Радишић

8. март 2012.

коментара: 10

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (10)

Одговорите

10 коментара

  1. Војислав Ананић

    Радишићи

    Породица Радишић (Срби) настањена је у Ходову (Столац). Радишићи су, чини се, врло стара породица. Радишића има свих националности. Радишићи (Срби) станујуу Ходбини и Мостару, а тамо су доселили из Дабрице. Радишићи (Бошњаци) били су настањени у Пресједовцу (Борач).
    Породично предање Радишића из Ходова вјерује како су они старином од Милорадовића са Тријебња. Живјели су код цркве у доњем Тријебњу и одатле су преселили у Ходово. Један је брат остао у Ходову, а други је одселио на Шћепан Крст, па у Дабрицу. Године 1793. у Ходову је живио Бошко Радишић и син му Симо и од тада увијек је била само једна кућа. Славе Ђурђевдан. (Породично предање забиљежио Жељко Шакота.)

    Извор: Алија Пирић, Дубравски лексикон, Столац, 2013.

  2. Војислав Ананић

    РАДИШИЋ (п.м). Радишићи (п), у Ходбини (Бишће, Мостар) и Мостару. У Ходбину су доселили око 1985. године из Днбрице (Столац). Крајем 1991. у Ходбини је била једна породица (241:15). Радишићи (м) су били настањени у Пресједовцу (Борач). Није им познато поријекло, а не зна се да ли су изумрли или некуд одселили (59:321).

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  3. Stefan

    Zanima me poreklo Radišića iz zaseoka Stanići opština Vilusi kod Banja Luke slava Djurdjevdan svi koji su živeli u tom zaseoku su iseljeni od strane vojske Jugoslavije pre oko 40 godina

  4. немања

    Могу да испричам моје породично предање, ја сам од каваја из добрског села код цетиња, моји су стари променили презиме због крвне освете, а и данас важи правило да се каваје и радишићи међусобно не венчавају јер су род рођени. То предање каже да су се радишићи раселили по србији црној гори босни и херцеговини негде из области рашке у 14 веку пред турском најездом , да су илирског порекла и да су једно од најстаријих братстава. Ми славимо светог николу исто као и радишићи из добрског села а старином се вероватно славио свети срђо. Наравно мора бити да су и друге фамилије узимале исто презиме јер су раде или имена са основом рад одувек веома честа у нашем народу. То је у принципу све што знам

    • Ranko

      Genijalno objašnjeno, pošto je moja majka porijeklom iz Riječke nahije, Dobrdsko selo na ulazu u Cetinje, prezivala se Kavaja, daljim porijeklom stara srpska familija Radišić. Krvna osveta je razdvojila braću Radišiće, koji su zbog iste otišli u Albaniju, Kasomi, Jablani, Sjekloće i Kavaje su svi istog porijekla, Radišići.

      • Branislav

        Ja sam Radišić poreklom iz sela Grk-Višnjićevo, selo poznato po Filipu Višnjiću. U knjizi Srbi u Vojvodini Radišići se spominju još 1691. (Simeon Radišić). U spisima o Filipu Višnjiću spominje se da je on došao u kuću Radišića (Manojlo i Stevan) koji su mu bili rodjaci i tu je živeo do kraja svog života i sahranjen je u porodičnoj grobjici Radišića. Krsna slava nam je Svetoi Stefan. Ako neko zna odakle su Radišići naselili Srem tačnije Grk, neka napiše? Hvala

  5. Mirjana Šuljagić

    Radišića ima i u zlatiborskom kraju. Naselili su se oko 1840.. Poreklo vode iz Crne Gore. Slave Sv. Nikolu.

  6. Кристијан Радишић

    Здраво. Ја сам из села Радешићи код Теслића гдје се пола становништва презива Радишић, а пола Радешић због бирократске грешке. Код нас се вјерује да потичемо из Љубушког јер се ријечица која иде кроз село зове Љубишка(Љубићка). И у општини Љубушки постоји село Радишићи. Славимо Св. Симеона Богопримца.

  7. Кристијан Радишић

    У ActaCroatica сам пронашао да се име Радиша и презимена Радишић и Радешић први пут помињу око 1750. Значи после друге велике сеобе Срба. Тако да сматрам да су то српска презимена. У “Историја српског народа” Владимир Ћоровић помиње Павла Радишића.

  8. Igor Radisic

    Porodica Radišić, selo Bjelaj(Bosanski Petrovac/Zapadna Bosna), Srbi, slave Nikoljdan, došli iz Srb-a (Lika), pre dolaska u Srb ne zna se odakle su se doselili tj. iz kog pravca su dosli.