Порекло презимена Игрутиновић

7. марта 2012.

коментара: 7

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (7)

Одговорите

7 коментара

 1. Miloš Igrutinović

  Veoma lepo što postoji ovaj sajt.Drago mi je što mogu nekako da vam doprinesem. Sad ću koliko to budem mogao da vam napišem nešto o prezimenu moje porodice i mjih predaka.

  Moja porodica je od pre 150+ godina “stacionirana” u selu Visoka blizu Kuršumlije podno Radan planine. Sa leve strane na magistralnom putu Niš-Priština. Do sela se dolazi makadamskim putem koji vodi od mesta Rudare, koje je na magistrali.

  Moja porodica i porodica mojih predaka se u te krajeve preselila iz Sjenice zbog najezde turaka,a moja pretpostavka je da se to desilo u periodu vaspostavljenja slobodne srpske Kraljevine 1878. godine u većim kolonizacijama pograničnih krajeva toplice i ostalih delova Srbije. Pre svih tih doslejavanja porodica je živela u okolini Berana i prezime koje su nosili bilo je Komatina. Krsna slava cele porodice je Sveti Velikomučenik Dimitrije solunski. Porodica Komatina je rodom od Plemena Kuči(http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D1%83%D1%87%D0%B8)koji svoje poreklo vuku od slavnog Skenderbega (Juraj Kastriotić Skenderbeg),koji je protkao zajedničku istoriju Srba i Albanaca na ovim prostorima.

  Inače prezime smo dobili po dedi mog pretka Aleksandra (Lese) Igrutinovića koji se zvao Igrutin,ili mu je to bio nadimak, sredinom 19. veka još u Sjenici. 😀

  Za sada ovoliko.

  • Tomislav Nikolic

   Pozdrav svima. Za Aleksandra Komatinu: Moja majka je od Igrutinovica, selo Visoka kod Kursumlije. Prema prici mojih ujaka, od Komatina koji su dosli u Visoku bili su Aleksandar i njegovi stricevi Aksentije i Rade. Ne pominje se Igrutin niti je njegov grob u Visoci. Znamo samo da su ga stricevi doveli i dali najbolju zemlju. Niko nije pomenuo kako se zvao njegov otac. Moj ujak pretpostavlja Stojko, ne znamo koliko je to tacno. Jos da dodam da kod nas u Visoci postoje groblja Aleksandra, Aksentija i Radeta koje sam pomenuo gore. Voleli bih smo da znamo nesto vise o Igrutinu kao i poreklu naseg cukundeda Aleksandra, o njegovom ocu narocito. Veliki pozdrav svim Komatinama.

 2. aleksandar komatina

  Mnogomie drago sto ste poreklom od komatina : doselili smose iz Morace kod Berana u Mraci prezime Vasojevic a u Beranama komatina u ZivaliceKomatina U KUrsumliu komatina Komatinic i Igrutinovic :nemoj pisati nesto sto nije tacno znase koje od koga postao zeleobi date upoznam po bihti ispricao mnogo o nama i o tvom cukun dedi Igrutinu odakleje postao i kako moj brate pozdrav.

 3. bratislav igrutinovic

  Ja sam iz Gornjeg Milanovca.Ne znam puno o prezimenu Igrutinovic ali znam da su moji preci dosli
  negde iz Crne Gore u selo Šilopaj ispod planine RUDNIK kod G.Milanovca.Slavimo Đurđevdan.
  Negde sam pročitao da se pre selidbe predak prezivao Đušaja ili slično.Ako znate nešto više javite mi se,poz.Bratislav

  • Mira Marjanovic

   Dragi Bratislave,
   Verovatno smo rod, her se moja majka prezivala Igrutinovic.iz Krive Reke pored Silopaja. Otac je Dobrosav Igrutinovic. Kako je jako malo osoba sa ovim ptezimenom, i svi su rod, pretpostavljam da je menjano u skorije doba, alj ne znam zasto.
   Vrlo hih volela da znam vise o poreklu porodice.

  • Сретко

   Драги Братиславе,

   Према писању др Миленка Филиповића у књизи Таково, Игрутиновићи у Шилопају су пореклом из села Буђево поред Сјенице.
   По доступним подацима, из Буђева је доселио 1809. године Миливоје Ћушаја са 110 чланова породице у Шилопај.
   Тако је записану у ТЕФТЕРУ ЧИБУЧКОМ ЗА НАХИЈУ РУДНИЧКУ 10. МАРТА 1823. ГОДИНЕ.
   Сви подаци су доступни.

   Поздрав,

   Сретко

   [email protected]