Koković

7. mart 2012.

komentara: 4

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (4)

Odgovorite

4 komentara

  1. Kokovići(Cakovići), u Vukovom Brdu, Matarugama, Vergaševićima i Pljevljima, doseljeni su iz Vraneša pre 120 ngodina, slave Sv.Nikolu. Starinom su od Kokotovića (Kokota), koji su došli u Moraču iz Kuča, zvali su se Jovanovići i od većeg bratstva Vujoševića su, slave Svetog Nokolu.
    (o prezimenu Koković preuzeto iz knjige,,Stanovništvo pljevaljskog kraja” autora Božidara Kljajevića.

  2. Nebojša Novaković

    Atanasije Pejatović je zabeležio da su Kokovići (Cakovići) došli iz Vraneša pre 120 god., odnosno oko 1770. godine. Prema njihovom kazivanju, došli su negde od Kosova pre 350 godina Prema trećoj verziji, Kokovići, Kljajevići i Tabaši su starosedeoci u ovom kraju.

    Došla su tri brata na Vukovo Brdo u Matarugama i odatle su se raseljavali. Ima ih jedna kuća na Vukovom Brdu, 2 u Vrulji, jedna u Raćevu. Kokovića ima i kod Čačka oko 40 kuća i kod Ivanja 20, ali ne znaju kad su tamo odselili. Age su im bili Čengići i Nenadići.

    Pamte imena predaka od Goluba (1780). Jedna njihova linija ide ovako: Golub – Marko – Mina – Marko – Manojlo.

    Oko 1820. godine neki Turci iz Vraneša – pljačkaši napali su noću torove Goluba Kokovića i Mila Janjuševića. Oba su ubili i svu im stoku zaplenili.

    U crnogorskoj vojsci u I svetskom ratu učestvovali su: Rako, Josif i Jovan.

  3. Miroslav

    U Toplici,u s Piskalju,Gojinovcu,Donjoj Bejasnici i Prokuplju a sada u Nisu,Beogradu i Svilajincu ima porodica prezimenom
    Kokovic.Svetozar iz D Bejasnice je bio Predsednik Opstine Gornja Konjusa,vrlo cenjen u narodu, politicki neutralan,pa su ga komunisti ubili iz zasede na 200 m od kuce,usred bela dana,2 avgusta 1943.godine

  4. dragan petrović

    Miroslave da li možete našto više da mi kažete za Ratkoviće iz Donje Bejašnice
    ?