Порекло презимена Рашић

9. марта 2012.

коментара: 43

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (43)

Одговорите

43 коментара

 1. Саша Панчевачки

  Прегледом матичних књига Белегиша долази се до три рођена брата – Петар Бели Рашић, Душан Дућа Рашић и Милан/Милорад Рашић (1898-1935). Име њиховог оца није познато у односу на оскудне податке из матичних књига, али постоји шанса да то може бити Ђорђе Рашић (1872-1944) који је убијен од стране Немаца у Другом Светском Рату, чији отац се звао Младен Рашић (око 1840.године рођен). Наравно ово би могло да потврди једино породично предање и сећање уколико оно постоји пре поменута три брата.

 2. Aleksandar Rašić

  Poreklo naše porodice je sa Korduna (Hrvatska), sela Džaperovac i Krstinja, zaseok Rašići. Članovi porodice su Srbi, pravoslavne veroispovesti i slavimo krsnu slavu Sv. Arhiđakona Stefana (9. januar).
  Poznati Đeneral Mihailo Rašić takođe vuče korene iz ovih krajeva i slavio je istu krsnu slavu.

 3. Витомир Рашић

  Поздрав Рашићи,

  Интересује ме порекло Рашића из околине Лабукова, Алексинца и Ниша.
  Са славом Св Ђорђе.

  По мојим информацијама, тамо су још од 19 века.

  Хвала,
  Витомир

 4. Pomaže Bog,izvinjavam se na latinici,ajde da se ukljucim I ja,prezime Rašić,selo Markušica oko Vinkovaca,slava Sv. Jovan Krstitelj.po prici mog dede znamo zasigurno da smo u slavoniji dosta dugo,dosta nas je bilo,mnogo izginulo u ratovima od 1914 pa do zadnjeg rata,tipični smo dinarci inace po izgledu koliko znam poticemo sa granice Crne Gore I Raške.Inace u Slavoniji ima jos Rašića I Hrvata I Srba sa kojima nismo rod.upoznao sam jednu ženu iz Velike plane,isto slava Sv Jovan .Kaže isto da potice izmedju Raske I Cg.Ako neko zna nesto vise o Rašićima koji slave Sv Jovana Krstitelja bio bih zahvalan.

  • Sandra Rasic

   Poštovanje Aleksandar
   Ja sam iz Pačetina kod Vukovara
   Imam nas 6 familija Rašića svi slavimo SV Jovana u Pacetinu živimo već 8 generacija pre toga smo živeli u Osijeku a pre Osjeka u Pacetinu

 5. Milos

  Postovanje,
  Interesuje me porijeklo porodice Rasica koji su nastanjeni u okolici Knina (Ivosevci, Rudele). Krsna slava je Sv. Luka.
  Srdacni pozdrav svim Rasicima.
  Milos

  • Nataša

   Poštovanje

   I mene interesuje porijeklo prezimena Rašić slava Sv. Luka selo Medjedja (zaseok Zbjeg) Kozarska Dubica, blizu podnožja planine Kozara.
   Pozdrav svim Rašićima.
   Nataša