Poreklo prezimena Dmitrović

7. mart 2012.

komentara: 13

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (13)

Odgovorite

13 komentara

  1. Porodična prezimena u Kačeru, Dmitrović. Prema knjizi Miloja T. Rakić „Kačer“, prvo izdanje 1905. godine, najnovije izdanje 2010. godine – edicija „Koreni“, JP Službeni glasnik i SANU.

    Ostale podatke porodica Dmitrović – poreklo, odakle su i kada doseljeni i Krsne slave možete saznati u tekstovima pomenutih mesta.

    -Ugrinovci
    -Dić
    -Mutanj
    -Šilopaj

  2. Familije- prezimena Dmitrović, po mestima življenja. Prema knjizi Jovana Erdeljanovića “Donje Dragačevo”.

    -Rogača
    -Rtari
    -Negrišori
    -Puhovo
    -Tijanje

  3. Predrag

    Poštovani,

    U opštini Arilje postoje dve familije Dmitrovića. U knjizi Svetislava Petrovića „Dobrače – istorija sela i rodoslovi” pominje se Mitar Đokov kao najdalji poznati predak Dmitrovića u tom selu. Selo je naseljeno krajem 18-og i početkom 19-og veka, kao posledica velike seobe Srba. Stanovništvo je prema predanju mahom došlo sa severa Crne Gore i istoka Hercegovine…

  4. Milan

    U Beloj Crkvi, Južni Banat, i okolnim selima, dve do tri porodice, bez ikakvih krvnih veza, bar mi se čini…. Naime, čukun deda, najstariji, za koga sam čuo priče, živeo u selu Kruščica, pre Prvog ili između dva rata… Za starije nisam siguran, da li su postojali tu ili su se doselili…Postoje neki spomenici na seoskom groblju, proveriću iz kojih su godina….Pradeda, deda i otac rođeni u selu… Slavi se Arhangel-Mihajl…

    • María

      Zdravo draga. Pišem vam iz Argentine, moj deda se zvao Ilija Dmitrović, rođen je u gradu Kruščica 1902. godine, 30. godine, ušao u Argentinu, o njegovom nasleđu nismo mogli da saznamo skoro ništa, pošto je ovde doživeo nesreću i bio invalid, odlazeći svoje malo dete na čuvanju moje bake i gubljenje svih kontakata sa rodnim gradom. Bilo bi mi drago da znam gde da tražim informacije

  5. Milan

    Selo Polom, opština Gornji Milanovac postoji porodica Dmitrović!
    Po predanju su došli ili se izdvojili od porodice Jolić, selo Polom, opština Gornji Milanovac negde krajem 18 veka. Imam neku malu knjigu sa imenima i godinama koja datira negde oki 1775 koliko se sećam.

  6. Milan

    U potrazi Sam za svoje korijene koji poticu iz Krnjaka i okoline. Moja prababa je Dmitrovic Ljubica-Ljuba od oca Petra i majke Stamena, njen sin a moj deda je krsten u Donji Budacki u hramu u to vreme sv. Arh. Mihail, moj deda Predrag je krsten 1924god marta. Njegova mater je zivela podgorje 4 da bi kasnije otisli za makedoniju u skoplje. Zeleo bih ako mozete pomoci oko rodbine koja je ostala ili njenih potomaka da saznam za svoje korijene… Veliko hvala do boga i sve najbolje.

  7. Dragana Dmitrović

    Moje prezime (Dmitrović) potiče iz Živaje, selo u Hrvatskoj, nedaleko od granice sa Bosnom.
    Iselili smo se u Drugom svjetsko ratu a ostatak naših rođaka u zadnjem građanskom jeprotjeran.
    Sada tamo ne živi niko sa tim prezimenom.
    Moj pradjed se zvao Ilija a prabaka Mileva.
    Dio naših rođaka odselio je u Srbiju ( Brza Palanka).

    • Zoran Dmitrovic

      I ja sam is Zivaje. Protjerani smo u poslednjem ratu. Trenutno sam u Kaliforniji. Ima jos uvjek Dmitrovica i u Zivaji. Pre rata nas je bilo desetak porodica. Zanima me tvoje porijeklo posto nisam cuo za nase u Palanci.

  8. Z. Dmitrovic

    Moji Dmitrovici su sa Banije, a prije toga iz Knina. Po predanju prezime je originalno iz Crne Gore i staro je oko 800 godina. U poslednjem ratu su izbjegli iz Hrvatske u Srbiju, Bosnu i SAD. U Hrvatskoj ih više nema iz ove loze.