Pamučina Reviewed by Momizat on . Poštovani, ova stranica je u pripremi. Pozivamo vas na saradnju. Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem Poštovani, ova stranica je u pripremi. Pozivamo vas na saradnju. Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem Rating:
You Are Here: Home » Prezimena » Pamučina

Pamučina

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam


Komentari (1)

  • Vojislav Ananić

    PAMUČINA (p). u Zagradinju (Površ, Trebinje) i Pridvorcima kod Trebinja. U Zagradinje su doselili iz obližnje Slivnice „gdje su dugo živjeli“. Ranije su se zvali Ilići. Turci su im, po izlasku iz Herceg-Novog, oduzeli veći dio zemlje, pa su se neke porodice preselile u Zagradinje. Među njima se doselio i „čukunded sadašnjih Pamučina Miško“. Priča se da su ovo prezime dobili po tome što im je majka neko dijete povijala u pamuk. Miškov unuk Risto odselio je u Pridvorce i od njega su tamošnje Pamučine. Ima ih raseljenih u Srbiji, Sarajevu, Trstu i Americi (75:1216,1217). Iz porodice Pamučina u Zagradinju potiče Janićije Pamučina (1810-1870) arhiepiskop mostarski. Bio je i poznati sakupljač narodnih umotvorina: pjesama, priča, poslovica…. Opisivao je narodni život i običaje u Hercegovini. Napisao je biografiju Ali-paše Rizvanbegovića i preveo je na ruski jezik. Ovo njegovo djelo sadrži i „istoriju Hercegovine“. Najveći dio radova objavio mu je Srpsko-dalmatinski magazin. (145/2:762). U literaturi se lično ime ovog poznatog Hercegovca, privrženog narodu i zavičaju u kome je rođen, navodi i kao Jananikije, Joanićije, Janićije.

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

    Odgovori

Ostavi komentar

© 2012- 2013 POREKLO poreklo.rs

Scroll to top