Порекло презимена Ракоњац Reviewed by Momizat on . Поштовани, позивамо вас на сарадњу. Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите к Поштовани, позивамо вас на сарадњу. Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите к Rating: 0
You Are Here: Home » Презимена » Порекло презимена Ракоњац

Порекло презимена Ракоњац

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

prezime@poreklo.rs
Пишите нам


Коментари (32)

 • milomir rakonjac

  Rakonjci su porijeklom iz Crne Gore, gdje i danas mnogi zive, iz plemena Kuci, iz sela Momce. Nekad su se prezivali Vujadinovic. Prije oko 300 godina su od krvi prebjegli na teritoriju danasnjeg Bijelog Polja, i to 4 brata, od kojih je jedan ostao tu, jedan otisao na prostor danasnje Sjenice, a dvojica u Srbiju. Grigorije Bozovic pise da su Rakonjci najstarija pravoslavna porodica na teritoriji Bjelopoljske opstine. Kao i skoro svi Kuci Rakonjci slave Nikoljdan. Postoji jos toga sto bi se moglo reci, ali da ostavimo nesto i za kasnije.
  Milomir Rakonjac iz Podgorice

  Одговори
 • Sarko

  Milomire, nista ne pise da ste poreklom od Kuca. Zabelezeni ste u nekim selima u Bijelopoljskom kraju. Vase je prezime nastalo po selu Rakonju u danasnjoj opstini Bijelo Polje. U sestoj deceniji 20. veka zabelezeni ste u Obrovi: Rakonjci (4 k., Sv. Nikola), dosli iz Rakova blizu Bijelog Polja. U Njegnjevu: Rakonjci (6 k., Sv. Nikola), dosli su iz susednog sela Oluja, a tamo iz Rakonja. U Podbrezi: Rakonjci (1 k., Sv. Nikola), dosli su iz Njegnjeva. U Nedakusima tri kuce Rakonjaca. I u Osmanbegovo Selo naseljeni na zemlji Osman-bega Corovica: Rakonjci (8 k., Sv. Nikola), doseljeni iz sela Grcareva odakle su ih digli Mehonjici. Kazu da su u njihovoj kuci bila tri popa, od kojih je jedan morao da pobegne preobucen u zenskom odelu.

  Одговори
 • milomir rakonjac

  Treba poci u Crkvu u Brodarevu, nisam ni ja posao, a moji su mi govorili da tamo mogu pronaci sve krstenice unazad. Potpuno je logicno prihvatiti to sto se prenosilo sa koljena na koljeno posebno zbog toga sto je zadrzano hriscanstvo. Mnogi su bjezali od krvi u tursko, a pretpostavljam da su oni koji su ostali u sadasnjoj CG bolje upamtili te stvari vezane za porijeklo. Ni moj djed ni pradjed nikad nisu bili u Kuce ali su ipak upamtili naziv sela odakle smo.

  Одговори
 • milomir rakonjac

  nije to bilo toliko davno 300-350 godina

  Одговори
 • milomir rakonjac

  Htio sam reci da ne pise sve o svemu uvijek.Mnogo muslimana zna svoje porijeklo od pravoslavnih porodica ali tesko mozes naci da to negdje pise.

  Одговори
 • Оливер

  Постоје две верзије о настанку презимена Ракоњац: а) по родоначелнику Раку, б) да су Османлије нам дале презиме као „Расима/Рашанима на коњу“, дакле да су имали коње чиме су пркосили османлијама. Прво помињање презимена је 1645. када се Паун Ракоњац споминје као ктитор цркве Светог Николе у Бијелом Пољу. Да ли су Ракоњци Кучи? Веза са Кучима је дискутабилна јер према неким причама чини се да су се Ракоњци само селили преко територије Куча у околину Бијелог Поља пре 400-тињак година, ту долазимо до другог сегмента: какве везе има становништво из географски старе Рашке, а не брда са каснијим бројним дешавањима из историје Куча? На некој листи презимена и родова у Кучима не видим наше. И нисмо географски Црногорци јер су то су они из племена који су живели „до Таре“, ми смо „преко Таре“ вековима. И генерално данас Ракоњаца има релативно мало испод Таре (нешто Подгорица вероватно од Б.П.), углавном смо око Бијелог Поља, затим Сјеница, те онда даље нпр. Краљево, Чачак, Крагујевац, Крушевац. Београд наравно.

  Одговори
 • Оливер

  Чини ми се да веза Ракоњаца са Дрекаловићима (који славе Никољдан) може бити искључена, јер је споменути Паун Ракоњац из 1645. био савременик синова Лале Дрекалова (од којих Дрекаловићи вуку порекло) и са овим презименом су већ тада Ракоњци живели у Полимљу, па онда како могу потецати од њих? Нема логике. Док с друге стране Старокучи славе Митровдан.. Уз то историја Ракоњаца се веже за Полимље а не Брда.

  Нисам чуо да смо се презивали Вујадиновић. Ево да цитирам писање Ракоњаца из Горњег Милановца који су ту дошли из подручја Сјенице у 17 веку. Од њих је нпр. режисер Војислав „Кокан“ Ракоњац.
  „њихово предање је да су се Ракоњци прво презивали Поповићи, па Милићевићи па, на крају, Ракоњци. Презиме Ракоњац је, како они кажу, настало на следећи начин. Ракоњци су били богата фамилија. Увек су имали велика стада оваца, коза, говеда и добрих коња. У турско време коњи су били веома важни. они су коришћени за пренос терета, за јахање, за ниво живљења и престижа. Срби нису могли, нису ни смели, да имају и јашу добре коње – седленике. Ракоњци, увек пркосни и достојанствени, нису се држали турских правила и закона. Гајили су добре коње и јахали добре коње, по сјеничко-пештерско-бјелопољским пољима. Турци и турске власти су их увек мотрили и јурили да им одузимају коње. Србе и претке Ракоњаца, Турци су звали Рацима. Говорили су: Рашани – Раши – Раци имају добре коње. Раци – коњаници и на крају добили су од Турака, а и других надимак Рац – Коњци – Ракоњци“

  Слично предање о презимену (Раци+коњи) се спомиње у монографији братства Ђинђића од Ракоњаца из Сјенице. Ракоњци из Сјеничког краја такођер имају предање да су пре доласка у Полимље са презименом Милићевић славили Стевањдан.

  Одговори
 • milomir rakonjac

  OVO STO SAM JA REKAO JE CISTO PREDANJE KOJE SAM SLUSAO OD OCA I DJEDA,A ONI OD SVOJIH.VOLIO BIH DA ME UPUTIS NA NEKU LITERATURU OLIVERE?

  Одговори
 • Оливер

  Да, Књига о Ракоњцима – Вукајло Ракоњац, Београд 2006. Ту има више тих верзија. Село Момче, знам да је досељавање било из подручја Куча. Мене занима који Кучи, јер ми се датуми не поклапају са Дрекаловићима (Новокучима), онда остају Старокучи који славе Митровдан али ако се не варам Никољдан је као „генерална“ слава свих Куча. По твом предању била су 4 брата, и дакле одмах је након доласка у Бијело Поље дошло до даље селидбе других за Србију и Сјеницу. По предању ових из Г.Милановца они јесу тамо дошли већ у 17. веку, а у првој половини/почетком тог века се и десило то досељавање у Бијело Поље.

  Одговори
 • Оливер

  Да још додам да према тој књизи а и неким другим причама које сам чуо наши преци су у старо средњевековно пред-Османско доба пре доласка на простор Куча живели у или око тврђаве Скадра (као и Старокучи). Мада као што рекох са овим презименом наша историја је везана више за Рашку или западну Србију него за Зету/ЦГ.

  Одговори
 • milomir rakonjac

  STAROKUCI SU ZIVJELI I PRIJE KAO I SAD NA ISTOM PROSTORU,SAMO STO SU TADA BILI POD SKADARSKIM TURCIMA.PO KNJIZI MILJANA JOKANOVICA I PO ISTRAZIVANJIMA ERDELJANOVICA,KOJA SAM MALO KONSULTOVAO,VOJVODA DREKALE JE OD MRNJAVCEVICA OD OCA VOJVODE NIKEZE MARINA MRNJAVCEVICA.RODJEN JE 1552. GODINE I IMAO 2 SINA,OD KOJIH JE JEDAN POGINUO I TO NIKOLA,A DRUGI SE ZVAO LJALJE I OD NJEGA JE 5 SINOVA VUKO,VUJOS,ILIKA,CEJO I MIJO.VUKO JE PRIMIO ISLAM.OD VUJOSA SU VUJOSEVICI,A OD NJIH SU VUJADINOVICI.TU PISE I DA SU ONI NASLIJEDILI VOJVODSTVO I DA SU SE MNOGO NAMNOZILI PA JE DOSLO I DO ISELJAVANJA MNOGIH OD NJIH.MOZDA JE TO ISELJAVANJE BILO TADA.

  Одговори
 • milomir rakonjac

  A NE SLAVE NI SVI STAROKUCI MITROVDAN,IMA IH KOJI SLAVE NIKOLJDAN KAO STO SU DJERLOVICI,MILOVICI,RADOSAVOVICI,VUCEVICI ITD.

  Одговори
 • Vladimir Rakonjac

  Ponosan sam sto sam Rakonjac!!!

  Одговори
 • Slobodan Djindjic

  Dragi kumovi, ja sam od Djindjica a evo kako smo postali kumovi sa Rakonjcima. Rakonjci su ziveli u okolini Sjenice, tamo su mog pretka krstili Bogdan Djindjin, po babi Raduni-Djindji, i tako je po predanju nastalo prezime Djindjic. Poznavao sam u
  Bgd-u dr.Rakonjca iz hitne pomoci koji mi je ovu pricu i ispricao. Da ste mi zivi i zdravi kumovi.

  Одговори
 • Vojkan

  Jedno naselje u Bijelom Polju sb zove Rakonje. Očigledno da prezime Rakonjac ima veze sa tim mjestom, iako ih danas tu gotovo nema. Treba ispitati da li je mjesto dobilo ime po Rakonjcima koji su se odnekud tu doselili, ili se mjesto oduvijek tako zvalo a njegovi mještani kad su se odatle odselili po svijetu ponijeli taj naziv sa sobom. Umjesto što se izmišljaju teorije o Kučima, istražiti ovu očiglednu činjenicu da su Rakonjci stanovnici Rakonja. Paun Rakonjac iz 17. vijeka sigurno nije mogao biti doseljenik da bi bio ktitor crkve, morao je biti neki lokalni bogataš, a bogatstvo se sticalo bar nekoliko generacija. Uz to, tu su već bili Turci, doseljenici se pored njih nijesu mogli brzo obogatiti.

  Одговори
 • Zoran Rakonjac

  Ima Rakonjaca i u selu Unevina kod Bijelog Polja. Dosao sam do saznanja da je na prostoru Bijelog Polja stolovao prvi knez u doba Nemanjica.

  Одговори
 • vladan

  mjesto unevina u Bijelom Polju ima 50 kuca Rakonjaca samo da znate

  Одговори
 • Bogdan Rakonjac

  Rakonje je dobilo ime po Rakonjcima.Ja sam Bogdan Rakonjac i živim u Rakonjama.U Rakonjama postoje 4 kuće Rakonjaca.Mi smo starosjedioci Rakonja.Gazda Paun Rakonjac je u dukatima kupio ovu zemlju od Turaka,ali je naravno ona i prije njih bila srpska!

  Одговори
  • Небојша

   Најстарији познати православни бјелопољски род јесу Ракоњци. Они су се доселили из Куча, да би избегли крвну освету. Једно време живели су у селу Ракоњу, по коме су касније названи Ракоњци. 1645. године били су у Бијелом Пољу, јер се те годне помиње неки Паун Ракоњац као ктитор цркве Св. Николе. Ракоњаца у Бијелом Пољу данас нема, али их нма у оближњим селима Његњеву, Невини и Коритима, као и у Шумадији

   Постоје индиције да су Ракоњци пореклом из Куча. У овом племену доминира хаплогрупа E1b.

   http://www.poreklo.rs/2012/09/27/y-dnk-haplogrupa-e-druga-naj%C4%8De%C5%A1%C4%87a-me%C4%91u-srbima/

   Одговори
 • Раде

  Било би занимљиво, да нам неко од Ракоњаца исприча и нешто о примању ислама, односно са којим се презименима муслиманским рођакају. Двовјерских породица је у Бијелом Пољу, Сјеници – цијелој Пештери било све до ослобођења од Турака 1912.године.

  Одговори
 • Rade Rakonjac Blagov

  Voleo bi da se čujem sa Milomirom Rakonjcem iz Podgorice i Oliverom Rakonjcem.

  Одговори
 • Rajko Rakonjac

  Moji su iz Petrovog-Osmanbegovog sela sa Pestera. U Petrovom selu postoji Rakonjska cesma kao i specificne crkve koje su pravljene u zemlji kao zemunice, sto je skoro i bilo jedan clanak u politici. Nakon Pestera se sele za Bijelo Polje selo Rasovo, tako da je Rakonje dobilo ime po Rakonjcima a ne Rakonjci po Rakonju. Poticemo od Drekalovica, pa smo bili Popovici pa Rakonjci ne znam iz kog razloga, moguce da je bio sukob sa Turcima. Tako ide i Marku Miljanovu Popovicu-Drekalovicu ovaj niz u sustini pokazuje liniju iz koje on potice. Njegovi su bili Drekalovic pa Popovici…

  Одговори
 • Rade Biocanin

  mene mnogo interesuje poreklo Biocanina. Moji su dosli u Kuršumliju iz Sjenicke Brnjice, pre toga iz Crne Gore. Ima vise verzija. Ako neko zna, neka mi javi, duboko cu biti zahvalan.
  Akademik
  Prof. dr Rade Biocanin
  mob. 063 71 29 064

  Одговори
 • Раде Бракочевић

  Имењаче, коју славу славите? На путу Беране Бијело Поље, на ушћу Љешнице десне притоке Лима, у подножју средњевјековног града Би(х)ора налази се мјесто Биоча. И код Подгорице постоји Биоч. Нијесу ми познате верзије…. али ми се чини да је Ваше презиме предионо, по мјесту поријекла ( по Биочи или Биочу) тј. етапној селидбеној станици сељења. Са ким се рођакате… Урађени ДНК тест поријекла по мушкој линији, дао би егзактан одговор од којих сте грана сјеничких ( пештерских) или старовлашких родова, тј. ускока из Црне Горе, Црногорских Брда, или старинаца Полимља…

  Одговори
 • Јоксим

  Је ли неко од Ракоњаца урадио ДНК тест по мушкој линији?

  Одговори
 • Oliver

  Da Joksime, neki Rakonjac iz Brodareva je uradio test na 17 markera. Rezultat je jako zanimljiv, ja sam dobar sa izmedju ostalog i genetikom pa sam uradio analizu tog genotipa. Nimalo lagan posao s obzirom na to da ima neobicne i rijetke vrijednosti na nekoliko markera. Tako da sam doslovno morao da rezultat provedem kroz „sito i reseto“ da bih nasao rodjake, bilo gdje.. Dakle haplogrupa E, tip E-V13 jako cest na balkanu, i gen plemena Kuca, i to i Mrnjavcica i Drekalovica koji su definitivno cini se istog porijekla, ali nas se genotip previse razlikuje od Kuckog da bismo bili genetski (relativno) bliski. Kazem Rakonjci imaju jedini na projektu od E haplogrupe 14 na dys439, dok Kuci imaju 12, sto je znacajno iako je brzomutirajuci gen, zatim generalni Kucki genotip ima na dys389i i dys389ii kombinaciju 13 18, dok nas ima 13 16, sto je puno, te na kraju jako vazan marker dys458 gdje mi imamo 16 a Kuci 17 cak par i 18, sto je velika razlika, jer ovaj marker je posebno znacajan kod odredjivanja podgrupa za E haplogrupu. Naravno tu je i to sto mi imamo na sporomutirajucem markeru dys438 11 Kuci i skoro svi imaju 10, sto je tipicno za E-V13 dok je 11 vrlo netipicno (opet na dnk projektu samo Rakonjci imaju 11 od E-V13) i zabiljezeno je kod samo nekolicine podgrana E-V13. Tu je i par manje znacajnih razlika.
  Ne izgleda mi da Rakonjci imaju rodjacke veze s nekim sa srpskog dnk projekta. Po Nevgen kalkulatoru koji je sjajan i sve bolji cini se :), Rakonjci imaju vrlo jaku tendenciju prema podgrupi E-V13 – Z5018 – S2972 – FGC11457, Nevgen prikazuje cak 99.8 % vjerovatnoce da smo taj tip i po podudarnosti daleko ispred ostalih podgrana, i manualno pogledom na nas genotip taj podtip se cini najocitijim, dakle mislim da ce dublji test samo potvrditi pripadnost toj podgrani. Kuci su isto tezak genotip za analizu i mogli bi biti i ovaj ali ipak cini mi se vjerovatnijim grana Z5017 koja je dosta rasirena ovuda. A sad o rodovima koji su najblizi, kod podtipa FGC11457 postoji konkretno 11 na dys438 i to upravo kod naseg rodjaka etnickog Poljaka, gdje su 4 razlike na 17 od kojih 2 nisu jako vazne, 1 minorna, jedna je srednje vaznosti to je 13-16, 13-17 kombinacija na dys389i-ii. Cini se nama najblizi je anonimni Bugarin iz Sofije, jer je iz anonimnog istrazivanja pa ne znam prezime. Ali 3 razlike na 17 od kojih 2 minorne, jedna veceg znacaja ali mislim ipak ne prevelika. Te vazno jedne stare poznate feudalne Britanske Normanske porodice tj klana. Poljak je potvrdjeni FGC11457 a svi ovi cini se da pripadaju istoj ovoj podgrani sto je jako vazno jer cak i da nadjete male razlike u markerima ukoliko taj neko pripada drugoj podgrani niste u blizoj vezi. Evo ima na projektu rod sa potvrdjenim Z5018>S2972 sto je rodjacka pod grana od podgrane Y3183, oni su blizi nama nego Kuci ali imaju ogromnu razliku sa 14 na dys19 te nisu ova nasa podgrana. Sa ovima svima ima vise jako vaznih poklapanja.
  Ono sto mene jako zanima sa genetikom jeste nase porijeklo vezano za drevne narode, i s tim u vezi nakon analize koju sam proveo na svim dostupnim haplotipovima kod E-V13 sto je jedno bar 3000 iz cijelog svijeta, na moje veliko zadovoljstvo mislim da su prije 1500 godina i ranije nasi pretci bili Alani/Sarmati, jer ovi imenovani rodjaci imaju vrlo ocite afinitete sa Alanima, o cemu mogu govoriti na forumu dublje. Danas Madjari, Bugari, Poljaci, Ukrajinci, Turci, Rumuni itd svi hoce da su sarmati. Na vrhuncu moci Poljske vladala je ideologija Sarmatizma, gdje je aristokratija (Szlachta) smatrala sebe potomcima Sarmata. Skito-Sarmati su jedan od najimpozantnijih naroda koji je ikad postojao. Inace se bavim Sarmatima i njihove veze sa etnogenezom Srba/Hrvata posebno i potajno sam se nadao da imam neke veze s njima, te kad sam vidio da smo E-V13 rekoh „nema nista od toga“ ali kad sam vidio da rodjaka nema kod Srba, Hrvata, Bosnjaka, pa nema kod Albanaca, pa nema kod Arumuna/Cincara/Vlaha pa nema kod Grka iako kod njih cini se nasa grana jeste nesto vise prisutna, morao sam pretraziti cijelu Evropu. Pretci Rakonjaca cini se su mogli migrirati na sjever prije preko 3000 godina prema danasnjoj Ukrajini, gdje je postojala Kimerska civilizacija koje su oko 700 g pne potisli i/ili pokorili Skiti. Kimeri imaju mjesane Tracko-Iranske afinitete, a E-V13 je sigurno bila jaka kod Tracana, postoje i testirani Tracan(i) na E, Skiti su dominantno bili R1a-Z94 ali samo par testiranih ima i s obzirom na Kimere i kasnije Grcke kolonije se pretpostavlja da su morali imati i E-V13. Te kod Oseta je prisutna jedna grana E-V13 koja je izgleda FGC11457 iako mi je prije izgledala kao A-192.
  Inace je FGC11457 podgrana ciji mnogi ostali podtipovi imaju afinitete sa Germanima. Ljudi cesto previse pojednostaljeno cesto gledaju na E-V13 koji je prisutan skoro svuda po Evropi i jako je razgranat.
  Svakako treba dalje analizirati i uraditi detaljnije testove na vise markera te SNP.

  Trebao sam i reci o jos jednom predanju o porijeklu Rakonjaca iz one knjige, to je predanje drugih bratstava o Rakonjcima, da su stariji ljudi sada i narocito ranije govorili da su pra-Rakonjci Vizantijskog-grckog porijekla, iz doba Vizantije. To predanje lako objasnjivo mojom analizom gena jer Grci nismo (mozda samo mozda prije 3000 g) ali ako se Vizantinac shvati kao Vizantinac raznog porijekla onda itekako postaje lako objasnjivo. Vizant je bio glavni faktor ovuda zadnji put od oko 1000 do 1180 kad je umro car Komnenos.

  Moji su Rakonjci iz Njegnjeva, prije toga Oluje, a prije Rakonja, i da se pohvalim polubrat mog djeda je bio lingvista akademik i osnivac/prvi direktor gimnazije u BP.
  U knjizi Bihor i Korita Lutovcu je moralo biti poznato to predanje o porijeklu iz Kuca, ali je on Rakonjce uvrstio u starince a ne Kuce. i vidite ovo predanje Rakonjaca iz G.Milanovca, tu se ne spominju Kuci. Rakonjci su ocito imali povoljan status u periodu prije poraza Osmanlija pod Becom, onda se stvari mijenjaju drasticno za hriscansko stanovnistvo, dolazi do velike seobe u Vojvodinu, i tek onda pocinju neke znacajnije migracije iz Brda prema Polimlju, Kuci, Vasojevici, Bukumiri itd. Do tada takve migracije su bile prava rijetkost, i generalno vecina rodova iz Bihora dosljaka pocinju dolaziti od 1700 pa na dalje, konsenzus je generalno medju etnografima da je prije tih ratova stanovnistvo Bihora a i sire bilo u velikom procentu istovjetno srednjevjekovnom, sto samo po sebi jako smanjuje mogucnost da su Rakonjci dosljaci, a kad su dolazila plemena sa juga dolazilo je i do velikih sukoba sa starincima, o tome postoje zapisi, da li je to predanje o Kucima nastalo u uslovima neophodnosti da se zastite od brojnijih rodova vezujuci se porijeklom za neki jaci, moguce.
  Prezime Rakonjac ko zna koliko je staro, to je samo prvi pomen 1645, a vecina prezimena kod drugih se od tada promijenila. Postoji haracki popis kaze Bihor iz bas 1645 ali nazalost sumarni je ne spominju se poimenicno, mada rakonje se ne pominju tad, pa ili ih nije bilo ili su bili van haraca, ili previse male. Mogu ja sad tumaciti ovo po dva predanja Rac + Konj, Rac je bilo i licno ime te je sigurno skracenica od Arca, Arsa, a to je istovremeno i naziv stari Rasa, a nasao sam npr medju Kricima i licno ime Arca, Arca je na arhaicnom Osetskom koplje pa onda bi Rac+konj znacio kopljanik na konju. To nije toliko vjerovatno ali je mislim vjerovatnije nego dolazak iz (posebno porijeklo od) Kuca.

  Одговори

Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top