Порекло презимена Драгићевић

7. март 2012.

коментара: 58

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (58)

Одговорите

58 коментара

  1. Biljana Dragićević

    I još nešto, obavezno obratite pažnju na slovo Č u prezimenu, moji preci su nama deci naglasili da je naša porodica DragiĆeviĆ, bez slova Č. Tako da sam ja morala pre 30 godina, da kod Matičara promenim matične podatke o rodjenju za mene i brata, jer mnogi nisu, niti dan danas obraćaju pa
    žnju na to jedno slovo Č, a to su dve apsolutno različite porodice.

  2. U klinićko centru u Beogradu, na odelenju urologije, zaposlena su dva doktora Dragičevića! Ne znam odakle su!

  3. Jelena

    Pozdrav. Mene je otac napustio kad sam bila beba a od njega mi je ostalo samo prezime posto nismo u kontaktu. Često me ljudi pitaju o poreklu prezimena Dragićević, a meni je neprijatno jer ne znam proverenu informaciju. Međutim, dvojica poznanika su mi napomenili da prezime verovatno vodi poreklo iz Crne Gore, tako da se ovim putem zahvaljujem gospođi Biljani na informacijama.

  4. Војислав Ананић

    ДРАГИЋЕВИЋ (п), у Пребиловцима и Клепцима (Чапљина). У Пребиловцима су старосједиоци. Ту их је и „Турчин затекао”. У Клепце су дошли из Пребиловаца половином 19. вијека. Славе Никољдан (59:262).

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  5. Poštovani, Moj tata (Josip Dragičević) mi je pričao, da je moj pra pra djed (neki predak pradjeda Antona Dragičevića) došao na područje Zavidovića u Bosni iz Hercegovini iz Hercegovine, jer
    je bježao pred Turcima. Prije toga su vježali pred Turcima iz Crne Gore. Sa sobom je donjeo i mnogo ćupova blaga, kupio veliki dio zemljišča u dolini Gostovića kod Zavidovića i ostalo blago zakopao negdje. Moj tata i njegova porodica su katolici. Dragičevići i danas imaju u posjedu veliki dio zemljišta na tom području. Poslije II svj.rata je navodno Država nacionalizirala veliki dio njihovog zemljišta. I to je sve, što ja znam o tome, a voljela bih saznati mnogo više.

    • Tatjana

      Roberta pozdrav! Ja sam iz Zavidoviča djevojački Dragičević. HERALDIKA-izućavanje grbova Zagreb. Pogledaj tamo mi smo uspjeli pronaći porijeklo. Prvi spomen Dragičević moje loze spominje se u statutu Poljićke Republike. Kao plemenita gospoda sjedinjena sa obitelji Krstulović. Krvni korijen posljednjeg bosanskoga kralja Stjepana drugog. Moj otac zna da su Dragičević prije 300 god kupili zemlju od Turaka u okolici Žepča. A moj otac je rođen u Perković Han Takale. Novi Šeher.

      • MIRKO DRAGIĆEVIĆ

        PRVO POMINJANJE PREZIMENA DRAGIĆEVIĆ JE IZ 1325 U PRIZRENU , GDJE JE DRAGĆEVIĆ BIO RIZNIČAR CARA DUŠANA SILNOG
        KASNIJE SE JE TO MIJENJALO I VJERSKI I NACIONALNO ….POSTUPAK JE UVIJEK ISTI
        “MNOGO MENI NIŠTA TEBI”

      • Vedran Dragičević

        Pozdrav,Tatjana

        Po grbu kojeg kod kuce imam i ja sam iz te loze.
        Dragičević od roda Krstulović.
        Inace,pokojni otac je rodjen u Lici u selu Rudopolje,Gračac..
        Malo znam o porijeklu jer je otac sa svega 6 god ostao bez roditelja za vrijeme drugog svjetskog rata te mu nije imao tko vise reci. Tek stric(tatin otac) je u Zagrebu u zavodu za rodoslovlje i grboslovlje dobio nas obiteljski grb.
        Katolici smo i poslije smo se nastanili u Slavoniji. Ako znate nesto vise,oisite na Mail.
        [email protected].

        Lijep pozdrav

  6. Mилка Драгићевић

    Рођена сам у селу Лозница код Чачка. Од оца Милоша . Стриц ми рекао да потичемо из Херцеговине. Славимо св. Николу. Волела ви да знам више о својим прецима којима се баш поносим.

    • Zoran r

      Da li ima neko od Dragićevića iz Tršića da slavi sv.Jovana.I da li je čuo za vojvodu Pavla Dragićevića čiji su potomci sredinom 17v doselili u Tršić.

      • Ана

        Има нас Драгићевића из Тршића ккрсна слава Свети Јован. Никад Нисам чула за ту причу о војводи Павлу. Ако имате још неких информација молим Вас да проследите

      • Darko Dragicevic

        Pozgrav Zorane ja sam iz Trsics slavim Jovandan

      • Marko

        Marko Dragičević 1996
        Od oca Mirka Dragičevića 1960
        I majke Gordane Dragičević 1966
        Devojacki Gulic iz sela Zapužane kod Benkovca. Otac mi je rodom iz sela Golubić kod Obrovca, slava nam je Sv. Jovsn Krstitelj.
        Deda se zvao Svetozar Dragičević
        Baba se zove Milica Dragičević(Veselinovic)
        Prababa i pradeda Marta i Spasenije(a) Dragičević
        Dedinog rodjenog brata su ubile ustaše 1941god kad je imao oko 18-20god na livadi kad je cuvao koze. Kada se to proculo, okupili su de cetnici iz okolnih sela i okupirali su ustaše u Manastiru Krupa gde su od njih desetak jednog pustili, a ostatak ubili i bacili u jame za osvetu.
        Deda je imao brata Ljubana, Milojicu za ostale de ne secam tacno.
        Znam da su babinu rodbinu streljali nemci u skoli u golubicu

    • Mirko

      Poštovana Milka, prezime Dragićević potiče iz Crne Gore,odnosno iz ponosnog plemena Piperi i sela Đurkovići.

  7. Zoran R

    Da li ima neko od Dragićevića iz Tršića da slavi sv.Jovana.I da li je čuo za vojvodu Pavla Dragićevića čiji su potomci sredinom 17v doselili u Tršić.

  8. Andrea D.

    Ima.Ne znam za tog Vojvodu ali je moj pradeda bio Milivoj Dragićević, prababa Zorka iz Trsića su preselili u Loznicko polje gde i danas zivi nešto njihovih potomaka i slave Sv. Jovana. Kuća im je bila na mestu gde je danas groblje u ulici Luke Stevica.Nastavnica istorije mi je rekla da smo poreklom iz C.Gore, koliko se sećam negde oko planine Durmitor, odakle se pleme razdvojilo u dve grupe, jedna je otišla u Srbiju a druga pravac Bosne i Hrvatske.

    • Mirko

      Andrea, prezime Dragićević potiče iz Crne Gore, odnosno iz ponosnog plemena Piperi i sela Đurkovići.

    • Zoran R

      Drevni srpski manastiri, autora Andrije P. Jovićevića

      O postanku pivskoga manastira govori unutrašnji natpis nad vratima glavne crkve. Po njemu se doznaje, da je crkva osnovana od stvorenja svijeta 7081 (1573) „trudom i podvigom i cenoju zlata“ hercegovačkog mitropolita Savatija, docnije pećkog patrijarha, a da je dovršena 7094 (1586). Natpis u priprati kaže, da je priprata popisana trudom igumana Avramija, uz pomoć vojvode Pavla Dragićevića i trudom Duke Vukovića 7134 (1626) g

  9. Dragićević Dragan

    Moji doseljeni sezdesetih iz Macve,kod Pavlović mosta,gde u selu ima jos dve-tri kuce,slavimo Svetog Trifuna kao i porodica Janković iz istog sela,i smatra se da smo u daljem rodu.Doseljeni smo navodno iz Crne Gore.Do skoro kod mene u Rumi smo jedini bili sa ovim prezimenom.

  10. Ана

    Да ли знате нешто о пореклу Драгићевића чија крсна слава је Лазаровдан?