Rašević

9. mart 2012.

komentara: 3

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (3)

Odgovorite

3 komentara

  1. Vojislav Ananić

    RAŠEVIĆ (p), u Cicini (Šuma trebinjska. Prema predanju. “najstarije su koljeno u Šumi” i po njima se nekadašnja opština nazivala. Priča se da se neka “Kaševića odiva” udala za Kuduza iz Poljica u Popovu. Sa njim je imala muško dijete, pa je poslije “obudovila”. Sin joj se “poturčio” i kasnije postao paša. Pošto mu je majka bila iz Baulovića (selišta kod Cicine), prozvao se Baul- Paša. Ovaj je paša nekom prilikom došao u “svoj vilajet” i razapeo šator s desne strane Trebišnjice, prema Baulovićima. Pozvao je majku k sebi i darovao je, a Raševićima “izvadi berat da ostanu svakad knezovi i da ih ni paše ne mogu rasknežiti”. Ovaj paša je sagradio i “crkvu u Kočelima” kod Cicine. Raševići slave Šćepandan, a prislužuju Zadušnice (75:1186). Ima ih nastanjenih i u Trebinju. Doselili su iz Cicine.

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

  2. Dušan

    RAŠEVIĆ sa ovim prezimenom u Banovom Polju u Mačvi,ima preko 20 kuća( krsna slava SV.JOVAN). Po predanju deda Dušana (Mog imenjaka i prezimenjaka iz Pocerskog Pričinovića) ispričao mi je svoju priču, o poreklu prezimena RAŠEVIĆ. Da je RAŠO bežao iz C.Gore pred najezdom turaka sa 4 sina i došao do Valjeva.Sinove je poslao jednog u Pocerinu,drugog u Mačvu,trećeg u Jadar a četvrti je ostao sa ocem u Podgorini.Tako da RAŠEVIĆE imamo u selima kao što su P.PRIČINOVIĆ(ŠABAC),BANOVO POLJE(BOGATIĆ),VELIKO SELO(LOZNICA),OSEČENICA(MIONICA-VALJEVO) i svima je zajednička slava SV.JOVAN.Sa društvenih mreža saznao sam da RAŠEVIĆI postoje i u Republici Srpskoj,C.Gori i u Hrvatskoj, ali različite su im krsne slave.Na svoje korene, sa prezimenom koje nosim, sam ponosan i naučio sam svoje sinove da znaju 9 kolena Raševića.Pozdravio bih sve prezimenjake .

  3. Goran Rašević

    RAŠEVIĆ, moji su iz Velikog Sela kod Draginca, popularno nazivani Mlađenovci po pradedi, postoji deo sela koji se zove po mom prezimenu, dedu Vidoja su mi odveli u zarobljeništvo u Nemačku 1941. gde je radio na nekom poljoprivrednom gazdinstvu, a pobegavši 1943. se vratio peške u Veliko Selo. Nažalost kuća je bila spaljena, većina familije mi je bila streljana u Dragincu 1941., pa je deda prešao da živi kod babe Stanojke u Simiće. Od stričeva sam dobio dve priče, jedan mi je ispričao da je naša familija poreklom od Rašovića iz Kolašina, a da je prezime promenjeno vremenom u Rašević, dok je drugi rekao slično priči Dušanovoj da su bila 3 brata Sima, Gvozden i Rašo, pa u Velikom Selu ima dosta kuća Simića, Gvozdenovića i Raševića. Slava nam je Sveti Jovan. Kako je i crkva u Dragincu takođe bila u požaru za vreme II sv. rata nemam informacija o mnogo kolena u prošlosti osim da mi je otac Miladin, deda Vidoje, pradeda Mlađen. Uvek se obradujem kada naiđem na nekog sa prezimenom Rašević bez obzira da li smo u srodstvu ili ne. Svako dobro