Poreklo prezimena Dragojlović Reviewed by Momizat on . Poštovani, pozivamo vas na saradnju. Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite k Poštovani, pozivamo vas na saradnju. Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite k Rating: 0
You Are Here: Home » Prezimena » Poreklo prezimena Dragojlović

Poreklo prezimena Dragojlović

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

prezime@poreklo.rs
Pišite nam


Komentari (5)

 • Defendor

  Dragojlovića je nekad bilo u mestima mađarskog dela Baranje. Nakon potpisivanja Trijanonskog mirovnog sporazuma 1920. godine većina ih se iselila u Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca.

  Kao optanti došli su iz sledećih mesta mađarskog dela Baranje: Batoseka, Bezedeka, Vemena, Dolnje Nane, Medine i Šaroka.

  Odgovori
 • Petar

  Dragojlovića ima iz raznih krajeva. Najviše ih ima iznad Manastira Gradac kod Brvenika i to na planini u selu Bzovik, zaseok Dragojlovići. To je iznad sela Rudno. Ima ih na Pešteru. Po nekom predanju Dragojovići su iz Hercegovine. Neko kaže iz okoline Nevesinja. Druga teorija kaže da su Dragojlovići direktni potomci čuvenog junaka Baja Pivljanina koji se zvao Dragojlo a Bajo mu je bio nadimak. Od Baja Pivljanina su Bajovići, Dragojlovići i Nikolići. Ovaj ogranak Bajovog bratstva, posle Bajove pogibije krajem 17. veka, izgleda da je odselio za Pešter gde i danas ima Dragojlovića i selo Dragojlovići. Bajova Krsna Slava je sveti Nikola. Dragojlovići iz Bzovika iznad Brvenika, takođe slave svetog Nikolu. Ima ih danas i u Ušću i u Kraljevu. I po čitavoj Srbiji ali nisu brojno bratstvo. Ima ih i u Valjevu. Dragojovići iz Valjeva i okoline ne slave svetog Nikolu i smatra se da su od drugog bratstva. Dragojlovića danas ima i katolika. U Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj ali su malobrojni. Prešli su u katoličanstvo a ranije su bili pravoslavci.

  Odgovori
 • Dragi

  Baš tako ,
  Dragojlovića ima u raznim krajevima
  Moja krsna slava je Sveti Nikola
  Koja se generacijama sa kolena na koleno prenosila.
  Ono što znam što se prenosilo sa kolena na koleno je da su Dragojlovići iz Bosanskog Grahova došli u Srbiju hiljadu osamstote i neke godine i podelili se na tri dela tokom seobe..
  Deo je nastanio selo Skelu kod Obrenovca i deo okoline
  Drugi deo je otišao ka Kragujevcu , gde su usput naseljavali i druge delove
  I treći deo je otišao za Crnu Goru.
  Moji su poreklom od Skele kod Obrenovca
  Postoje spomenici na seoskom groblju još iz 19og veka.

  Odgovori
 • Vladan Dragojlović

  Ima nas i u okolini Bijeljine (Crnjelovo i Amajlije) RS/BiH, takođe nam je krsna slava Nikoljdan, i kako mi je đed pričao naši preci su došli iz Crne Gore tačnije iz Crmnice na te prostore.

  Odgovori
 • Nebojsa

  Mili moji,Dragojlovica ima i na Ozrenu,Republika Srpska. Slave sv. Trifuna. Tvrde da su porijeklom iz Crne Gore

  Odgovori

Ostavi komentar

© 2012- 2013 POREKLO poreklo.rs

Scroll to top