Poreklo prezimena Jevđević

7. mart 2012.

komentara: 13

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (13)

Odgovorite

13 komentara

  1. aleksandar

    Odakle potice prezime
    Jevdjic?

    • Branko Todorović

      Prezime Jevđić ili Jevđević je patronimičkog porekla, nastalo od muškog imena Jevđenije, tj. od nadimka za to ime Jevđa. Danas je ovo ime veoma retko, te ako se negde i javlja, češće ga srećemo u obliku imena Evgenije. Kako je prezime nastalo od imena, verovatno je da svi Jevđići ili Jevđevići nisu jedan rod, te bi od koristi bilo da navedete odakle ste vi poreklom, kao i koju krsnu slavu vaši Jevđići slave? Jer iako ovog prezimena nema mnogo, prilično je široko rasprostranjeno, pa nije moguće tek tako reći da li ste vi poreklom negde iz Srbije, Bosne ili Hrvatske?

    • nikola

      JEVDJICI SLAVE SVETOG IGNJATIJA BOGONOSCA.HTEO BIH DA ZMAM SVOJE POREKLO PREZIMENA JEVDJIC .ZNAM SAMO DA JE RODNO MESTO DOBRUNSKA RIJEKA-VISEGRAD BOSNA

      • Branko Todorović

        Poreklo vaših Jevđića može se delom ispratiti u knjizi Stjepa Trifkovića Višegradski Stari Vlah (str. 637), koji navodi da su Jevđići iz sela Rijeka Dobrunska starinom iz Hercegovine iz Sela, odakle su došli u Sokoloviće, a otud pred Karađorđevu Krajinu u Rijeku. Ovo je najstarija porodica u selu. Kad su došli bilo ih je jedna kuća, a danas (1903) su četiri. Slave Sv. Ignjatija.

        Ne znam da li ste vi i sad tamo, ali za nešto više trebalo bi pogledati da li su sačuvane crkvene knjige, tamo bi ste sigurno mogli naći podatke da uradite rodoslov,.

          • nikola

            Ako moze jos jedna molba .Da li znate poreklo prezimena Sikiric.Slave SV.luku.Iz sela Jablanica kod Dobrunske Rijeke VISEGRAD BOSNA.

            • Branko Todorović

              Neki Sikirići se spominju u selu Brajkovići, opština Kosjerić – Zlatibroski okrug. Ta porodica se pominje kao prva doseljena u Brajkovićima, a kaže se da su doselili iz istoimenog sela u Nikšićkoj Župi pre 250 (od 1925.) Sikirići su došli u Zaharijiće u Kremna, pa su ih oni potisli odavde i naselili da posluže svima drugima koji su se imali kretati “ozgo”. Prvi Sikirić se naselio u Alababi, na njenoj sredini, gde su njegovi potomci i danas, a neki su docnije prešli u Gligorijeviće i tamo se namestili zbog teskobe na prethodnom mestu. Ovo je vredna, radna, razborita i imućna porodica koja je u kumstvu sa mnogim porodicama, koje su prolazile kroz ovo selo. Sikirića u Alababi ima 21 kuća, u Gligorijevićima ih ima pod prezimenom:
              -Petronijevići 12 kuća;
              -Šujića (Petrovića i Jevremovića) takođe 12 kuća, ukupno 45 kuća Sikirića, slave Lučindan.
              . (više u komentarima saradnika portala Poreklo Milodana)

      • Tilia

        Moji Jevdjici su iz Crnisave kod Trstenika.Mozete li mi odakle su oni dosli.Slave sv.Djordja.

        • Branko Todorović

          Hm… vi ste zapravo iz sela Crnišave, a ne iz sela Crnisave, je l’ vidite kako ne korišćenje svih slova srpskog jezika dovodi do zabuna. Podesite za ubuduće svoju tastaturu na svih 30 slova srpske azbuke.

          Što se tiče vaših Jevđića, dok vam se ne javi neko ko bolje poznaje taj kraj, pokušajte sami da pogledate šta ima u Dugitalnoj biblioteci portala Poreklo, a obratite pažnju i na ediciju Hronike sela koja je u pripremi, tamo bi se verovatno nešto već moglo naći.

  2. nikola

    MOLIM VAS AKO NESTO ZNATE RECI TE.

  3. nikola

    MNOGO BI MI ZNACILO.

  4. Vladimir

    Poštovani ,
    možete li da me uputite ,kako da dodjem do podataka o “svom delu Jevdjevića” .
    Mi slavimo Djurdjevdan ,poreklom smo iz Kukurovića (opština Priboj).
    Prema nekim podacima starijih ,pominje se Crna Gora ,pleme Kuči,okolina Podgorice ,ali ne znam na osnovu kojih pisanih tragova i da li to stvarno ima smisla ?
    U napred zahvalan ,veliki poudrav !

  5. Ivana

    Da li znate poreklo prezimena Pražić? Bio je, ako se ne varam, poreklom iz Banije ili sa Korduna.