Poreklo prezimena Rakas

11. mart 2012.

komentara: 4

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (4)

Odgovorite

4 komentara

  1. Mirjana Rakas Marinkovic

    Prezime RAKAS potice iz Dvora na Uni – Hrvatska…..krsna slava sv Nikola.

  2. Poreklo prezimena Rakas.
    Prezime Rakas je srpsko prezime. Rakasi su pravoslavna srpska familija. Krsna Slava familije Rakas je Sveti Nikola (19. decembar).
    Prezime Rakas nastalo je u Vojnoj Krajini, koja je bila deo Austrijskog carstva u srednjem veku.
    Prethodno prezime familije Rakas jeste Ivanović. Srpska pravoslavna familija Ivanović je prešla iz Bosne (srpska zemlja Bosna pod okupacijom Turske) u Vojnu Krajinu (Austrijsko Carstvo) i promenila prezime u Rakas.
    Rakasi su se naselili u području Banije, mesto Dvor na Uni (selo Zut).
    U to vreme srpski pravoslavni hrišćanski narod bio je pod okupacijom i terorom islamske osmanlijske turske vlasti, i mnogo srpskih pravoslavnih hrišćanskih porodica prešlo je u Vojnu Krajinu Austrijskog Carstva, jer su želeli da žive slobodno i da nastave borbu do oslobođenja srpskog naroda, srpskih zemalja i Srbije iz koje se povukli pod borbom.
    U vreme Srpskog Carstva familija Ivanović živela je u području Niša (selo Krušce).
    Ivanovići su jednom prilikom vodili odsudnu bitku da bi se odbranili od terora turske zločinačke vlasti i bandita koji su proganjali, pljačkali, maltretirali i ubijali Srbe samo zato što su pravoslavni hrišćani. Vitezovi po znanju i veštinama, duhu i srpstvu Ivanovići su Turcima naneli katastrofalne gubitke i težak poraz jer nisu dozvolili da budu iznenađeni, na vreme su saznali da se Turci spremaju da dođu da ih napadnu, pa su Turke sačekali u zasedi i taktički ih uhvatili u klješta i porazili ih do nogu. Ali i posle pobede situacija nije bila dobra, jer se mogla očekivati turska odmazda, a suočeni sa oskudicom u ratnom materijalu, naoružanju i opremi Ivanovići su odlučili da pređu u Austrijsko Carstvo u Vojnu Krajinu, u kojoj su Srbi već živeli slobodno kao graničari Austrijskog Cara, da se stave pod njegovu komandu, i da stare neprijatelje dočekaju kako treba prvom sledećom prilikom.
    Rakas kao novo prezime nastalo je simbolično po ugledu na rečne rakove, koji su bili u to vreme rasprostranjeni, jer je priroda bila vrlo čista, pa i besprekorno čiste rečne vode u kojima rakovi jedino mogu da žive, što je Ivanovićima bila simbolika koju su uočili dok su prelazili reku Unu kada su ušli u Austrijsko Carstvo. Rak je borbena životinja, ima oklop kao vitez, ima klješta kojima se bori, klješta su drevni vojno-taktički manevar koji se koristi u bitkama a u čemu su Ivanovići bili eksperti itd. Imajući sve to u vidu novo prezime je prihvaćeno jednoglasno.
    Naš moto je „Svetosavlje-Sloga-Sloboda-SrBstvo“.
    Familija Rakas danas živi u Srbiji, Republici Srpskoj i širom sveta, a vrlo malo na Baniji u Krajini. Srpski narod je bio u većini na području nekadašnje Vojne Krajine u Austrijskom Carstvu, pa u Austro-Ugrarskoj, u Kraljevini Jugoslaviji, SFR Jugoslaviji i Republici Srpskoj Krajini. Padom Republike Srpske Krajine Banija i Dvor na Uni pod kontrolom su hrvatskih vlasti od 1995 godine.

    s poštovanjem
    Petar Rakas
    (starinom Ivanović)
    Beograd
    [email protected]
    http://www.rakas.rs
    064-172-53-73

    • Petar Rakas

      Ažurirana je adresa mog sajta na
      https://Rakas.RS/ na srpskom jeziku, i
      https://Rakas.RS/EN/ na engleskom jeziku,
      Sve drugo je isto.

      s poštovanjem
      Petar Rakas (starinom Ivanović) iz Beograda
      [email protected]
      064-172-53-73

      • Predrag Rakas

        Pozdrav Petre, ja sam Predrag Rakas iz Matijevića, opština Dvor. Slučajno sam gledajući porijeklo našeg prezimena naišao na vaš obiman članak, bogat istorijskim podatcima koje nisam znao do sad. Ovde mislim na bivše prezime, i porijeklo naših predaka, te njihov život do dolaska u Vojnu Krajinu. Neznam dal vam je poznato, sem sela Zut iz kog je moje porijeklo, Rakasa imate i u Glinskoj opštini, sela Veliki i Mali Obljaj. Bilo ih je do 1995,nakon tog nije mi poznato. Imamo u Vrgin Mostu na Kordunu i u Velikoj Gorici kod Zagreba također Rakase, ali katolike. Oni su 1942 godine primili katoličanstvo da bi se spasili od logora smrti Jasenovca. Moja loza Rakasa ima nadimak ili po starinski( špicname) Caklari. Djed Nikola i brat mu Dragan su iz Zuta saselili u Matijeviće. Njihov rođeni brat Stevan je kao mladić otišao u Ameriku gdje je i umro u poznim godinama. Brat im Miloš odlazi poslije drugog svjetskog rata u Prigrevicu u vrijeme kolonizacije,tamo da omam i dosta rodbine u samoj Prigrevici, Somboru i Apatinu. Djedovi Nikola i Dragan su se opokojili u Matijevićima, moj otac je Ljuban, njegova braća Milan i Rade su umrli, kao i sestre Dragica i Damjana(Sejdara) Svi mi mlađe generacije smo poslije Oluje obnovili kuće, ja sam sa ženom u Njemackoj, ćerka mi se i udala ovde, te od nje imam jednog unuka. Sin mi živi i radi u Zagrebu, i od njega imam još jednog unuka. Brat mi Dragan i sestra Dragana sa svojim familijama žive i rade na Islandu. Potomci od pokojnog strica Rade žive i rade u Zagrebu. Ja idem bar 3 puta u godini kući, nedam da se zapusti a i moj otac Ljuban obilazi, pokosi travu i tako. Eto toliko za ovaj put, javite se, bilo bi mi drago. Pozdrav.