Порекло презимена Радоичић

8. март 2012.

коментара: 16

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (16)

Одговорите

16 коментара

  1. Srđan Radojčić

    Ја сам се већ декларисао као Радојчић, али колико ми је познато све су ово варијације презимена. Наиме на гробници једног крака породице најстарије презиме је наведено као Радоичић да би након једне или две генерације било унето Радојчић. Тако да верујем да су у неким случајевима презимена Радојчић, Радојичић и Радојчић истог порекла или корена.

  2. Александар Радоичић

    Слажем се.

  3. Maja Radoicic

    Postoje dve varijante o poreklu prezimena Radoici. PRVA je da smo se ranije prezivali Jokovici i da je zbog krvne osvete Radojica Jokovic promenio prezime u Radoicic i napustio mesto kod Danilovgrada i sa svojom zenom i sedam sinova presao na Kosovo, kasnije su tih sedam sinova sto zbog posla sto zbog napustanja mesta rastrkali se po celoj Srbiji,ima ih i u Hercegovini i Hrvatskoj i pri upisu u knjige dodavano je slovo J tako da do danas postoje tri vatijante prezimena Radoicic, Radojcic i Radojicic. A DRUGA verzija je da smo imali nase pleme Radoicica i da nikada nije menjano prezime gde postoji i grb i pecat Radoicica.

  4. Ненад Радоичић

    Драги Радоичићи,
    Оно што ја знам то је да је порекло моје породице из Кифиног села код Невесиња. још током турске владавине, део је бежао у Црну Гору, у Никшић где их још има као и у Пећ.
    Слава је Свети Никола.
    Занимљиво је да је мој стриц Мирслав Радојчић, познати новинар Политике и дописник из Лондона и Њујорка, рођен у Сарајеву као Радоичић али је административном грешком 60-их година добио документа у којима се нашло и слово Ј.

  5. vesna

    Nenad Radoičić i ja vodimo isto porijeklo iz Kifinog sela. Moj rodoslov počinje
    Pavle Radoičić 1741
    Sava Pavlov Radoičić 1758( 1763,1771, 1772, 1789)
    Mijat Radoičin Radoičić 1758 (Gligor Mijatov Radoičić1763, 1771,1772)
    Slava je Sveti Nikola.
    Da li mogu dobiti odgovor od Nenada Radoičića (dao je jedan komentar na vašem sajtu) da li ima rodoslov koji bi potvrdio razdvajanje Radoičića. Pavle Radoičić je došao 1692 u selo Sasovići Heceg Novi.
    Hvala

  6. od oca Petka dede Đorđa iz Retkocera kod Medveđe leskovac

  7. Ђорђе Радојичић

    Радојичић из Љубиша са Златибора. Чубарци су их звали јер су из “Мале Турске”. Дан дани су горе и Радојичићи и Чубраци. Чубарак је онај део луле што де држи устима. Славили су Ђурђевдан, сада Стефандан. Мала Турска је отприлике, пошто је то нила Ужичка Нахија, односно после Карађорђа Ибреновић је изгубио ту нахију па је била Турска, па после повратио, а то је била међа, око Муртенице па доле према Вароши, остало и даље Османско ц. У сваком случају је презиме од Немањиног орбог сина Вукана, па његове ћерке Ефимије, па тако даље. Толико ја знам.

  8. Branislav Radoicic

    Pozdrav Radoicicima.Moji preci su za Zagorka/Glava Zete/ od plemena Pjesivaca.Neki kazu najlepsi predeo Crne Gore.Podno manastira Ostrog.Sa pocetkom 20-og veka neki kazu da smo proterani u Metohiju/Pec/.Moj otac pokojni Mirko je rodjen u Selu Krusevcu nadomak Peci.A ja sam rodjen u Pristini i ime mi je Branislav /Bane/.

  9. Branko Nikolic

    Pozdrav svima
    Dali neko od Vas zna nesto o Nikoli Radojicic zvanom Rovinac 1785-1855
    Krsna slava Sveti Nikola.
    Hvala

  10. Радоичић Миодраг

    Моји преци су, кажу сељани дошли са Космета. Колика би требало да буде Црна Гора да су сви наши преци оданде дошли, мало много.