Poreklo prezimena Radoičić

8. mart 2012.

komentara: 16

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (16)

Odgovorite

16 komentara

  1. Srđan Radojčić

    Ja sam se već deklarisao kao Radojčić, ali koliko mi je poznato sve su ovo varijacije prezimena. Naime na grobnici jednog kraka porodice najstarije prezime je navedeno kao Radoičić da bi nakon jedne ili dve generacije bilo uneto Radojčić. Tako da verujem da su u nekim slučajevima prezimena Radojčić, Radojičić i Radojčić istog porekla ili korena.

  2. Aleksandar Radoičić

    Slažem se.

  3. Maja Radoicic

    Postoje dve varijante o poreklu prezimena Radoici. PRVA je da smo se ranije prezivali Jokovici i da je zbog krvne osvete Radojica Jokovic promenio prezime u Radoicic i napustio mesto kod Danilovgrada i sa svojom zenom i sedam sinova presao na Kosovo, kasnije su tih sedam sinova sto zbog posla sto zbog napustanja mesta rastrkali se po celoj Srbiji,ima ih i u Hercegovini i Hrvatskoj i pri upisu u knjige dodavano je slovo J tako da do danas postoje tri vatijante prezimena Radoicic, Radojcic i Radojicic. A DRUGA verzija je da smo imali nase pleme Radoicica i da nikada nije menjano prezime gde postoji i grb i pecat Radoicica.

  4. Nenad Radoičić

    Dragi Radoičići,
    Ono što ja znam to je da je poreklo moje porodice iz Kifinog sela kod Nevesinja. još tokom turske vladavine, deo je bežao u Crnu Goru, u Nikšić gde ih još ima kao i u Peć.
    Slava je Sveti Nikola.
    Zanimljivo je da je moj stric Mirslav Radojčić, poznati novinar Politike i dopisnik iz Londona i Njujorka, rođen u Sarajevu kao Radoičić ali je administrativnom greškom 60-ih godina dobio dokumenta u kojima se našlo i slovo J.

    • A moji su radoicici pobegli iz niksica 😆mozda smo rod 🙃

      • Pavle Radoičić

        Veljko, Pozdrav, i naše poreklo je iz Oraha kod Nikšića, izvorno prezime Bataković. Početkom 20 veka iz Oraha dolazimo u Retkocer kod Medveđe, Leskovac. Odatle na kosovo. Možda imamo iste priče i koren.

        • Sasa

          Ja sam od Radoicica iz medvedje. Ja znam da nam poreklo vodi od Cuca koji su se kasnije prezvali u batakovici a od batakovica po nekom nasem pradedi Radoici prezvali u radoicice.

  5. vesna

    Nenad Radoičić i ja vodimo isto porijeklo iz Kifinog sela. Moj rodoslov počinje
    Pavle Radoičić 1741
    Sava Pavlov Radoičić 1758( 1763,1771, 1772, 1789)
    Mijat Radoičin Radoičić 1758 (Gligor Mijatov Radoičić1763, 1771,1772)
    Slava je Sveti Nikola.
    Da li mogu dobiti odgovor od Nenada Radoičića (dao je jedan komentar na vašem sajtu) da li ima rodoslov koji bi potvrdio razdvajanje Radoičića. Pavle Radoičić je došao 1692 u selo Sasovići Heceg Novi.
    Hvala

  6. od oca Petka dede Đorđa iz Retkocera kod Medveđe leskovac

  7. Đorđe Radojičić

    Radojičić iz Ljubiša sa Zlatibora. Čubarci su ih zvali jer su iz “Male Turske”. Dan dani su gore i Radojičići i Čubraci. Čubarak je onaj deo lule što de drži ustima. Slavili su Đurđevdan, sada Stefandan. Mala Turska je otprilike, pošto je to nila Užička Nahija, odnosno posle Karađorđa Ibrenović je izgubio tu nahiju pa je bila Turska, pa posle povratio, a to je bila međa, oko Murtenice pa dole prema Varoši, ostalo i dalje Osmansko c. U svakom slučaju je prezime od Nemanjinog orbog sina Vukana, pa njegove ćerke Efimije, pa tako dalje. Toliko ja znam.

  8. Branislav Radoicic

    Pozdrav Radoicicima.Moji preci su za Zagorka/Glava Zete/ od plemena Pjesivaca.Neki kazu najlepsi predeo Crne Gore.Podno manastira Ostrog.Sa pocetkom 20-og veka neki kazu da smo proterani u Metohiju/Pec/.Moj otac pokojni Mirko je rodjen u Selu Krusevcu nadomak Peci.A ja sam rodjen u Pristini i ime mi je Branislav /Bane/.

  9. Branko Nikolic

    Pozdrav svima
    Dali neko od Vas zna nesto o Nikoli Radojicic zvanom Rovinac 1785-1855
    Krsna slava Sveti Nikola.
    Hvala

  10. Radoičić Miodrag

    Moji preci su, kažu seljani došli sa Kosmeta. Kolika bi trebalo da bude Crna Gora da su svi naši preci odande došli, malo mnogo.