Poreklo prezimena Koljković

7. mart 2012.

komentara: 5

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (5)

Odgovorite

5 komentara

  1. Boban Koljkovic

    Nastanak prezimena i poreklo Koljkovica.

    • Branko Todorović

      Mogli ste za početak da ostavite neke osnovne podatke o Koljkovićima. Kako mi na pamet da znamo gde da vas tražimo? Obično se pored upita o poreklu porodice ostavi podatak o njenom poznatom poreklu, makar ono išlo unazad samo jednu generaciju, i podatak o krsnoj slavi koju porodica slavi. To su podaci od kojih se polazi prilikom svakog istraživanja porekla.

  2. Boban Koljkovic

    Moj otac zvaose Zoran,Branko,Milan,Pana,i Toda. toje sta ja znam. interesujeme takodje zasto su presli iz metohije D.Nerodimlje? takodje interesujeme zasto je Stanko presao u islam? Hvala puno na informacijama.

  3. Branko Todorović

    Oba vaša patanja zahtevaju mnogo više podataka da bi se imala neka jasnija slika. Razlozi zašto se neko selio mogu da budu mnogobrojni, potraga za boljom zemljom, pašnjacima, bekstvo od odmazde, bekstvo od zuluma i slično. Takođe, razlozi za prelazk u islam mogu biti različiti, mada najčešće je to bilo zbog sticanja boljeg društvenog položaja, ali ponekad se u islam prelazilo i da bi se sačuvala glava na ramenima.

  4. potomak

    Uroš Koljković je došao sa bratom i sestrom iz Orizara kod Skoplja, slavio je sv. Nikolu.
    Potomci su mu bili Marko (od njega Markovići slave sv. Dimitrija), Marinko (od njega Marinkovići) i Živko (od njega Živkovići)…. pišem samo sinove
    Marko imao dva sina Jevtu i Krstu
    Jevta sina Gigu,
    Giga: Mladena, Stanka, Marka, Dragana.
    Mladen : Đorđa, Damnjana, Jordana; Stanko: Bogoljuba i Milorada; Marko: Blagoja i Veselina; Dragan: Nikolu i Žiku.
    Đorđe: Srećka (Milana) i Zvonimira (Aranđela); Damnjan (jedino je on uzeo prezima Jevtić i njegovi sinovi i unuci se tako prezivaju): Momčila (imao dve ćerke, nije imao sinove i upokojio se) i Dragišu (Nemanju i Lazara); Jordan: Sašu (Nikola i Uroš); Bogoljub: Miljana i Slavka; Milorad: Zorana; Blagoje: Zorana; Veselin: Ljubinka; Nikola: Vladicu; Žika:Tihomira.

    Marinko sina Andreja; Andrej sina Petka; Petko: Stojana,Vitka i Vojina; Stojan Vladu i Sretu; Vitko: Staju i Trojana; Vojin: Pavla, Bogdana, Milovana i Milana (ili i Petra); Pavle Stojana i Srđana; Stojan ima pet sina i još mnogo unuka, dalje ne znam

    Živko sina Trajka; Trajko sina Uroša; Uroš sina Leku; Leka sina Dušana. dalje ne znam
    a ti napiši ko je Stanko i šta ostalo znaš