког гледишта, презиме је настало од именице самарџија, турског назива за занатлију који израђује самаре, дрвена седла која се стављају на леђа товарне стоке, најчешће коња и магараца. Реч самар је балканизам грчког порекла (старогрчки-сингамарион; новогрчки-самаре, Сомару и турски-семер).

  Презиме Самарџић се на простору Црне Горе јавља веома често и то у различитим крајевима. Истог је језичког порекла као и презиме Самарџија.

  У Старој Црној Гори, етнолог Јован Ердељановић је забележио Самарџиће у Цуцама и Кривошијама још почетком 20.века.
  Самарџићи из Кривошија пореклом су из Чарађа (Гацко). Потомци су једног од четворице браће: Бајка, Бјелана, неној и Цеја. Занимљиво је да сви славе Јовањдан, осим Чејових потомака. Разлог томе је то што се Чејо вратио у Гацко и тамо примио ислам. Од њега сада воде порекло тамошњи Ченгићи.

  Етнолог Андрија Јовићевић пак сматра да су Самарџићи пре доласка у Гацко, живели у Соколу на Дрини (Босна), и да су се презивали Цакић, те да су преко Херцеговине стигли дао Кривошија. Иако већи број породица из овог братства слави Св. Јована, Самарџићи су, живећи заједно са Мартиновићима у Бајицама, променили своју славу и узели за крсно име Малу Госпојину. Ову славу и даље славе неки Самарџићи и њихови огранци. Предак ових Самарџића звао се Саво, а његово потомство се преселило се на Кривошије. Један од његових потомака преселио се у Подгорицу, тако да их данас има и тамо.

  И свештеник Саво Никћеновић, у свом делу „Бока“, потврђује причу о досељавању Самарџића из Бајица у Кривошије. Он наводи да је та сеоба била у 17. веку.
  Веома је занимљива прича о пореклу племена Бајице, а тиме и презимена Самарџић. Ова прича везује се за име Павла Орловића, легендарног барјактара кнеза Лазара и косовског јунака, свима нама познатог и са уметничког дела Уроша Предића „Косовка девојка“. Према једној причи воде порекло директно од Павла Орловића, а према другој, од Павловог унука Баја. Постоји и трећа верзија за оне који верују да Павле Орловић није имао потомака, по којој воде порекло од брата Павла Орловића, Радета.
  Према једном предању, директни предак Самарџића био је Комнен Бајица, син Орловића Павла, а први помен овог презимена датира од 1570. године, када се спомиње Сава Самарџић.

  У Кобиљем Долу (Цуце), такође постоји породица Самарџић. Они су пореклом из Невесиња, а предак им се ту населио после српско-турског рата 1878. године као „усташ“. Пре Невесиња воде порекло из племена Пивљана.

  Самарџића има иу околини Билеће, тачније у Лађевићима (источна Херцеговина). Пореклом су из чувеног племена Дробњак, од братства Гредељевића са Дужи. Презиме су добили по претку који је правио самаре. Ових Самарџића има и у Невесињу и Дабру, и сви они славе Ђурђевдан.

  Самарџића такође има пуно иу Херцеговини, где су дошли углавном са Кривошија.

  Читајући дело етнолога Риста Милићевића „Херцеговачка презимена“, пронашао сам „чудан“ податак. Наиме, тамо се тврди да су Самарџићи са Кривошија и они у Билећи (Лађевићи), истог порекла, што није могуће, с обзиром да смо видели да је реч о две гране које нису сродне. Овде се ради о генерализовању, што није редак случај када је у питању одређивање порекла презимена.

  Можемо закључити да су се Самарџићи у Херцеговину досељавали махом из Кривошија, али и из Дробњака (они који славе Ђурђевдан), тако да их из тог разлога тамо има пуно. Било их је у Невесињу, Дабру, Билећи, Требињу и другим местима по Херцеговини. Према подацима Обрада Самарџића, „херцеговачка група Самарџића“ броји преко 300 породица несељених широм старе Југославије, а има их и у иностранству.

  Од ових херцеговачких Самарџића потиче више познатих личности: Ристо Самарџић-Ринда (1904-1930), истакнути активиста радничког покрета у Југославији пре Првог светског рата; Драго Самарџић, борац невесињског устанка 1941. године; Радован Самарџић (1922-1994) писац и историчар, као и многи други.

  Као што можемо видети, постоје барем три несродне гране Самарџића, али највећи утисак оставља она пореклом из Кривошија у Црног Гори, чијих огранака има по Херцеговини али и широм региона. Самарџићи су по свему судећи продорни, храбри и успешни људи, што им на неки начин потврђује и само порекло. Напоменимо још да од овог истакнутог рода води порекло и наш популарни певач, Жељко Самарџић.

  Одговори
 • Предраг

  Ево ме по други пут. Пошто је презиме мајке мог оца Самарџија желео бих да се и оно опише тј најпре унесе у списак.У књизи о презименима Радомира Ракића и његове супруге обрађено је ово презиме у више облика, колико се сећам, нпр: Самарџ()ђија, Самарџ(ђ(ијев))ић. Што се тиче презимена Самарџија, моје покојне баке, знам да је пореклом са Кордуна и да славе Ђурђевдан. За сад толико

  Одговори
 • zoran samardzic

  moje ime je zoran samardzic,oca branka,dede djordja,mitra,luke,andrije,gavrila

  inace poznati pod GUSEVICI,GAVRILOVOG potomstva,DABRANI u hercegovini.
  1845 je andrija dosao u hercegovinu sa KRIVOSIJA.
  slavimo SV.JOVANA,MALU GOSPOJINU prislavljamo.

  Одговори
 • zoran samardzic

  .
  gavrilo je imao 5 sinova:vuleta,krstu,djuru,mog ANDRIJU i petra.moj ANDRIJA je imao KOJU,mog LUKU,TRIFKA koji je imao zensku decu,SPASOJU i JOVANA,sve potomke ovih ljudi imam,pa ako nekog zanima,moze da se javi.

  hocu da sirim i dalje:gavrilov otac MILOS je imao jos LAKU,JOKANAILIJU i MARKA
  vec tu od MARKA idu maskovici
  MILOSEV brat VUK je imao samo VULETU,otuda VULECOVICI

  MILOSEV i VUKOV otac je imao brata MARTINA,od koga poticu tutinovici,matosevici,garovici,savanovici i od komnena golubovici itd

  martinov i damjanov otac se zvao NIKOLA….itd ja imam sve do SAVE SAMARDZICA koji je prvi ponio prezime

  naravno da ne zaboravim sina mog LUKU.

  POZDRAV.

  Одговори
 • zoran samardzic

  od poznatih SAMARDZICA bih izdvojioVOJVODU PETRA SAMARDZICA,draganovog brata,kako NEBOJSA kaze.

  popa MARKA PETROVOG SAMARDZICA,koga je omer becic na prevaru ubio

  PETRA-PULETAMASKOVA SAMARDZICA

  ako pope na OMUTIC podjes
  sokolova da imades krila
  zivu glavu iznjeti neces

  PULE sa vojvodom ANTOM DAKOVICEM potuko beciceveturke,glavu omerovu nabi na kolac,i sina omerovog nuska ubiju

  PULE zapjeva:

  veselite se kosti popa MARKA
  i druzine sanjim poginule,
  na OMUTIC u ravne RUDINE
  u mene je OMEROVA glava

  Одговори
 • Dejan Todorović

  Moja rodbina po majčinoj liniji je Samardžić, oni su poreklom iz Ivanjice, tj iz Rokca kod Ivanjice. Mi verujemo da su se doselili iz Crne Gore, Krivošija ali ne znam koji moj pradeda je to učinio i kada, pretpostvka je u 18 veku. Baka mi je devojačko Samaržić, njen je otac Vučić (1900-1980) a njegov otac je Petko Samardžić… ima li neko neku informaciju za ovaj ogranak Samardžića koji je rasprostranjen sada po Ivanjici i okolini. Hvala

  Одговори
  • Небојша

   Дејане, Самарџићи су по свему судећи из тих крајева. Било би добро да имамо тестиране Самарџиће (днк). Ова породица се везује за племе Орловића.

   Ми у днк пројекту имамо дефинисан кластер који одређује ово племе.

   Одговори
 • marko samardzic

  Pozdrav bratstvu,pozivam rodjake is Krivosija a I ostale da se jave,radi uspostavljanja veza I okupljanja!Moj broj je 0038765816920,Marko Samardzic,Pale,Istocno Sarajevo

  Одговори
 • Ermin Samardzic

  Zelio bih i ja da dodam jos jednu cinjenicu posto sam nasao da je prezime Samardzic dosta rasprostranjeno i u hrvatskoj jos od pocetka 18 stoljeca odmah od 1720-tih godina.
  Ali pored toga za sve koji se prezivaju Samardzic treba da znate da postoji veliki broj nas i u Bosni i Hercegovini u Krajini blizu Cazina postoje 2 odvojena naselja sa imenom Samardzici u kojima se nalazi veliki broj porodica.Citam dosta o tome da smo porijeklom iz Crne Gore iako bi se tesko onda objasnilo zasto imamo ovoliko velik broj clanova u samom kraju Bosne najdalje od Crne Gore.Ali eto bitno je da nas ima…

  Одговори
  • srbo

   Ermine,ima dosta i tog i drugih prezimena,sa drugim imenima,što niti je čudno ni loše,kao i moje,samo nemamo mnogo rasejane pameti,e tu manjkamo.Zbog toga je dobro da se pametni javljaju i razmenjuju mišljenje.Pozdrav,čestitim ljudima.

   Одговори
 • ljubisa

  pozdraV..ja sam Ljubisa selo Donji Palackovci kod PRNJAVORA I DERVENTE …hocu da kazem da ovde dosta Samardzca ima znam da mi je djed govorio dok sam bio mali da smo iz bratske CRNE GORE…ZANIMA ME IMAL IKO PODATAK KAD SU SE NASELJAVALI U OVAJ DIO TERITORIE POST MAHOM DOSAT IH JE U HERCEGOVINI POZDRAV..

  Одговори
 • zoran samardzic

  postovani ERMINE.

  vasa grana SAMARDZICA je meni veoma bliska,kad se krenilo iz KRIVOSIJA,moja grana je 1845 dosla u DABAR ( PODKOM ),jedna grupa je dosla do MOSTARA,druga do OTOKA kod SINJA,danas katolici,a jedna grupa do V.KLADUSE i CAZINA,danas muslimanske veroispovesti.svim ovim grupama je zajednicki SV.JOVAN.

  imao sam,a mislim da imam jos negde bas podatke za ovaj dio kod KLADUSE.

  Одговори
 • Jasenko Samardžić

  Moje ime je Jasenko Samardžić, od oca Ilije i djeda Bože. Sada živim u Đakovu u Hrvatskoj. A porijeklo vučem iz Maovica u Dalmatinskoj Zagori. Odande je moj djed doselio tokom 2. svjetskog rata. Ima li itko da može rekonstruirati porijeklo Samardžića u vrličkom kraju? To bi bili moji korjeni… Hvala unaprijed!

  Одговори
 • Waldemar Samardzija

  Zna li netko nešto o Samardžijama iz mjesta Rozmajerovac u Hrvatskoj, katolička obitelj?

  Одговори
 • Maja

  Poštovani,moje ime je Maja Samardžić,moj tata je rodjen u Hrvatskoj selo Čista Mala – Vodice ,tata mi se zove Dušan,deda Đuro.Slavimo sv.Nikolu. Moj tata sada živi u Kruševcu.

  Одговори
 • Niksa

  Samardzija, poreklom sa Korduna, selo Blatusa, slava Sv.Pantelija.

  Одговори
 • zoran

  Moje ime je Zoran Samardzic.moj otac je Veselin,djed Sretko,prandjed Kosto,cukun djed Mato.poreklom iz Bosne.mesto Zivinice.vodimo poreklo iz Crne Gore.tako mi je receno da cukun djed dosao iz Crne Gore u Bosnu.al neznam dalje i volio bih da saznam.koje bio otac mom cukun djedi Mati.da li i ja i moji preci poticemo iz Krivosije?ako neko zna moze mi se javiti na email.hvala.pozdrav svim [email protected]

  Одговори
  • Zoran

   Poz.imenjace.ja imam podatak da ti od oca veselina otac ide deda sretko,pa kosta al nije mato vec marjan,a marjanov otac tj.onaj koga ti trazis je petar.

   Petar je pored marjana imao jos stavu vasu tesana lazara i trisu.vaso nije imo dece.
   Nadam se da sam ti.pomogo.

   Одговори
 • Dragan Samardzic

  Moji dedovi su iz Crne Gore ,a u Grabu kod Cacka vec od 18.veka.
  Deda Srecko,pradeda Milinko,cukundeda Vucic, i Andrija je prvi naselio Grab…

  Одговори
 • Јованка Миловић

  Из поносног српског села Малов До са Кривошија, на понос свом српском роду, воде порекло чувени ни српски глумац Љубиша Самарџић, као и српски музички уметник и стваралац Жељко Ш. Самарџић Панонац, аутор познатих ванвременских српских песама „Суза Косова“, „Пећка Кандила“ и „Гледам капу ђеда свога“.
  То је чисто српско село и сви славе Јовањдан.

  Одговори
 • Miljana Samardzic

  Ja sam Miljana Samardzic od oca Draga Samardzica.Deda mi je bio Vladimir Samardzic porekolom iz Hercegovine Trebinje Bilece ali i iz Krivosija.Pradeda se iz Bosne preselio na Kosovo i Metohiju. Krsna slava nam je Sveti Arandjel.

  Одговори
  • Petar Samardzic

   mi onda moramo da smo neki rod 🙂
   rodjeni brat mog Dede Milana je otisao posle solunskog fronta na Kosovo
   A ne znam ni jednog Samardzica koji slavi Aradjelov dan sem nase familije

   Одговори
  • Valentin samardzic

   Ja sam Valentin Samardzic od oca Branko Samardžića. Deda mi je bio milivoje Samardzic, on je rodjen na Kosovu. Moj pradeda je Blagoje Samardzic poreklo iz Crne Gore (Niksic). Moj pradeda je imao 5 brata i 4 sestre oni su svi ostali u Crnu Goru osim njega, on je otišao u kosovu da živi

   Одговори
   • herc78

    Hajde da ne brkamo pojmove. Ako je nneko poreklom npr. iz Nikšića to neznači da je crnogorskog porekla. Naime, reč je o Staroj Hercegovini koja je trenutno u sastavu R Crne Gore. Tako i Mačvanska Mitrovica pripada Sremskom okrugu, ali je reč o Mačvi.

    Одговори
 • Petar Samardzic

  Pomaze Bog braco i sestre

  Ja sam potomak Samardzica koji su naseljavali podrucije izmedju Bilece i Ljubinja. Mesto Dola Zvjerina.
  Moja porodica slavi Sv.. Arhangela Mihajla jer su podigli crkvu u Dolima

  Одговори
 • Војислав Ананић

  САМАРЏИћ, су стара српска породица поријеклом из Кривошија у Боки. Још даљом старином су из села Бајица у Црној Гори, раселили су се по Херцеговини и даље. Једни Самарџићи живјели су на Крстацама Врањским и у Лађевицима код Билеће. Самарџића има у Слату, Доњој Трусини, Постољанима,
  Братацу, Батковицима и Невесињу. Од братачких Самарџића је родом четнички херцеговачки војвода Петар Самарџић (1895-1945).

  Одговори
 • srbo

  Sve je lepo,ali niko ne napisa o ovom Samardžiću-profesoru,ko mu je otac,majka,deda,brat,supruga,ko su bili i šta su radili,jel moguće da su u Srbiji svi koji su bili ili su sada na vlasti bez porekla,da ih je donela roda i da niko ne objavljuje svoje generalije.Izgleda da se svi stide da napišu ko su im roditelji,šta su radili,čime su se bavili,baš čudno.

  Одговори
 • Војислав Ананић

  САМАРЏИЋ (п,м). Самарџићи (п) су веома бројне породице у Херцеговини. Настањени су у више мјеста, посебно у билећком и невесињском крају. Поријеклом су из Кривошија у Боки. У Херцеговину су први Самарџићи дошли у другој половини 18. вијека и настанили се у Лађевиће код Билеће, у заселак Рогови. Из Рогова су се расељавали у Плану, Крстаче и Врањску (Билећа), Братач, Џинову Махалу, Доњу Трусину, Батковиће, Слато (Невесиње). Има их у Богојевић Селу (Зупци, Требиње), Љубињу, Блацама и Љутом Доцу (Дабар) и другим мјестима. Према подацима Обрада М. Самарџића, „херцеговачка група Самарџића“ броји преко 300 породица настањених широм Југославије, а има их и у иностранству. Стара слава Самарџића била је Јовањдан, али је касније већина породица узела славу Ђурђевдан. Самарџићи у Богојевић Селу и Блацама задржали су стару славу, а неке породице у Љубињу славе Аранђеловдан (208:113,179; 59:181,213.214,227.228,325.329; 75:1242; 155:506). Самарџићи су жијели и у Гацку. гдје се крајем 19. вијека помиње Јово Самарџић као власник прве књижаре. Забиљежено је да је у његовој кући радила 1881. године „прва српска конфесионална школа у којој је учитељем био Глишо Шпановић, оснивач првог дјечјег хора у БиХ (147:591). Из рода Самарџића потиче више познатих личности. Ристо Самарџић Ринда (1804-1930) син Лазара Самарџића из Мостара, био је истакнути активиста радничког покрета у Југославији прије Пивог свјетског рата. Године 1929. изабран је за члана ЦК КПЈ, а затим за члана Политбироа. Радио је под илегалним именом Насков. Трагично је завршио његов живот у загребачкој полицији 1930. године (208:156-180). Драго Самарџић из Братача код Невесиња мање је познат, али га помињемо као „првог погинулог борца невесињског устанка из 1941. године“. Драгов брат Петар Самарџић био је много познатији у невесињском крају, а и широм Херцеговине. Још у младости имао је тркаћег коња са којим је побјеђивао чувене тркаће коње невесињских и гатачких газда. У току Другог свјетског рата опредијелио се за српски национални покрет. А људе је свесрдно помагао без обзира на њихову вјерску и националну припадност (208:163-164). Из овог рода потиче и академик Радован Самарџић (1922-1994). Био је плодан историчар и темељит научни радник. Објавио је бројне студије међу којима: Велики век Дубровника, Мехмед Соколовић, Писци српске историје. Сулејман и Рокселина… Самарџићи (м) су настањени у Прозору. У ово мјесто су „прешли с Милуше на неколико година пре окупације“. Претке су им звали „Семендрија“, јер је „дедо био из Семендрије“ – Смедерева (79:108).

  Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  Одговори
 • Milos

  Da li neko zna odakle potiče otac glumca Ljubiše Samardžića Drago.
  Unapred hvala

  Одговори
 • Drazenko

  Ja sam Drazenko Samardzic okolina Prijedora.Slavim sv Panteliju…Neznam nista o svom porjeklu..A volio bi saznati…Ima nas 5 porodica…Samardzic…a dva brata se prezivaju jedan Samardzic a drugi Samardzija….

  Одговори
 • Небојша

  Небојша,рођен у Високом,БиХ.Отац Јован,деда Веселин(Весељко),стричеви Ранко и Јанко.На жалост сви побројани су покојни.Славимо Ђурђевдан као и сви Самарџићи у Сарајевској регији.На једном од Сабора Самарџића у Београду сам од Миливоја из Билеће(Лађевићи) чуо причу како су његови преци некада давно за славу св.Јована ишли у Опузен код својих рођака по вино,али их је замела сњежна мећава па се нико није вратио жив.Онда су остали одлучили да не славе више св.Јована и од владике из Сарајева добише поруку да славе св.Ђорђа јер је то најљепша али и за то вријеме најтежа јер је тада тзв.гладно прољеће. За мене је то директна веза мојих предака са тим селом због тога јер ми славимо св.Ђорђа. Ако Бог да у Ивањици 08.08.2020.

  Одговори
  • Ognjen

   Zdravo rode. Ja sam Ognjen Samardžić, od oca Bogoljuba [Ljupče] i đeda Petra. Svi porijeklom iz Visokog. Slavimo Sv. Đorđa i preko oca saznajem da si mi stric. Volio bih da znam puno više o svom porijeklu, otac zna puno ali ovdje na portalu vidim da je to malo, đed je nažalost pokojni već 22 godine tako da nemam nikog da bi me svemu naučio. Pozdrav iz Slovenije, ovdje nas isto ima mnogo.

   Одговори
 • Dragica Trogert

  Postovani,
  Zovem se Dragica, udata sam Trogert, ali sam devojacki Samardzic. Otac mi je Milorad, gradjevinski inzenjer. Deda mi je Vladimir, pradeda Nikola, a cukundeda Dukica Samardzic. Moji Samardzici su iz Slata (Nevesinje). Posle ISrpskog rata kolonizovani naKosovo selo Glogovac, posle II svetskog rata kolonizovani u Zmajevo(Vrbas). Od malih nogu otac me je ucio mojim precima. Moja familija slavi Djurdjevdan. Prema predanju koje mi je otac rekao, a njemu njegov otac, Samardzici su nekada slavili Jovandan, ali su se gosti smrzli u odlasku, tako da su neki presli da slave Djurdjevdan. Otac mi je uvek govorio da je nasa familija plave krvi, i da smo jedni od 100 direktnih potomaka Pavla Orlovica. Htela bih da saznam jos nesto, da prosirim svoja znanja, ili da me razuverite i demantujete o vec postojecim. Pozdrav svim Samardzicima.

  Одговори
 • [email protected]

  Drago se preselio sa Krivošija u Ariljaču kod Goleša.

  Одговори

Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top