Рашевић

9. марта 2012.

коментара: 2

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (2)

Одговорите

2 коментара

  1. Војислав Ананић

    РАШЕВИЋ (п), у Цицини (Шума требињска. Према предању. “најстарије су кољено у Шуми” и по њима се некадашња општина називала. Прича се да се нека “Кашевића одива” удала за Кудуза из Пољица у Попову. Са њим је имала мушко дијете, па је послије “обудовила”. Син јој се “потурчио” и касније постао паша. Пошто му је мајка била из Бауловића (селишта код Цицине), прозвао се Баул- Паша. Овај је паша неком приликом дошао у “свој вилајет” и разапео шатор с десне стране Требишњице, према Бауловићима. Позвао је мајку к себи и даровао је, а Рашевићима “извади берат да остану свакад кнезови и да их ни паше не могу раскнежити”. Овај паша је саградио и “цркву у Кочелима” код Цицине. Рашевићи славе Шћепандан, а прислужују Задушнице (75:1186). Има их настањених и у Требињу. Доселили су из Цицине.

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  2. Душан

    РАШЕВИЋ са овим презименом у Бановом Пољу у Мачви,има преко 20 кућа( крсна слава СВ.ЈОВАН). По предању деда Душана (Мог имењака и презимењака из Поцерског Причиновића) испричао ми је своју причу, о пореклу презимена РАШЕВИЋ. Да је РАШО бежао из Ц.Горе пред најездом турака са 4 сина и дошао до Ваљева.Синове је послао једног у Поцерину,другог у Мачву,трећег у Јадар а четврти је остао са оцем у Подгорини.Тако да РАШЕВИЋЕ имамо у селима као што су П.ПРИЧИНОВИЋ(ШАБАЦ),БАНОВО ПОЉЕ(БОГАТИЋ),ВЕЛИКО СЕЛО(ЛОЗНИЦА),ОСЕЧЕНИЦА(МИОНИЦА-ВАЉЕВО) и свима је заједничка слава СВ.ЈОВАН.Са друштвених мрежа сазнао сам да РАШЕВИЋИ постоје и у Републици Српској,Ц.Гори и у Хрватској, али различите су им крсне славе.На своје корене, са презименом које носим, сам поносан и научио сам своје синове да знају 9 колена Рашевића.Поздравио бих све презимењаке .