Порекло презимена Косановић

7. марта 2012.

коментара: 16

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (16)

Одговорите

16 коментара

 1. milan

  ПОРЕКЛО ПРЕЗИМЕНА КОСАНОВИЋ

  САДАШЊЕ ПРЕЗИМЕ, крсна слава, СТАРО ПРЕЗИМЕ

  КОСАНОВИЋ, Јовањдан, БАЊАНИН
  ………………………..
  Косановићи припадају личком племству и имају грб.

  МИЛАН ДИВЈАК ЛИЧКИ, ЛИЧКИ БИЉЕЗИ (садашња и стара презимена),
  Нови Сад, књига у рукопису

 2. Ljiljana

  Kosanović je djevojačko prezime,tj prezime moga oca,njegovog oca,djeda,pradjeda…
  Čitala sam u knjizi Visočka nahija,da potičemo iz stare hercegovine,
  dijelovi današnje crne gore,srbije ,bosne(tromeđa).
  Rod nam je mitropolit dabrobosanski Sava Kosanović.
  Po nekim pisanjima kažu da potičemo iz plemena Ognjenovića.
  Slava nam je Sveti Nikola…

 3. Jovan Kosanović

  POREKLO KOSANOVIĆA

  Poštovani,
  ja sam Jovan Kosanović iz Kule, rođen sam u Savinom Selu 1949. godine od oca pok.Milovana (1903.) i majke pok. Marije, rođene Popović (1905.). Roditelji su mi poreklom iz Močila, opštinja Slunj, Hrvatska. Geografski pripadamo Kordunu a oni su govorili da su Ličani i moje sestre i braća kao i ja isto kazujemo da smo Ličani. Nakon Drugog sv. rata koloniziraju se u Kljaićevu, opština Sombor a nakon jedne godine prelaze u Savino Selo, opština Vrbas gre sam rođen.
  Po pitanju porekla Kosanovića i prezimena Kosanović, imam malo informacija a koje imam su različite.
  Molim vas za poreklo Kosanovića iz Močila.
  Hvala Jovan Kosanović, Kula

  Redakcija-odgovor

  http://www.vesti-online.com/Riznica/Poreklo-porodica/108690/KOSANOVIC
  Odgovara:Mr Radomir D.Rakić, etnolog, Beograd.

  Jovan Kosanović iz Kule, rođen u Savinom Selu 1949. godine tražio je od naših etnologa da otkriju poreklo njegove porodice…

  Čitalac je, nažalost, propustio da navede koja je krsna slava njegove porodice, pa će nam istraživanje biti teže, jer Milan Radeka u svojoj knjizi “Gornja Krajina / Karlovačko vladičanstvo” – konstatuje da Kosanovići slave dve različite slave – Đurđevdan i Nikoljdan.

  U “Leksiku prezimena SR Hrvatske”, Kosanovića (bez podataka o veroispovesti i nacionalnosti) zaključno sa devedesetim godinama bilo je u preko 100 mesta, a ponajviše u opštinama u Lici: Donji Lapac, Korenica, Gospić, Karlovac, Ogulin sa okolnim naseljima: Bijelići, Blata, Drežnica, Janja Gora, Jasenak, Jasenica Lička, Jezero, Jezaro Srednje, Jorgići, Josipdol, Ključ, Kosanovići, Krakar, Kunić, Latin, Mašići, Mirići, Ogulin, Oštarije, Paligaće, Pavliši, Plaška Glava, Plaški, Plavča Draga, Rabatić-Poljana, Radojčići, Staro Selo Janjagorsko, Sv. Jakov, Trbovići, Trojvrh, Vajin vrh, Vrelo Jaseničko, Zagrad, Zebić i Zelići.

  Dosta Kosanovića je bilo i u Ravnim Kotarima, u severnoj i centralnoj Hrvatskoj i Slavoniji.
  U oblasti odakle potiče naš čitalac, Slunj, evidentna je veća koncentracija naselja sa brojnim porodicama Kosanović u Donjem Lađevcu, Drežnik-Gradu, Slunju, Smoljancu, Zbjegu Močilskom i Močilima. Samo u Zbjegu Močilskom bilo je 38 osoba sa prezimenom Kosanović, dok su u Močilima bile 222 osobe u 42 porodice.

  Kako su Kosanovići u okolini Slunja iz Like (ne znamo iz kog njenog dela), oni su daljom starinom svakako od iste familije kojoj pripadaju potomci hercegovačkog mitropolita Save Kosanovića iz Banjana. Po svedočenju samog mitropolita, njegovi su bili “dovoci” u Ognjenoviće, a slave Nikoljdan, dok su oni drugi, od Miljanića, slavili Jovanjdan.

  U Banjane su se doselili od Trebinja, iz familije Prduljica. U Liku su 1701. Kosanovići došli “kao jaka familija”, iz oblasti Brinja, Dabra, Kosinja i Plaškog, pa su i zauzeli najbolju zemlju i razvili se u brojne porodice. Dalja starina im je iz Prduljica, u Zupcima kod Trebinja.

  Mnogi su se iseljavali u Bosnu (preko reke Une). Iz tih krajeva su se prvobitno i doseljavali na tle današnje Like, idući preko Hercegovine ili centralne Bosne.

  Drugi izvor
  Kosanovic se spominju u Decanskoj hrivosulji u srednjem veku,kao stanovnici stare Srbije,moguce negde oko Kursumlije jer dan danas postoji reka Kosanica.Pod najezdom turaka sele se u Crnu Goru u okolini Niksica tacnije pleme Banjane.Po nekim autorima Banjani su nastali od doseljenika iz okoline manastira Banjska na Kosovu.Selo Miljanici u okolini Niksica bilo im je steciste tj. ima ih tu i dan danas.U Miljanicima je rodjen mitropolit dabro-bosanski Sava Kosanovic krajem 19 veka.Prvi Kosanovic u Lici spominje se 1499 god. bio je to Vukivoj Kosanovic iz okoline Plaskog i bio je u vojnoj sluzbi.Naime Kosanovici su se iselili iz Banjana opet zbog turskog prodora i rasirili po citavoj Krajini,najvise oko Plaskog. .

  e: Re: kosanović 30/1/2010
  Ovo je podatak iz knjige “Kosanovići poreklom iz Drežnice” Autora Milana Kosanovića.
  U “Plemenskom rječniku ličko-krbavske županije” Radoslava Grujića, Kosanovići su – u vreme ispitivanja ovog autora, početkom Prvog svetskog rata – zabeleženi kao stanovnici nekoliko mesta. Sa 25 domaćinstava Kosanovića, Visuć je bio matica ove familije, ali su bili nastanjeni i u Donjem Lapcu, Širokoj Kuli, Švračkovom Selu i Vrelu, kod Korena.
  Prema podacima Srpske pravoslavne crkve, koje je Milan Radeke objavio u “Karlovačkom vladičanstvu”, eparhiji koja obuhvata Liku, Kordun, Baniju, Krbavu i okolne manje oblasti, uključujući Visuć kod Udbine, Kosanovići u ovoj oblasti slavili su Đurđevdan i Nikoljdan. Ostaje da utvrdimo da li su se ovde naselili ili su starosedeoci.
  U podacima o selima i stanovništvu Like, za udbinsko područje zapisano je da je njegovo stanovništvo naseljeno još 1701. godine, s teritorije Krajine – Brinje, Dabar, Brlog, Plaški i Kosinj. Prema popisima iz 1712. godine, Kosanovići su bili među prvim porodicama koje su se tu naselile i – navodi izvor – “bili su jaka i brojna porodica”, pa su zauzeli najbolju zemlju i razvili se u velike familije.
  Kao i stotine drugi porodica iz Like, Banije i Korduna, Kosanovići su prelazili na desnu obalu Une i, bežeći od vojne obaveze u Krajini pod austrijskmm upravom, nastanjivali se u njenom delu pod Turcima i postajali čifčije kod aga i begova. Tako ih, sa slavom Đurđevdan, zatičemo u selu Meniću, pod planinom Baštrom, gde su se doselili pre okupacije Bosne.
  Na teritoriju današnje Hrvatske, Kosanovići su se doselili preko zapadne Bosne, koja je u to vreme činila jedinstvenu celinu sa Hrvatskom pod vlašću istog gospodara, Turaka, a tamo su prethodno stigli iz Hercegovine ili Dalmacije. Kosanovići su poreklom iz Banjana, selo Miljanići kod Nikšića, u Staroj Hercegovini. Dalja starina im je iz Prduljica, u Zupcima kod Trebinja.

  Izvor: Istorijsko poreklo Srba (13)
  Rimski rod Koso ili Kosoje dičio se etrurskim poreklom, a u Srba su Kosari pripadali čuvenoj barskoj vlasteli. Srpski jezik još čuva značenje varijeteta u prezimenima, imenima i toponima: Kosančić, Kosanović, Kosara, Kosa, Kozara, Kosmaj, Kosjerić ili Kosovo. Dakle, Kosovo nije dobilo ime po ptici kos, već po tome što je bilo središte rasenske – srpske vlastele i sedište mnogih duhovnika – kosara, uostalom, Kosovo je središte srpske duhovnosti već vekovima

  Iz enciklopedije :prezimena u Crnoj Gori
  Kosanović, u Miljanićima (Banjani), Nikšić, potiču od Prdulice (po ocu tog prezimena) iz Prduljica (Zupci), Trebinje, srodnici Radojevića (od Radoja Kosanova brata blizanca), u Banjanima pastorci jednog Ognjenovića u Banjanima, Pivi i Klasnom (Glina), Klinjici (Krupa). Od njih su u: Palanci i Japri Majkića (Sanski Most), Glinici (Velika Kladuša), Bosna, Varešu (Bosna), centralna, Sokolovići (Sokolac), Strljnici (Vlasenica), Sarajevu, u Ulcinju; Ravnom Selu (Bačka); Bosni i Lici, gdje u Šipanskom i kao: Kosan; Nikšićko prekovodje; u Cucama (Cetinje) ogranak Mijomanovića; Kujava (Bjelopavlići), ogranak Jovanovića iz grane Pavkovića; Bar; Ljuta (Kotor) 1441. god.; iz Nikšića iselili se u Boku Kotorsku i kao: Peranović
  Kosančić, Kosovi Lug (Bjelopavlići)

  ??????
  Kosanovici su dobili prezime po reci Kosanici koja je inace pritoka reke Toplice u centralnoj Srbiji. Zanimiljivo je da koren prezimena nije kosa vec KOS pa se pretpostavlja da je po tome i KOSOVO dobilo ime. Inace sama reka izvire na “granici” danasnjeg Kosova i Centralne Srbije. Da li je cela ta oblast nazvana po ptici KOS ili po necemu drugom, pitanje je. Tokom turskih osvajanja Kosanovici su se preselili u predele Vojne Krajine i tu ostali kao vojnici – granicari. Inace Kosanovici su bili u srodstvu sa porodicom Tesla. Moja grana je iz Zapadne Slavonije jer su mi preci da li po duznosti ili zbog ukidanja Vojne Krajine presli tamo. Progonom Srba tokom II svetskog rata dospeli su u Vojvodinu, a ja sam rodjen u Beogradu.
  To je ono sto znam kad je u pitanju moja grana, a verovatno da druge porodice Kosanovica imaju svoju pricu. Uglavnom svi slavimo Svetog Nikolu.
  Nadam se da ce se jos ljudi javljati u vezi sa ovom temom jer je istrazivanje porekla veoma zanimljivo, pogotovo kada smo mi Srbi u pitanju a izgleda da nije sve tako kako nas uci zvanicna istorija.

  Zaključak: ( izvodi Jovan Kosanović iz Kule)
  Kosanovići potiču sa Kosova iz okoline manastira Banjska. Prezime dobijaju po reci Kosanici koja i danas postoji u okolini manastura Banjska. Nakon Kosovskog boja Kosanovići, bežeći od Turaka, odlaze u okolinu Trebinja gde ostaju sve do pojave Turaka u te krajeve. Iz Trebinja se sele u okolinu Nikšića, formirajući naselje Banjani (ime po mestu porekla, od manastira Banjska). Daljim prodorom Turaka u Staru Hercegovinu, sadašnju Crnu Goru, preseljavaju se u Liku i deo Korduna.

  Jovan Kosanović Kula

  [email protected]

 4. Milan Popovic

  Zdravo. Ja sam po majci Kosanovic, tacnije Selo Lapacka Korita Opstina Donji Lapac. Deda mi se zvao Dusan “Dude” Kosanovic i bio je veoma cenjen covek u Lici. Imam familije po celoj Vojvodini. Na zalost i Deda i Baba( Dara Repac) su davno umrli pa nam se malo trag izgubio. Veliki pozdrav…

  • Ilija

   Ja sa Ilija Kosanovic … Moji su kao kolonisti dosli na kosovo i metohiju 1921 i naseli se u selo lug opstina lipljan. Inace sam kolonizirao je je moj cukun djed Djuro(Djurisa) Kosanovic iz Lapacki Korita tj. Donjeg lapca

   • Milan Popovic

    Ja i Vi Gospodine Ilija Kosanovic smo rodbina 100%. Bio sam prosle godine u Lapcu i Lapackim Koritima. Meni je Mama Umrla pa ne mogu da saznam vise tu, ali ujak Milan Kosanovic je ziv i zivi u selu Prigrevica pored Apatina. Pozdrav iz daeleke Amerike…

 5. Zovem se Dusan Kosanovic, rodjen sam u Beogradu. I mene su u detinjstvu zvali ‘Duda’, jer mi otac potice sa Korduna (iz Perjasice), ali nam porodica potice iz Like, tacnije iz Plaskog. Slavimo Sv. Nikolu. Moj otac Nikola Kosanovic je preminuo 2015. godine., na zalost, vrlo malo je znao (mada se raspitivao i, tu i tamo, proucavao poreklo prezimena), pa se zahvaljujem istrazivacima u nase ime koji nase poreklo povezuju sa Hercegovinom (Banjani) i Kosovom (manastir Banjska) i rekom Kosanicom.
  Ovoliko znam:
  Moj pradeda Rade Kosanovic se preselio iz like u Perjasicu (Kordun) negde posle 1850 godine, da bi bio radnik na imanju veleposednika Perjasickog nekog ‘Pape’ Marinkovica. Izgleda da je ozenio njegovu cerku i tu se skrasio. Kazu da je pre toga bio ‘ajduk’ i naprasite naravi. Nije jasno sta se sa njim zaista dogodilo (ima i mracnih i stravicnih a i sasvim obicnih prica) i zasto je napustio Plaski (da li bas Plaski ili neko okolno selo iz koga potice).
  Ostalo o porodici Kosanovic iz Perjasice se ponesto zna (postradali u Drugom svetskom ratu, moji baba i deda Dusan i Andjelija mucki su ubijeni 1943. ali kao zrtve osvete, imali su kafanu i u njihovoj kuci je bila zandarmerijska stanica u Perjasici, pa je bilo zavisti, a i baka je odbila mnoge prosce da bi se udala za mog dedu, a jedan od ubica je bio prosac moje bake).

  Ako neko od potencijalnih citalaca ista zna vise o tome, molim Vas da se hitno javi na moj email ili da me licno kontaktira na adresu: Dusan Kosanovic, Susedgradska 10, 11090 Beograd, ali da Pismo preporuci da bi mi bilo licno uruceno. Unapred hvala!

  S postovanjem za sve zainteresovane,

  Dusan Kosanovic, profesor iz Beograda

 6. Saša Kosanović

  Pozdrav,

  Ja sam rođen u Imotskom, gdje mi je djed došao na službu prije rata. On je rođen u selu Munije, pored Grubišnog Polja, a njegova se familija tamo generacijama prije nego se rodio, doselila iz okolice Plaškog. Slavimo Svetog Jovana.

 7. Бранислава

  Моја бака Наранџа,звали су је Нака се девојачки презивала Косановић.Мислим да се 1935 удала за мог деду Радета Таталовића рођеног 1907,у Дрежницу -Горски Котар- 1935. а да је 1936 родила моју мајку Љубицу,а 1939 у Мају мог ујака Јову и после месец дана је умрла.Имала је само 19 или 20 година.Од покојне мајке сам слушала да је њена мајка била из неког оближњег села и да је имала браћу и сестре.Ја о породици моје баке немам никакве податке и волела бих да сазнам више о тој страни мајчине породице,јер претпостављам да има живих потомака и желела бих да својој деци допуним породично стабло.Знам да се моје мајке деда звао Јова а баба Милија Таталовић и да су након смрти мајчине мајке породица Косановић прекинули односе са њима.Мог деду су још звали Раде Палац, јер им је кућа у самом центру Дрежнице на узвишењу које зову Палци. Бићу захвална за било какве информације .

 8. Slađana Kosanović

  Slađana Kosanović od oca Nikole čiji se otac zvao Dragan a njegov otac Mile.Svi oni su živeli u Starom Selu u Plaškom, moj otac Nikola je i dan danas na svojoj đedovini.
  Slavimo Svetog Nikolu.
  Zaista bi voljela znati od kud je došao moj prvi predak i kada.
  Kosanovića ima u dosta sela po Plaškom. Jednom sam istraživala neke topografsje karte iz vremena Austrougarske krajine i vidjela da je moje Staro Selo i tad bilo na istom mjestu gdje je i sada.
  Mislim,zašto se baš zove tim imenom stolećima.!?
  Toliko ja znam o svojim đedovima, smatram da ne znam ništa a voljela bi znati više.

  • Jovan Kosanović

   Slađana, pogledaj predhodne komentre, konkretno komentar Jovana Kosanovića iz Kule. Odgovor na poreklo Kosanovića u Lici, Korduni, Baniji … dali su eminentni etnolozi iz Beograda. Iz dopisa se može saznati da starinom vučemo poreklo sa Kosova, od Zvečana i okoline….(pročitaj) .
   Za dodatna pitanja na raspolaganju sam. Pozdrav.

 9. Radislav Kosanovic

  Pozdrav prezimenjaci.
  Cisto da se i ja ukljucim u temu. Ja, sam iz Bača, rodjen sam u Baču 1988 god.
  Moji koreni poticu iz Like, mesto pored Gospica, mislim da mi je prabaka rekla da se zove Jasenica. Dosli su u Bac pre 2sv rata. U Lici u okolini Gospica postoji zaseok po imenu Kosanovici ima po mom izvoru podataka 32 kuce i 2012 je bilo 15ak stanovnika.
  Svi slavimo Svetog Nikolu u Baču.
  Mene interesuje nas grb, jer postoji grb i imao sam ga pre 10ak godina i nestala mi ta slika, kopam po internetu i ne mogu da ga nadjem danima. Ako neko ima moze mi se obratiti na broj 0644253970 preko vibera ili vacapa. Pozdrav.
  Ima dosta Kosanovica u Baču.