Порекло презимена Грујовић

6. марта 2012.

коментара: 9

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

________________________________

Презиме Грујовић помиње се у “Српском презименику” Велимира Михајловића.

Забележено је у Мусиној Реци (Подибар) 1821. године, у истој области има их и у Адранима, Дракчићима и Конареву (ови последњи су пореклом из Вујетинаца код Чачка).

Постоји и презиме Грујо, у околини Книна и Винковаца у Хрватској, где се помиње 1948. године. Идентично је са личним именом Грујо, које се помиње још 1455. у Србији.

КРСНА СЛАВА:

ПОЗНАТИ:

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (9)

Одговорите

9 коментара

 1. Zeljko

  neki podatak o mom prezimenu…..unapred hvala…..:D

 2. Ево, Жељко, нашли смо нешто о Грујовићима 🙂
  Јавите нам коју славу славите и одакле су ваши Грујовићи.

 3. Ja sam Grujovic (Milana) Diko iz Zemuna. Tata je iz sela Rgaje kod Krusevice blizu Prokuplja. Slavimo slavu Sveti Aleksandar Nevski 12 septembra. Poreklom su sa Stare Planine , a dosli su kao i svi ostali iz Crne Gore. Pozdrav svima . Nazalost nisam se potrudio da objavim vise detalja ali za sada ovoliko.

 4. Грујовић Радован

  Ја сам Радован Грујовић,из Ивањице. Грујовићи(барем моји) су пореклом из Андријевице,места у Црној Гори.За време крвне освете,бежећи од Турака,три брата Лука,Лабуд и Грујо беже у Србију,тј. у садашњи моравички крај.Од Луке настају Лукићи,од Лабуда Лабудовићи,а од Груја Грујовићи. Грујо се настанио у Вучаку селу изнад Ивањице,на обронцима планине Голије.Потичу из племена Васојевића. Крсна слава Грујовићима (барем мојим) је Свети Александар Невски,која се слави 12. септембра,али ипак ова слава није била одувек. То је тзв. “победничка слава”.За време српско-турских ратова 1876-1878 ,у некој бици,претпоставља се на Јавору,су победили на тај дан,и решили су да славе Светог Александра,иначе до тада су славили Аранђеловдан.Ова прича се код мојих преносила са колена на колено, уназад већ осам колена. . . Своје порекло знам до Грујовог или сина или унука Вукадина. Што се тиче познатих Грујовића,ту је Божидар Божа Грујовић 1778-1807,први секретар Карођервог Правитељствујушчег совјета.Мада његово право име било је Теодор Филиповић,рођен у Руми,када прелази у Србију мења своје име и презиме.
  Ето укратко о Грујовићима колико ја знам. . .

 5. GRUJOVIC SLOBODAN

  Ja sam Slobodan Radoje Grujovic ,zivim u Pozarevcu.Tata je iz sela Rgaje kod Prokuplja poreklom izy Crne Gore…njegov otac a moj deda je Ljubisav..slavimo Krsnu slavu Sveti Aleksandar Nevski 12.09.imam cetvoro dece Mariju Aleksandra Jovana i Milicu pozz

 6. DRAGAN OROVIĆ

  Moja ujčevina su Grujovići, moja majka sada živi u selu Rgaje kod Prokuplja, na imanju Ljubisava (Radoja) Grujovića. Ona se zove Radunka i verovatno će ovaj tekst prepoznati mnogi. O poreklu grujovića najpribližnije je napisao Radovan prema ovdašnim pričama. Rado idem naslavu u ujčevinu Sveti Aleksandar Nevski. Inače mogu reći da je porodica Grujović vrlo čestita i poštovana porodica. Pozdrav svim Grujovićima.

 7. Milan Grujovic

  Čitam ovo sto je Radovan napisao, istu priču je meni otac (Radoje) pričao 😊 inače je rodjen kod Prokuplja Arbanaška/Tovrljane
  I govorio mi je da unazad potičemo iz plemena Vasojevica kod Lijeve Rijeke
  Naša porodica slavi sv Arhangela Mihaila i sv Aleksandra Nevskog
  Pozdrav za sve Grujovice

  • Радован Грујовић

   То је тачно. Порекло свих Грујовића јесте из Лијеве Ријеке код Андријевице. Грујо се настанио у Вучак у селу крај Ивањице,даљим истраживањима дошао сам до тога да су се неки од Грујових унука или праунука одселили у правцу Куршумлије и Прокупља и тамо настанили. Такође у међувремену истраживањем сам дошао да није свети Александар Невски само слава Грујовићима већ свим одсељеним из племена Васојевића. Што се тиче Светог Архангела Михаила,то је и слава целог племена Васојевића. Тако да због тога славимо обе славе.