Radišić

8. mart 2012.

komentara: 10

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (10)

Odgovorite

10 komentara

  1. Vojislav Ananić

    Radišići

    Porodica Radišić (Srbi) nastanjena je u Hodovu (Stolac). Radišići su, čini se, vrlo stara porodica. Radišića ima svih nacionalnosti. Radišići (Srbi) stanujuu Hodbini i Mostaru, a tamo su doselili iz Dabrice. Radišići (Bošnjaci) bili su nastanjeni u Presjedovcu (Borač).
    Porodično predanje Radišića iz Hodova vjeruje kako su oni starinom od Miloradovića sa Trijebnja. Živjeli su kod crkve u donjem Trijebnju i odatle su preselili u Hodovo. Jedan je brat ostao u Hodovu, a drugi je odselio na Šćepan Krst, pa u Dabricu. Godine 1793. u Hodovu je živio Boško Radišić i sin mu Simo i od tada uvijek je bila samo jedna kuća. Slave Đurđevdan. (Porodično predanje zabilježio Željko Šakota.)

    Izvor: Alija Pirić, Dubravski leksikon, Stolac, 2013.

  2. Vojislav Ananić

    RADIŠIĆ (p.m). Radišići (p), u Hodbini (Bišće, Mostar) i Mostaru. U Hodbinu su doselili oko 1985. godine iz Dnbrice (Stolac). Krajem 1991. u Hodbini je bila jedna porodica (241:15). Radišići (m) su bili nastanjeni u Presjedovcu (Borač). Nije im poznato porijeklo, a ne zna se da li su izumrli ili nekud odselili (59:321).

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

  3. Stefan

    Zanima me poreklo Radišića iz zaseoka Stanići opština Vilusi kod Banja Luke slava Djurdjevdan svi koji su živeli u tom zaseoku su iseljeni od strane vojske Jugoslavije pre oko 40 godina

  4. nemanja

    Mogu da ispričam moje porodično predanje, ja sam od kavaja iz dobrskog sela kod cetinja, moji su stari promenili prezime zbog krvne osvete, a i danas važi pravilo da se kavaje i radišići međusobno ne venčavaju jer su rod rođeni. To predanje kaže da su se radišići raselili po srbiji crnoj gori bosni i hercegovini negde iz oblasti raške u 14 veku pred turskom najezdom , da su ilirskog porekla i da su jedno od najstarijih bratstava. Mi slavimo svetog nikolu isto kao i radišići iz dobrskog sela a starinom se verovatno slavio sveti srđo. Naravno mora biti da su i druge familije uzimale isto prezime jer su rade ili imena sa osnovom rad oduvek veoma česta u našem narodu. To je u principu sve što znam

    • Ranko

      Genijalno objašnjeno, pošto je moja majka porijeklom iz Riječke nahije, Dobrdsko selo na ulazu u Cetinje, prezivala se Kavaja, daljim porijeklom stara srpska familija Radišić. Krvna osveta je razdvojila braću Radišiće, koji su zbog iste otišli u Albaniju, Kasomi, Jablani, Sjekloće i Kavaje su svi istog porijekla, Radišići.

      • Branislav

        Ja sam Radišić poreklom iz sela Grk-Višnjićevo, selo poznato po Filipu Višnjiću. U knjizi Srbi u Vojvodini Radišići se spominju još 1691. (Simeon Radišić). U spisima o Filipu Višnjiću spominje se da je on došao u kuću Radišića (Manojlo i Stevan) koji su mu bili rodjaci i tu je živeo do kraja svog života i sahranjen je u porodičnoj grobjici Radišića. Krsna slava nam je Svetoi Stefan. Ako neko zna odakle su Radišići naselili Srem tačnije Grk, neka napiše? Hvala

  5. Mirjana Šuljagić

    Radišića ima i u zlatiborskom kraju. Naselili su se oko 1840.. Poreklo vode iz Crne Gore. Slave Sv. Nikolu.

  6. Kristijan Radišić

    Zdravo. Ja sam iz sela Radešići kod Teslića gdje se pola stanovništva preziva Radišić, a pola Radešić zbog birokratske greške. Kod nas se vjeruje da potičemo iz Ljubuškog jer se riječica koja ide kroz selo zove Ljubiška(Ljubićka). I u opštini Ljubuški postoji selo Radišići. Slavimo Sv. Simeona Bogoprimca.

  7. Kristijan Radišić

    U ActaCroatica sam pronašao da se ime Radiša i prezimena Radišić i Radešić prvi put pominju oko 1750. Znači posle druge velike seobe Srba. Tako da smatram da su to srpska prezimena. U “Istorija srpskog naroda” Vladimir Ćorović pominje Pavla Radišića.

  8. Igor Radisic

    Porodica Radišić, selo Bjelaj(Bosanski Petrovac/Zapadna Bosna), Srbi, slave Nikoljdan, došli iz Srb-a (Lika), pre dolaska u Srb ne zna se odakle su se doselili tj. iz kog pravca su dosli.