Poreklo prezimena Ivanković

7. mart 2012.

komentara: 20

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (20)

Odgovorite

20 komentara

  1. Dragoljub Ivanković

    Ja sam Ivanković iz s. SKUPLJEN opština Vladimirce. U mom kraju Ivanković ima u Skupljenu, Provu, Svileuvi, Vlasnica. Retka je familija i moji i svi iz Skupljenu slave Svetog Jovana Milostivog, 25 novembra. Poreklo neznam al po nekim pričama potičemo sa granice između Crne Gore i HERCEGOVINE gde su bila dva brata i oni se podelili i doselili. Jedan otišao za srbiju a drugi za hrvatsku okolina Siska.

    • Kristina Ivankovic

      Dragoljube, i moji Ivankovici po nekim mojim saznanjima su porijeklom iz Crne Gore i Hercegovine. Isto su i meni poznati ti podaci o braci koja su se podjelila. Posle su se opet selili i neki od njih se nastanili u selo Peulje Bos. Grahovo, gdje je rodjen moj otac i stric. Mozda smo i rodbina 🙂 Mi slavimo Đurđevdan.

    • Slaviša

      “U pisanim dokumentima Ivankovići se u Skupljenu prvi put pojavljuju prilikom popisa stoke u okrugu Šabačkom u 1859.oj godini,i to sa 5 domaćinstava.Do tada su upisivani kao Ninkovići,Milisavljevići i Đurđevići.Pošto je nesumljivo utvrđeno da se radi o istoj familiji,koja je do 1851.g povremeno imala tri različita prezimena,to će biti prikazani kao jedna familija sa prezimenom Ivanković.U tefteru čibuka Kapetanije Posavske za 1833.g nalazi se domaćinstvo Ilije Ninkovića kao vlasnika 12 komada ovaca,a u spisku poreskih glava za 1834 g.nalaze se tri domaćinstva familije Ivankovića:Marka Milisavljevića(muških glava 3,ženskih 2),Ranka Milisavljevića(5 muških glava 5,ženskih?) i Ilije Ninkovića(muških glava 9,ženskih 5)…Prilikom popisa stoke u 1859.g. u familiji Ivankovića je bilo 5 kuća domaćinstava i svih 5 sa prezimenom Ivanković,jer su u međuvremenu Ninkovići,Milisavljevići i Đurđevići uzeli prezime Ivankovići.Starešine tih 5 domaćinstava bili su :Đurađ,Matija,Milan,Petar i Filip….Četiri godine kasnije prilikom popisa stanovništva u srezu Posavotamnavskom u avgustu 1863.g.Ivankovići su imali 7 kuća sa 44 stanovnika………..Na osnovu zabeleženih kazivanja i predanja,podataka iz pisanih izvora i saznanja o poreklu i vremenu doseljavanja predaka sadašnjih skupljenskih familija moguće je da su Ivankovići(kao i Jerotići i Ivanovići)starinom od Gacka u Istočnoj Hercegovini;da su preko Foče i dolinom Drine došli i naselili se u Birač,a oko 1820.g. napustili Bosnu i došli u Skupljen”Živorad P.Krstić:Skupljen- prošlost i stanovništvo
      Ivankovići su rod sa familijom mog oca,takođe skupljenskom Radojčićima.

  2. A.Ivanković

    Prema popisu Hercegovine 1477.godine u plemenu Riđana Popisan je Ivanko sa sinom Bornom i verovatno je da su Ivankovi potomci poneli prezime po njemu .To je ujedno najstariji spomen Imena Ivanko koji je moguće rođen oko 1400.godine Rođeni su naseljavali oblast oko planine Orijen
    I tokom vremena su se pod uticajem zapadne i istočne Crkve gradili kao Srbi Hrvati Crnogorci i Bosanci !!!Mesto gde je Ivanko popisan u Hercegovačkom popisu 1477.Se zove Trešnjevo !!! Istražiti Turski popis Riđana u Hercegovačkom Vilajetu !!!

  3. Miloš Ivanković

    Pozdrav Ivankovići,
    ja sam rođen u Virovitici, u Slavoniji, slavimo Sv. Nikolu (19.12.)
    O svojim precima ne znam baš mnogo, a voleo bih da saznam. Po nekim pričama potičemo takođe iz okoline Nikšića.

  4. Slaviša

    Familija moje majke nosi prezime Ivanković.Selo Krnule,opština Vladimirci,Posavotamnava.Nekada najstarija porodica u selu,sada skoro izumrla.Po dostupnim podacima već su bili naseljeni pre Karađorđeve bune.A pošto su posavotamnavska sela opustela sredinom i krajem HVIII,što zbog tursko-austrijskih ratova,što zbog kuge,verovatno je to i period kada su doseljeni u Krnule.Slave Đurđic.

  5. Dragoje Ivanković

    Pozdrav, u okolini Nove Varosi(zlatiborski okrug) tacnije sela Bukovik i Ljepojeviće(ispod Javora), ima nekoliko kuca Ivankovića. Svi slavimo Sv. Jovana Krstitelja 20-og januara.
    Po nekim predanjima doseljeni smo iz hercegovine.
    Voleo bih da malo blize saznamo nase familijarno stablo