Poreklo prezimena Glođović

6. mart 2012.

komentara: 9

Prezime Glođović, kako piše naš čitalac Ivica Glođović, vodi poreklo sa planine Golije, mesto Koznik kod Novog Pazara (detaljnije u komentaru ispod teksta).

KRSNA SLAVA: Lazareva subota

POZNATI:

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (9)

Odgovorite

9 komentara

  1. Ivica NP

    Poreklo vecine Glodjovica u Srbiji je sa planine Golije,mesto Koznik kod Novog Pazara.Sticajem ratnih okolnosti i navale turaka na ovim prostorija(STAROJ RASKOJ Nemanjickoj zemlji) dolazilo je do stalnih migracija odnosno iseljavanja stanovnistva.Tako se jedan deo Glodjovica u zelji za boljim i mirnijim zivotom naselio u okolini Kraljeva…Kragujevca..G Milanovca…Pirota…Beograda i dalje u cent Srbiji.Poznato je da se gornja granica teritorije danasnjeg Novog Pazara(STAROG RASA)ili turskog sandjaka,prostirala pokraj samih srpskih sela Paresije,Vitos,Tunovo,Dvoriste itd…Znaci tim seoskim brdima razdvajala se teritorija izmedju Raske,Ivanjice i Novog Pazara.Borba za oslobodjenje od turaka urodila je plodom prvo u Ivanjici i Raskoj a nekoliko godina kasnije(oko 35…40)oslobodjen je i N.Pazar.U tom periodu i pre osl. Turci su drzali teritoriju grada NP i plodno zemljiste oko reke Raske…Josanice …Trnavice tako da su brda bila vecim delom naseljena pravoslavnim stanovnistvom.Pod stalnim strahom i pritiskom od turaka moj pradeda Aleksa Glodjovic rodj.(1889) se preselio u Vitos(selo vertikalno udaljeno od koznika vazdusnom linijom oko 5km)Bio je zarobljenik u nemacku 5 god.Deda Jordan je rodjen u Bele vode(srez pod koji potpada i Koznik)tako da i dan danas ima l k sa prebivalistem tamo.Aleksina zena se zvala Tiovilka.Jordanov brat Cedomir.Jordanov brat od strica Vladimir…itd.Deo Glodjovica je islamiziran i danas zivi u okolini Sjenice,Tutina neki sa prezimenom Glodjovic a neki sa Glodjevic.Imanje Glodjovica je prodato muslimanima a deo parcela i dosta sume na Goliji i dan danas pripadaju nama.Pre Koznika kazu stari da smo se doselili iz C Gore ili Kosmeta uglavnom taj pravac jer i danas vecina ovde govori ijekavski.Mozda sam bio i malo dosadan ali eto nek se ne zaboravi ovo sto znam ko zna kome ce i kad zatrebati.I Glodjovic 0656958558.

  2. Ivica NP

    KRSNA SLAVA LAZAREVA SUBOTA…

  3. Ivice, hvala na ovom lepom prilogu. Daleko od toga da ste dosadni. Slobodno napišite sve što smatrate važnim. Dragoceno je.

  4. Ivica NP

    Glodjovica ima i dan danas u Podgorici…Crnoj Gori.Verovatno neki koreni ovih danas koji zive preko NP…dalje u cent. Srbiji,G Milanovcu(Rudniku),Pitoru,Mladenovcu,Beogradu,Novom Sadu,Prokuplju Kragujevcu,Kraljevu…Komunizam je ucinio svoje pa se dosta detalja nezna precizno vec se nagadja ali mislim da je bitno ipak odrediti ispravan pravac u kom treba ici dalje,kopkati i istrazivati.Pozivam se na cinjenicu da je Stara Raska PRVA SRPSKA DRZAVA,Nemanjicka zemlja…Manastir Durdjevi Stupovi 1171 god podignut a Petrova crkva najstari spomenik na balkanu gde se odrzao Srpski sabor (9vek).Znaci centar je bio ovde.Ne samo Glodjovici nego i ostali (npr.Asanin…komsije na Kozniku)kako su dosli…kada…i kako je teklo dalje iseljavanje stvar je istrazivanja.

  5. Ivice, molimo vas da svako novo saznanje o vašem prezimenu podelite sa nama. Hvala još jednom.

    • Olivera

      Poštovani,
      pozdrav za Vas, sve Gložoviće i Božoviće.
      pročitala sam da je familija Glođović u krvnom srodstvu sa familijom Jević (za koju ima vrlo malo podataka), što se tiče stanovništva sela na Goliji (kad se pregledaju neke stare knjige sa Vašeg spiska na sajtu, pominje se da su Jevići krvno povezani i sa Božovićima). Kad se prate Jevići, Glođovići i Božovići, poreklo vodi do Morače. do bratstva Drobnjaci, ali i do Bijelog Polja kod Pljevalja, koje mi je najuverljivije kao neka najstarija postojbina, do koje se može sve upratiti. To kad uzmem u obzir da je slava Lazareva subota i da je govor ijekavski, ali više podseća na ijekavicu na severu Crne Gore ili na hercegovački govor.

  6. Dragan

    Poštovani Ivice,

    grešite u vezi Glođovića. Moja pokojna baba je poreklom Glođović iz sela Koznika na Goliji. Ta porodica je raseljena po celoj Srbiji, počevši od Mladenovca, Vrnjačke Banje, Smedereva, Kragujevca, itd itd…

    Glođovići su poreklom iz Crne Gore iz predela oko Morače. U Srbiju su se doselili krajem 17. ili početkom 18. veka u potrazi za boljim životom. Na žalost nemam mnogo kontakta sa tim delom familije, tako da ne mogu ni pobliže da Vam dam tačnije podatke, jer sam ih još davno čuo.

    Petrova Crkva i manstir Đurđevi Stupovi nemaju nikakve veze sa porodicom Glođović koju pominjete. Čak niko nije ni krštavan u pomenutim mestima.

  7. Dragoljub

    Poštovani u Lugavčini kod Smedereva posle Drugog svetskog rata doselili su se Glodjovići i danas žive u Lugavčini. Takodje jedna porodica Čorbić doselila se isto sa Golije u Lugavčinu.

  8. Vlado

    Poštovani čitam kometare i pokušavam da nađem vezu u pronalaženju porekla porodice Glođović.Otac mi je rođen u selu Vranovina,Deževa,Novi Pazar(1943).Njegov otac se zvao Milutin iz istog sela rođen 1909. upokojio se 1976. godine.Moj prededa a Milutinov otac je Panto upokojen 1913. godine.Slava nam je Lazareva subota.Ako bilo ko ima podatak ili dalju rodoslovsku konekciju sa Pantom Glođovićem kontaktirajte me 0641345671.