Poreklo prezimena Runjajić

10. mart 2012.

komentara: 4

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (4)

Odgovorite

4 komentara

  1. Djordje

    Prezime potiče iz sela Plavno,opštine knin. Jedan deo plemena je preselio na baniju selo Vukoševac i selo Meminska kod Sunje oko 1700 godine.Slava je sveti Vračevi.

    • Milijana Runjajić

      Koliko su mene obavestili koreni su nam sa Uba, barem od mog pradede pa na ovamo. To za slavu je tačno.

  2. Miroslav Runjajić

    Prema neproverenim podacima Runjajići potiču sa Kosova ( Istok?) odakle su u vreme velike seobe (pod Čaenojevićem) krenuli put Severa. Deo je zastao kod Kuršumlije (ili je tu od ranije bio), pošto kod Kuršumlije mižemo naći ovo prezime, a drugi deo, navodno dva brata, nastavio je dalje. Jedan brat stalno se nastanio na Baniji a drugi je stigao do Knina i tu se nastanio.
    Lično sam upoznao jednog Runjajića iz Siska (izbeglica iz 90-ih), koji je po zanimanju bio građ. inženjer i jedno vreme bio je nastanjen u Obrenovcu. da bi se kasnije preselio u Kanadu, kako sam čuo. Njegova krsna slava je kao i moja sv. Vrači.

    • Aleksandar Runjaic

      Miroslave, osoba o kojoj pricate je moj otac; Djuro Runjaic iz sela Vukosevac na Baniji (opstina Sisak), a trenutno na Floridi. Po predanju koje se prenosi sa kolena na koleno u nasoj porodici, mi smo pre 400-500 godina na Baniju stigli iz Crne Gore (a pre toga vrlo verovatno sa Kosova). Na internetu sam nasao da po padu Srbskog carstva 1450-e krecu seobe iz Crne Gore ka Baniji (sto se otprilike poklapa sa predanjem da smo pre 400-500 godina dosli iz Crne Gore). U Crnoj Gori postoji mesto “Runja” na Skadarskom jezeru, a posto nam istoricari govore da je nastavak -ic dodavan u 17-18om veku, ovo mesto bi moglo da ima veze sa nama, ako se utvrdi da je Slava tog mesta Vraci (ali to jos nisam uspio da potvrdim). Runjaici i Runjajici pripadaju istom plemenu (potvrda je Slava Vraci), samo se nenamernom greskom u popisima i prepisima promenilo.