Рудић

10. марта 2012.

коментара: 5

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (5)

Одговорите

5 коментара

 1. Војислав Ананић

  РУДИЋ (п) у Ошанићима, Дабрици и Дубравама (Столац) и у Љубињу. Поријеклом су из Црне Горе. Њихов предак Рудо дошао је са три сина: “Један се насели у Ошаниће, други у Дабрицу, а трцћи у Дубраве”. У Дабрици и Дубравама нису се дуго задржали. Браћа су се вратили “најстаријем брату у Ошаниће”. По оцу Руди назвали су се Рудићи. У Љубиње су дошли из Ошанића 1952. године (155:505).

  Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  • Митар

   Ако су Рудићи дошли од Никшића са Рудина из племена Никшића они су тамо имали ово презиме. Небих рекао да има везе са поменутим именом претка.

   • Rudić

    Svi Rudići potiču iz Nikšićkih Rudina, tu je i nastalo prezime.U 17.veku su se podelili, jedni ka Bijelom Polju, drugi ka drugim krajevima.S obzirom da je kolevka stara hercegovina, genetska slika Rudića može biti i mešovita.Isto tako testirani Rudić iz krajine koji nosi prezime Rudić, ima običnu krajišku genetiku.I drugi Rudić iz Bijelog Polja ima I1 haplogrupu i pripada Drobnjacima Novljanima.Drugih testiranih nema, ali sigurno da su Rudići pre 17 veka živeli u Nikšićkim Rudinama verovatno sa slavom sveti Jovan, jer je karakteristična za prostor Banjana, a Rudići iz Bosne slave Jovanjdan, dok Rudići sa Pala slave Arhangel Mihaila isto kao i Rudići iz Bijelog Polja, sto govori da su se iz Bijelog Polja jedni preselili ka Bosni.Moguće je i da Rudići pripadaju nekom bratstvu sa područja stare hercegovine i da je zbog sukoba sa turcima neko iskovao ovo prezime.

 2. Ostoja

  Рудићи су пре задњих ратних дешавања живели у крајишким општинама: Мркоњић Град, Грахово, Глина, Шибеник и другим као и расељени широм света. Углавном су славили Јовањдан. Један тестирани који живи у Ванкуверу им хаплогрупу N-P189.2.
  Поред ових Рудићи су живели код Бијелог Поља и на Палама, славили су Аранђеловдан.
  Познати ватерполиста Ратко Рудић пореклом је из Далмације.

 3. Митар

  Презиме Рудић се појављује у именику братовштине св. Јурја из 1668 г. са Дрвеника Великог и Малог (реф. Ivan Pažanin -Split, Pravilnik bratovštine ……Veliki i Mali Drvenik i Vinišća)
  У Сарајеву живе муслимани са презименом Рудић који потичу од Вишеграда.