Порекло презимена Ђурашиновић

7. март 2012.

коментара: 58

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (58)

Одговорите

58 коментара

  1. NADA( DJURASINOVIC) ROGIC

    MOJI PREDCI SU DRAGOLJUB I JELENA(JOVIC) DJURASINOVIC IZ MESTA ROVCI KOD NIKSICA. I U POTRAZI SAM ZA MOJOM FAMILIJOM.

  2. slobodan đurašinović

    Đurašinovića ima u selu trstenica,opština obrenovac.iz trstenice raseljenih ima u ubu,belom polju, londonu.slavimo đurđevdan

  3. Aleksandar

    Ima desetak kuća Đurašinovića u selu Vragočanica u blizini Valjevske Kamenice. Moj otac je tamo rođen. Zvao se Milan Đurašinović, bio je pesnik. Prema onome što mi je on pričao, Đurašinovići su iz tadašnje istočne Hercegovine (danas zapadna CG), zbog Timočke Bune najpre došli u Istočnu Srbiju, a neko vreme nakon Bune, ne znam tačno kada, u ovo selo u blizini Valjeva. Naša kuća je izgrađena između 1920. i 1930. godine.
    Ja se zovem Aleksandar Đurašinović, imam 34 godine i radim u Beogradu kao advokat.
    Nadam se da će se javiti još Đurašinovića.
    Pozdrav!

    • Aleksandar

      i slavimo Đurđevdan, svi, skoro sam siguran, iz Vragočanice…

    • Nenad

      Ja sam iz Splita, rođen u Osijeku(HR) deda mi je bio Mile rođen 1939. u selu Čavlovica, Donji Žirovac (Banija) njegov otac Stanko, sestra Eva (Briješće HR), Jeka(Sisak) i još jedan brat…moj otac Milan. Došli su u Osijek 1966. godine. Za slavu ne znam koja je, ali mislim da je Mitrovo koliko se sjecam. Pa volio bi da mi se javi netko ako ima jer Đurašinovića ima puno kod Banjaluke. U Osijeku nešto, u Prigrevici kod Apatina što znam za njih Bojan i Borislav (majka Ljuba)

    • Ja neznam dali smo od iste familije poreklom. I ja imam fam. U londonu a po prici mog oca smo mi iz juzne srbije bolje receno iz rovaca kod nisa .moj otac je bio rođen navodno u stublo.moj deda dragoljub i njegov brat dragiša su streljani 1941 u kragujevcu kao partizani.deda je bio u kraljevoj vojsci kao oficir a završio je školu za vrhovnog sudiju, dok nije prešao u partizane.

      • Pavle

        Pozdrav Nado, Rovca su u Crnoj Gori, a selo Stublo je kod Medvedje, juzna Srbija. Moji Perovici su iz istog sela, i u tom selu sve sami Djurasinovici i Perovici koji su iz istog plemena Rovcana. Borili su se u Balkanskim ratovima i Prvom Svetskom ratu. Naseljeni su u juznu Srbiju posle Balkanskih ratova. Ima nas u Medvedji, Nisu, Beogradu, Zrenjaninu.

      • Pavle

        Slavimo Svetog Luku svi 🙂

    • Ilija djurasinovic

      Postovani Aleksandre drago mi je da smo prezimenjaci jer nas nema puno. I ja takodje zivim zadnjih 5 god u Beogradu.Imam 32 god tako reci da smo generacija.

      • Ljubica

        Ja sam iz Cavlovice ,otac Ranko i majka Draga .Zivim u Beogradu

        • Dejan Djurasinovic

          Pozdrav svim Djurasinovicima iz Cavlovice,zelim da vam kazem da sam nasao neke podatke o nasem poreklu. Podaci su iz 1772 godine gde svi vodimo poreklo od DjErasinovic-a koji se tako vode u knjigama iz nase parohije a da u vec sledecim podacima iz 1886 cak i pre toga smo svi DjUrasinovic ili Djurašinovic. Selo Cavlovica je ima na popisu 86 Djurasinovica iz 17 kuca(dok u crkvenim izvestajima smo svi DjErasimovic. Svi slavimo istu slavu Mitrovdan. Cavlovica je pripadala Prvoj Banskoj Redzimenti i odatle mozemo da dobije podatke ko je sve od nasis predaka ucestvovao u vojsci austro-ugarske. Moj pradeda je bio austo-ugarski vojnik Aleksa Djurasinovic,sin Mile Djurasinovic(moj deda)
          Eto tako da Djurasinovici iz Cavlovice jesu jedna familija.❤️❤️❤️

    • Srecko

      I mi smo tog porekla.Kuca Boze Djurasinovic

  4. ZORICA DJURASINOVIC UD ORLIC

    ZNAM DA NAM JE POREKLO OD MOJKOVCA .DEDA JE KAO DETE DOVEDEN U SRBIJU JABLANICKI KRAJ.NEMA NAS MALO .SLAVA JE SVETI LUKA

    • Mi smo navodno isto odatle i moj otac i njegova fam. su isto slavili sv.luku.nadam se da smo od istog porekla

    • Ana Djurasinovic

      Ne znam tacno mesto, znam da je negde u Crnoj Gori, posle su duze bili u okolini Leskovca, pa kud koji, konkretno moj deda Dobrivoje je dosao u Kragujevac, gde smo se rodili i moj otac i ja. Slavimo sv. Luku, ako i ista znaci pradeda se zvao Miljan, a cukundeda mislim Jovan. Pozdrav svima.

  5. ilija

    Ja sam Ilija Djurasinovic rodjen u Srbiji odnosno tacnije Vojvodini,poreklo mojih roditelja je iz sela Podbisce kod Mojkovca u Crnoj Gori.

    • ZORICA ĐURAŠINOVIĆ UDATO ORLIĆ

      zorica đurašinović udato orlićTAČNO JE DA ĐURAŠINOVIĆA IMA I U VOJVODINI.ONI SU POREKLOM MOJKOVČANI.NEZNAM DALI JE JOŠ NEKO OSTAO U MOJKOVCU.AKO SLAVITE SVETOG LUKU TO JE ISTA PORODICA.JAVITE SE DA ZNAMO KOLIKO NAS IMA.POZDRAV ZA SVE ĐURAŠINOVIĆE,U REPUBLICI SRPSKOJ CRNOJ GORI SRBIJI I JOŠ GDE SE NAĐU.

      • Ja sam Dagan Djurašinovic imam 38 godina rodjen sam u Leskovcu i zivim u Leskovcu,otac deda pradeda i cukundeda su se rodili u okolini Medveđe tacnije selo Stublo zaseok Miskiće,doseljeni su pocetkom 20-tog veka iz Crne gore okolina Mojkovca selo Podbišće,slavimo Sv.Luku i ima nas i u Nisu i u Beogaradu

        • Vuk

          Dragi rode takodje sam iz Leskovca vvoleo bi da se upoznamo

        • Nikola Misic Djurasinovic

          Mi smo od istih Djurasinovica ja Sam Nikola Misic Djurasinovic 24 god Beograd. Djurasinovici kojima ja pripadam su takodje iz Medvedje odnosno iz Mojkovca. Meni je deda pricao a i jedan nas rodjak ciji sam kontakt izgubio da su Djurasinovici nekada bili Bulatovici pa su zbog krvne osvete izbegli u Medvedju i promenili prezime u Djurasinovice. Takodje postoji i druga prica na temu porekla prezimena Djurasinovic, koja kaze da pred jednu bitku sa Turcima u Crnoj Gori vodja je bio neki Djura koji je uzivao ogroman ugled i postovanje kod naroda i dok je Drzao govor u jednom trenutku je rekao od ptilike “Vi moja braco moji saborci moji Djurasinovici doslo je vreme… Po predanju kaze se da su svi saborci od tog Djure prihvatili prezime Djurasinovic. Taj moj odnosno nas rodjak sa kojim sam ja izgubio kontakt i pokusavam da dodjem do njega ako je jos ziv posto je tad vec bio prilicno mator a ja sam bio premlad da razumem sta mi prica ali se secam. E on je napisao knjigu na 150 strana o Djurasinovicima i naravio je rodoslov na A3 formatu svih Djurasinovica koji pripadaju istoj porodicnoj grani. Moj deda ga je jednini poznavao ali je moj deda nazalost preminuo, tako da sam ja u potrazi za tom knjigom i cim dodjem do nje imacu mnogo vise i relevantnjih iformacija pa cu napisati sve sto budem smatrao bitnim. Pozdav za sve Djurasinovice sirom sveta…

        • Ivana

          Imamo sličnu istoriju moj otac ima isti put naseljeni smo u Indjiji
          Pozdrav Ivana

  6. Дарко

    Ђурашиновића има у селу Церовица које је у близини Новог Града у Републици Српској (некадашњи Босански Нови). Славе Ђурђевдан. Има их и у селу Равнице које је у непосредној близини Церовице.
    Из тог села Церовица неки су се одселили у Сарајево а из Сарајева у Београд.
    Презиме Ђурашиновић је заиста ријетко. Сви Ђурашинвоићи које ја знам славе, као што рекох, Ђурђевдан.

    • Милорад Богдановић

      Видиш Дарко да још има Ђурашиновића, као и слављеника Ђурђевдана и других слава.

      Ђурашиновићи, као слављеници Ђурђевдана спомињу се 1882. године у парохији Пољанице у чијем саставу је било и село Церовица која је тада бројала 51 кућу у коме је било 272 душе, а 1909. године 60 кућа са 420 душа, од тога 220 мушких и 200 женских. У селу Равнице 1882 – 56 кућа и 325 душа а 1901 – 70 кућа и 501 душа, 263 мушких и 238 женских. Осим у ова два села, ови слављеници се спомињу тада и у парохији Томина.
      Такође, те 1882 године Ђурашиновићи су славили:
      – Јовањдан у парохији Јасеница код Крупе
      -Мратиндан (Краљ Дечански), у парохији Поповац код Бањалуке, у чијој парохији ово презиме још слави и Св. Мину
      -Лазареву Суботу у парохији Томина

      Ђурашиновићи се такође спомињу у епархији пакрачкој 1898. године:
      -У парохији Угљаник код Дарувара и Суботска код Пакраца, слава Ђурђевдан
      -Окучани, слава Митровдан
      -Поучје код Ђакова , Никољдан

      Вјероватно да су ови Ђурашиновићи од Пакраца и Дарувара у содству са вама, јер са простора Сане и Уне расељавало се у ове крајеве.

      Тестирај се и много тога ћеш сазнати ко су то још у сродству.

    • Snjezana

      Moj pokojni djed Vaso (Vaja) Djurasinovic je iz Ceravice. Poslije drugog svjetskog rata preselio je u Kostajnicu. Slava Djurdjevan.
      Pozdrav svim Djurasinovicima. Zivi i zdravi bili!

  7. Saša

    Moji su rodom iz Čavlovice. Pradeda Mitar došao u zapadnu slavoniju, imao 7 sinova, i 3 kćeri. Slavimo Mitrovdan. Sada živimo u Novom Sadu. Pozdrav za sve Đurašinoviće.

  8. zdravka djurasinov

    Pozdrav za sve Djurasinovice nama je Marija Terezija ukinula ic .Mi smo iz Vojvodine selo Centa slavimo sv.Ignjatija Bogonosca

  9. Milos

    Mojkovac – Selo Podbišće Crna Gora

  10. ZORICA ĐURAŠINOVIĆ UDATO ORLIĆ

    NADO NJE STUBLO NEGO STUBLA ITO JE LESKOVAC LEBANE PA MEDVEDŽA A.DEDE DRAGIŠA I DRAGOLJUB SU STRELJANI ISTOGA DANA ALI KOLIKO SE SEĆAM NE U KRAGUJEVCU.NJIHOVA MAJKA JE KASNIJE ŽIVELA U INĐIJI SA ĆERKOM SNAJAM I UNUČIĆIMA.SAMO JE JEDAN BIO OŽENJEN I IMAO JE ČETVORO DECE.POREKLO NAM JE KAKO JE NAPISAO MILOŠ OD MOJKOVCA I NADAM SE DA JE TO SELO.BILA SAM MALA KADA JE DEDA UMRO TAKO DA NEMOGU DA TVRDIM SIGURNO,A I ON JE BIO DETE OD 10 GOD KADA JE DOŠAO U SRBIJU.