Порекло презимена Јаковљевић

7. март 2012.

коментара: 51

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ ЈАКОВЉЕВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Јаковљевић

Хаплогрупа: R1a род АИ

Порекло: Криваја, Шабац, Србија

Крсна слава: Јовањдан

Контакт:
_________________________

Јаковљевић

Хаплогрупа: R1a L1280 род А

Порекло: Дворска, Крупањ, Србија / старином из Херцеговине

Један род са Грујичићима ”Вукашиновићима”, Обрадовићима ”Вукашиновићима” / Тадићима, Капетановићима, Јовичићима, Мићићима и Ковачевићима

Крсна слава: Аврамијевдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:

Коментари (51)

Одговорите

51 коментара

  1. Vladimirson

    O mojim Jakovljevićima iz Donje Ljubovidje takodje ne pise nista u Sokolskoj nahiji, a ima nas. Slavimo takodje Sv. Ignjatija Bogonosca, a vidim da ima jos familija koje slave. U selo su se spustili iz Boljavine, a po nekom usmenom predanju smo se prvo prezivali Jovanovici. Ako ina neko ko zna vise voleo bih da se javi

  2. Војислав Ананић

    ЈАКОВЉЕВИЋ (п.к). Јаковљевићи (п) су настањени у Бијелој (Коњиц). Њихов је “дјед Митар” доселио из Зијемља код Мостара „на читлук у Пајића”. Неке се породице зову и Лазаревићи. Славе Ђурђевдан (59:311). Јаковљевићи (к). у Врпољу (Ракитно), Загрбљу (Дрежница, Мостар), Скробучанима, Захуму, Парошу…(Прозор). Различитог су поријекла. Јаковљевићи у Врпољу су из Горице код Груда одакле су се сви “раселили”. а “они’ у Загребљу немају “никакве везе” са овима у Ракитну (181:77,78). За Јаковљевиће на подручју Прозора није утврђено одакле су поријеклом. Етнолог Филиповић каже да су “вероватно из Херцеговине” (79:96,123,126).

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  3. Filip Jakovljevic

    Zanima me o prezime Jakovljević, selo Ravnice kod Novog Grada u Republici Srpskoj. Krsna slava je sv. Nikola. Imam i neki dokumenat o istoriji roda (tri pune stranice). Navodno smo porijeklom Jakići, sto pise u dokumenat, a kroz oralne tradicije postoji teza da je Djuradj (prvi u stablu) dosao iz Banije. To sto je sigurno je da ima tri familije u Ravnicama koji se zovu Jakovljević – a nisu rod. Za haplogrupu ne znam no narucio sam test za Y-DNK analizu pa cu azurirati ovaj lanac kada dobijem rezultate.

    Ovo je dokumenat koji sam spomenuo: https://docs.google.com/document/d/1hJ6kG3fSvJXu_jgprqbUhotfzoyoM62xI-WURHcl76A/edit

    Pozdrav
    Filip Jakovljević

    • jakovljevic cedomir

      Mom otac je rodjen u Ravnicama kod Novog grada zvao se je Dusan jakovljevic slavio je svetog Trifun14 feb .Moj dijed se zvao Vlajko ako nesto znate o toj porodici bio bih vam zahvalan da mi se javite unprijed hvala

      • Filip Jakovljevic

        Postovani Cedomire,

        Nazalost, ja licno nisam u posjedu ikakvog porodicnog stabla Jakovljevica koji slave Sv. Trifun (tzv. “Kentale”). Medjutim, u kontaktu sam sa vise od vasih srodnika koji bi vam mozda mogli pomoci.

        Inace, kaze se da u selu postoje Jakovljevici sa tri razlicite slave (Sv. Nikola, Sv. Trifun i Sv. Djordje) koje nisu u krvnom srodstvu. Prema sematizmu mitropolije dabro-bosanske iz 1882. godine, Kentale (vasa loza) su jedini Jakovljevici u selu. Moja loza je takodje bila prisutna u selu u to vrijeme ali sa prezimenom Jakic, ime koje se i danas koristi u selu za ovu lozu (Jakici). Dva Jakovljevica iz Ravnica (Sztevan/Stevan i Thodor/Todor) se nalaze i u arhivima iz Vojne krajine za vrijeme austrijsko-turskog rata (1787-1791) i po svemu sudeci su bili srodni pripadnicima vase loze, tako da su Kentale prisutni u Ravnicama najmanje od kraja 18. vijeka ako ne duze.

        Molio bih vas da me kontaktirate putem e-maila na [email protected] i pokusacu da vam dalje pomognem.

        S postovanjem
        Filip Jakovljevic

  4. Радомир Јечинац, Београд

    Године 1908. из Аде на Тиси (Бачка) удовица Катарина / Ката ЈАКОВЉЕВИЋ, са 5-оро деце одселила се у Србију, у новоосновано колонистичко село Александрово између Ниша и Прокупља. Крсна слава непозната. # Од ове деце настала је разграната фамилија Јаковљевића у Александрову и Нишу. Потомака – школованих и угледних – има и данас. # Располажем заједничким родословним стаблом свих ових Јаковљевића, са укрштеним фамилијама. Заинтересовани се могу јавити ради уступања копије. Ово нарочито важи за данашње Јаковљевиће из Аде. Поз.

    • Kolonisti iz Vojvodine 1908 ??? Imate li vise podataka o ovome. Jakovljevic iz Lozovika kod Velike plane,Srbija

      • Радомир Јечинац, Београд

        Да, у периоду 1880. и наредних година, на територији између Ниша, Прокупља и Лесковца основана 4 колонистичка села са српским породицама, насељеним из ондашње Аустро.Угарске (Александрово, Н. Божурна, Косанчић, Миланово). # Види опширније: Даринка Зечевић: “Александрово – банаћанско село у Добричу”, дигитална библиотека Порекла. # За друге информације можете се јавити на мој мејл. Поз. Р. Ј.

    • Željka Jakovljevic Tomic

      Dobro vece,citam tekst o poreklu prezimena Jakovljevic.Moj pokojni otac je rođen u Adi kao i njegov otac,braca i svi ostali.Želela bih da mi omogucite malo vise saznanja o svemu sto se tice prezimena Jakovljevic.Veliki pozdrav…

      • Радомир Јечинац, Београд

        У Ади, на Тиси, живе и даље Јаковљевићи. Не види се одакле се јављате, и докле сте стигли у истраживањима. Прво што можете да урадите – да направите стабло бар најближих рођака. Ако сте изгубили везу са Јаковљевићима из Аде, можете их потражити у телефонском именику, и додавати једног по једног у ваш родослов! Погледајте и мој допис од 18. фебруара, писао сам о одсељеним Јаковљевићима у јужну Србију и њиховом родословном стаблу (нажалост, не знам им крсну славу). То су све једни исти Јаковљевићи. Успешно даље трагање, Р. Ј.

        • Radmila

          Postovanje, retkost je da sam naisla da neko pominje Jakovljevice iz Ade. Moje poreklo, sa oceve strane je odande. Tj. deda je rodjen tamo, kao i njegova braca. Slavimo sv. Nikolu. Ali isto tako sam cula da ima oko 7 “fela” Jakovljevica samo u Adi! A mene mnogo interesuje sa koje strane i kada su mogli da nasele taj kraj. Ako je neko saznao nesto vise, bila bih zahvalna da napise, eto, cisto bar neka informacija vise. Jer nemam ideju odakle bih mogla da pocnem da trazim. Hvala.

          • Бранко Тодоровић

            Поштована Радмила,
            Вероватно је тачно тако како сте написали, јер је презиме патронимског порекла, а Јаков некада није било ретко име.
            Можда би најбоље било кад бисте могли тестирати некога од ваших Јаковљевића на генетичко порекло. У току је управо подухват великог ДНК тестирања поводом Светског ДНК месеца 2021. године. Цена теста је 6.500,00 динара. Уз помоћ генетичке анализе Y-хромозома, могуће је одредити даље порекло тестираног, а самим тим његовог рода. До кога претка, односно времена најдаље знате порекло ваше лозе?

          • Jakovljevic I.

            Ista prica, sa oceve strane poreklo mi je iz Ade, dedin pokojni brat je ziveo tamo a mislim da mu je zena i dalje tu. Deda je sad u Beogradu i slavimo svetog Nikolu. Bilo bi lepo kada bi se saznalo nesto vise o Jakovljevicima iz Ade

  5. Јаковљевић

    Знате ли нешто о Јаковљевићима са планине Мањаче,село Горње Ратково,Република Српска…кад су и одакле су дошли

    • Јаковљевић ГР

      Моји Јаковљевићи су са Мањаче из Горњег Раткова, славимо Ђурђевдан и по неким причама које сам успио ископати на Мањачу су Јаковљевићи дошли са подручја данашње Црне Горе ал нема информација о периоду када су се доселили…Жив био!!

      • Vid Jakovljeviç

        Moja su saznanja da su Jakovljevici u G. Ratkovo dosli iz Banjana kod Niksica iz Crne gore ako je vjerovati starim ljudima kojima su to ispricali njihovi djedovi

        • Милан

          Поштовани, да ли знате нешто о поријеклу Јаковљевића са подручја села Дабрац-Мркоњић Град, слава Јовањдан, а постоји прича да су из села Бараћи-М. Град, гдје исти славе Св. Николу?

  6. Natasa

    Pozdrav za sve Jakovljevice!
    Moji su iz Niksicke Župe. Ima ih svega desetak porodica. Baš me zanima odakle smo tamo? Znam da se jedan deo familije idselio u Vrbas( ima ih na mapi- vila Jakovljevica)..
    kako god ono sto kao mladji potomak primecujem da se mentalitetom ( geografski) uopste ne poklapaju sa sredinom.
    Ja sam migrirala – te živim u UK.
    Bilo bi sjajno da mi neko ko vec ima saznanja dostavi na mail.
    Kako god imam u planu da pronadjem celo stablo i strukturu.( ukoliko mi to arhivi dozvole.)
    Hvala!
    Srdacan pozdrav za sve!

  7. Рада

    Да ли се зна нешто о Јаковљевићима из села Милочај крај Краљева који славе Никољдан?
    У том селу има много породица Јаковљевић.

  8. Nemanja jakovljević

    Poštiovani,
    da li znate nešto o Jakovljevićima sa planine Mučanj (Ivanjica, Srbija)? Krsna slava Đurđevdan.

    Pozdrav i hvala.

  9. Jakovljević Aleksandat

    Moji jakovljevići su iz sela Koprivna opština Modriča rep.Srpska.Slavimo Nikoljdan ims nas 5 ili 6 porodiva još,nekad bilo dosta više.
    Kako mi je pokojni otac pričao poreklom smo iz Hercegovine.
    U selu postoji još jedna manja grupa jakovljevića ali nismo rod i neznam koju slavu slave ali nije Nikoljdan
    Pozz za sve Jakovljeviće.

  10. Zivota Stevanovic

    Po usmenoj prici, moji preci su sa Arsenijem Carnojevicem dosli sa KIM ali su kod Deligrada ( Aleksinca) ostali u selu Djunis.

    Moj pradeda, Milutin Jakovljevic je slavio Djurdjevdan ali je postao domazet u selu Poslon ( Opstina Razanj) pa je preuzeo i slavu Mitrovdan

    Deda Stanojlo je promenio prezime Jakovljevic u Stevanovic ( razlog mi je nepoznat) ali u knjizi Romana Mulica ” Istorija Srba” sam nasao podatak da je Stevan Jakovljevic iz Djunisa bio pisar kod Karadjordja.

    Zeleo bih da saznam nesto vise o svojim precima Jakovljevicima sa KIM pa molim za informacije ako ih neko ima

    • Aleksandar

      Odakle potiču Jakovljevići iz okoline Topole koji slave Lazarevu subotu? Najstarijeg Jakovljevića kojeg znam je bio Stevan koji se upokojio 1866.godine u Jarmenovcima, opština Topola. Ostavio je udovicu Jeku, i 5oro dece, 4 ćerke i 1 sina. Ćerke su bile Cveta, Gvozdenija, Danica i Sida a sin Stanko. Cveta se udala za Sretenovića iz Manojlovaca, a Sida za Petrovića iz Gornje Šatornje. Za ostale ne znam.