Poreklo prezimena Dabović

7. mart 2012.

komentara: 16

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (16)

Odgovorite

16 komentara

  1. Nenad Radojčin

    Molim vas za podrobnije o poreklu Dabovića.Interesuje me njihovo poreklo,zato što sam čuo priče kod nas u porodici da vodimo preklo od Dabovića koji su se odselili za vreme Velike seobe Srba 1690. u Vojvodinu.Ja nemam neke detaljne podatke o našem poreklu.Zahvaljujem unapred!

  2. BECHA

    Dabovići u cely MaskoBa pored Kušića (Opština Ivanjica). Proslavaljaju Svetog Nikoly. Prema pričama meštana nastanjene porodice su od imena braće :Dabovići, Arcići, Radonjići, Cvetković/ćetkovi, poreklom iz CrneGore -Kuči

    • Nenad Radojčin

      Molim vas poštovana Vesna,objasnite kako ste došli do podatka dasu ovi Dabovići iz sela Maskova kod Kusića(Ivanjica) iz Kuča i slave Svetog Nikolu,kada sam negde video,ne mogu da se setim tačno gde,da su se Dabovići u Maskove doselili iz Nikšićke Župe,a oni su se opet u Nikšićku Župu doselili iz Zalazja,pleme Njeguši.Takođe sam od mojih čuo da su ti Dabovići slavili Svetog apostola i jevanđelistu Marka-Markovdan.Samo bih vas to molio.

      • Milan Dabovic

        Moji vode poreklo od Dabovica iz Maskove,i slavimo Nikoljdan,da li je topreuzeto zbog imanja ili ne,ne znam,ali Dabovici po Cg slave Mratindan,tako sam bar cuo.
        Pozdrav

      • Milan Dabovic

        Moji vode poreklo od Dabovica iz Maskove,i slavimo Nikoljdan,da li je to preuzeto zbog imanja ili ne,ne znam,ali Dabovici po Cg slave Mratindan,tako sam bar cuo.
        Pozdrav

      • Boban Dabović

        Dabović nisu iz Nikšića došli u Maskovi, prvo su došli u, močioce iz Močioca selili se Maskovu, Čačak ljubić čak bi trebalo sl. GORIČANE OPŠTINA Čačak.

  3. Nenad Radojčin

    Ako mogu da znam Vesna,kako se vi tačno prezivate?

    • Boris

      Postovani,

      moja majka je od Radojcina, ja imam nekakve informacije u vezi sa prezimenom Dabovic, pa Vas molim da mi se, ukoliko jos uvek zelite da upotpunite Vase znanje , javite putem e-maila [email protected], jer i ja istrazujem svoje poreklo kao i Vi.

  4. Vojislav Ananić

    DABOVIĆ (p), u Ukšićima (Ljubomir), Trebinju i Tulima (Zubci). U Ukšiće su doselili oko 1880. godine iz Mokrina u Boki. Prema popisu iz 1900. godine u Ukšićima ih je kao i 1970. godine bila samo jedna kuća. Iz Ukšića su se raseljavali u druga mjesta: Trebinje. Mostar, Beograd…. Slave Mratindan (187:121). Dabovići u Tulima su, prema O. Đ. Koziću, starinom iz Kruševica (Herceg Novi). U Tulje je “prvi doselio Gligo” oko 1825. godine. Slave Jovanjdan (75:1248).

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

    • Predrag Dabović

      Moja porodica je iz Tula.
      Pradeda Gavrilo je radio u američkim rudnicima. 1924/26 sa sinom Milanom se doselio u Banatski Dvor a posle u Orlovat.
      Milan (moj deda) je tu imao kolarsku radionicu. 1948 sa porodicom beže za Beograd od inforbirovaca.
      Zanima me ako znate nešto više o porodici Dabović. Krsna slava je Začeće Svetog Jovana 6.oktobar.
      Pozdrav

  5. Sreten Neskovic Buradja

    Imam sledeca saznanja o poreklu prezimena Dabovic. Naime, po geneologiji Marka samoboranina polovinom 16og veka koji je imao 4 sina, Milosa, Davida, Jovana i Nikolu pa su nakon 4-5 kolena nastala sledeca preyimena- Bajevići, Slijepćevići, Rašovići, Dukići, moji Davidovići, Popović Jeftanovići,Starovići i Dabovići.
    Dabovići po Dabu od oca Jova, deda Đuro, pradeda Pero, čukundeda Nikola i do pomenutog Marka iz mesta Samobor kod Gacka u Hercegovini.Dabo i Nikola od koga su kasnije Starovići su braća, Jovovi sinovi. Znam to istražujući poreklo mog čukundede Neška Davidovića od koga su Uzeli prezime Neškovići iz Burađe kod Kokinog Broda, opština Nova Varoš. Pozdrav za moju brojnu familiju od gore navedenih prezimena. Za šira objašnjenja tel 0641177544.
    Sreten iz Sevojna

  6. Zdravko

    Prezime Dabovic vodi porijeklo iz Crmnice Crna Gora. I sada ima tamo selo Dabovici. Iz Crmnice se sele u selo Krusevice Herceg Novi Tuli Trebinje okolina Ivanjice a kasnije u Vojvodinu Feketice i Lovcenac. Moja porodica slavi Jovan dan 6 oktobra tz Pjesivacki Jovan dan. Ima ih sto slave Nikolj dan. Sve zavisi gdje su se selili pa su uzimali slavu sela np okolina Ivanjice itd

    • Ivan Dabovic

      Dabovici iz Crmnice slave Djurdjevdan.

      • Ivan Dabovic

        Nova saznanja moja licno kazu da je prvi put mjesto Krusevica-Dabovici (Crmnica), pomenuto u Hilandarskoj povelji. U isto vrijeme je sagradjen i manastir Orahovo u blizini mjesta (1233). Komentar na koji sam naisao jeste pomen sela kao i da slave Djurdjevdan. Moji imaju kucu tamo vec dugo godina i slave Djurdjevdan. Tako da moguce da je ovo vjerodostojno svakako treba dublje istraziti.

        • Marko

          Mislim da su Dabovici porijeklom iz Hercegovine. Tri brata du dosla na nase prostore. Jedan je primio islam, drugi presa u katolicanstvo i Dabovici iz Dabovica/Krusevice su ostali pravoslavne vjere i slave Djurdjevdan. Jedino su bratstvo u selo i sahranjuju se u Selo kuce

      • Radomir Jojić

        Potražite u knjigu Pleme Šestani: Đoko M. Dabović. Šestani su mesto kod Bara, imaju Donji i Gornji Šestani.