Порекло презимена Кољковић

7. март 2012.

коментара: 5

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (5)

Одговорите

5 коментара

  1. Boban Koljkovic

    Nastanak prezimena i poreklo Koljkovica.

    • Бранко Тодоровић

      Могли сте за почетак да оставите неке основне податке о Кољковићима. Како ми на памет да знамо где да вас тражимо? Обично се поред упита о пореклу породице остави податак о њеном познатом пореклу, макар оно ишло уназад само једну генерацију, и податак о крсној слави коју породица слави. То су подаци од којих се полази приликом сваког истраживања порекла.

  2. Boban Koljkovic

    Moj otac zvaose Zoran,Branko,Milan,Pana,i Toda. toje sta ja znam. interesujeme takodje zasto su presli iz metohije D.Nerodimlje? takodje interesujeme zasto je Stanko presao u islam? Hvala puno na informacijama.

  3. Бранко Тодоровић

    Оба ваша патања захтевају много више података да би се имала нека јаснија слика. Разлози зашто се неко селио могу да буду многобројни, потрага за бољом земљом, пашњацима, бекство од одмазде, бекство од зулума и слично. Такође, разлози за прелазк у ислам могу бити различити, мада најчешће је то било због стицања бољег друштвеног положаја, али понекад се у ислам прелазило и да би се сачувала глава на раменима.

  4. потомак

    Урош Кољковић је дошао са братом и сестром из Оризара код Скопља, славио је св. Николу.
    Потомци су му били Марко (од њега Марковићи славе св. Димитрија), Маринко (од њега Маринковићи) и Живко (од њега Живковићи)…. пишем само синове
    Марко имао два сина Јевту и Крсту
    Јевта сина Гигу,
    Гига: Младена, Станка, Марка, Драгана.
    Младен : Ђорђа, Дамњана, Јордана; Станко: Богољуба и Милорада; Марко: Благоја и Веселина; Драган: Николу и Жику.
    Ђорђе: Срећка (Милана) и Звонимира (Аранђела); Дамњан (једино је он узео презима Јевтић и његови синови и унуци се тако презивају): Момчила (имао две ћерке, није имао синове и упокојио се) и Драгишу (Немању и Лазара); Јордан: Сашу (Никола и Урош); Богољуб: Миљана и Славка; Милорад: Зорана; Благоје: Зорана; Веселин: Љубинка; Никола: Владицу; Жика:Тихомира.

    Маринко сина Андреја; Андреј сина Петка; Петко: Стојана,Витка и Војина; Стојан Владу и Срету; Витко: Стају и Тројана; Војин: Павла, Богдана, Милована и Милана (или и Петра); Павле Стојана и Срђана; Стојан има пет сина и још много унука, даље не знам

    Живко сина Трајка; Трајко сина Уроша; Урош сина Леку; Лека сина Душана. даље не знам
    а ти напиши ко је Станко и шта остало знаш