Порекло презимена Ристивојевић

9. март 2012.

коментара: 3

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:

Коментари (3)

Одговорите

3 коментара

  1. Фамилије-презимена Ристивојевић, по местима живљења у Колубари и Подгорини. Према књизи Љубомира Љубе Павловића „Колубара и Подгорина“, прво издање 1907. године, најновије издање 2011. године – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

    Остале податке породица Ристивојевић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места.

    -Бабина Лука
    -Бело Поље
    -Бобова
    -Златарић
    -Оглађеновац

  2. milos

    Moja familija je vise od 200 godina u donjem sremu

  3. Nikola Ristivojevic

    I pohvala I kritika

    Dobar projekat, ali na sajtu, popularizaciji ideje, stvaranju kriticne mase, doprinosu citalaca (crowd sourcing) mora da se I radi. Dase aktivno prikuplja I postira relevatna literature I linkovi, odrzava komunikacija, zakazuju dogadjaji, povezuje sa drugim organizacijama (domacim I inostranim), koriste mogucnosti digitalnih medija, itd…

    Ali da ne bude previse kriticki.

    Pokusao sam da na sajtu nadjem informacije o prezimenu Ristivojevic I iznenadio se kompletnim izostajanjem istih. Pa u to ime, evo mog doprinosa rasvetljavanju porekla prezimena.

    Prica o poreklu datira negde oko 1735 I ja sam je cuo od mog dede Protojereja Vukasina Ristivojevica.
    Dok je obilazio parohiju u zapadnim Valjevskim selima (planinskim) srete jednog starca koji kad je cuo “od kojih je” isprica mu kako su se njegovi doselili u kraj zapadno od Valjeva. Porodica/pleme (ovo “pleme” zbog velicine porodica u to vreme jer 20-50 clanova porodice je bila normala) je zivela u Hercegovini. Jednog dana u nadmetanju ovnova, “nas” ovan ubije Spahijinog (Turcinovog) ovna. Tucin da bi se osvetio za poraz, koristeci smrt ovna, razreze ogroman danak porodici. Toliko veleiki da im gotovo nista od stoke a ni hrane ne bi preostalo I glad bi bila izvesna. Umesto da daju danak, muski deo porodice se naoruza I pripremi, dok zenski spakuje sve sto se moglo poneti da sa stokom I decom krene. Muski upadnu kod Turcina pobiju sto je musko bilo, pridruze se ostalom delu zbega I pravac Drina I Zapadna Srbija, te se nastane na Zapadnim obroncima Valjevskih planina.

    Poznato mi je da ima porodica Ristivojevic u Vojvodini (u Preku) I mislim da je njihovo poreklo drugacije. Vise o familijama/porodicama Zapadno Valjeskog kraja I njihovoj etnogenezi moze se naci u knjizi Ljubisava Ristivojevica o V valjevskim Stavama I okolini.

    Inace geneza prezimena ide ovako:
    Stepan (1765 rodjen, sahranjen u Bobovi) imase sinove:
    Janko (Jankovici)
    Joksim (Joksimovici)
    Ristivoj (od cijeg je imena izvedeno prazime glavne loze), rodonacelnik Ristivojevica imase sinove:
    Milisav (Milisavljevici)
    Acim (Acimovici)
    Pantelija (Pantelici)