Порекло презимена Глођовић

6. март 2012.

коментара: 9

Презиме Глођовић, како пише наш читалац Ивица Глођовић, води порекло са планине Голије, место Козник код Новог Пазара (детаљније у коментару испод текста).

КРСНА СЛАВА: Лазарева субота

ПОЗНАТИ:

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (9)

Одговорите

9 коментара

  1. Ivica NP

    Poreklo vecine Glodjovica u Srbiji je sa planine Golije,mesto Koznik kod Novog Pazara.Sticajem ratnih okolnosti i navale turaka na ovim prostorija(STAROJ RASKOJ Nemanjickoj zemlji) dolazilo je do stalnih migracija odnosno iseljavanja stanovnistva.Tako se jedan deo Glodjovica u zelji za boljim i mirnijim zivotom naselio u okolini Kraljeva…Kragujevca..G Milanovca…Pirota…Beograda i dalje u cent Srbiji.Poznato je da se gornja granica teritorije danasnjeg Novog Pazara(STAROG RASA)ili turskog sandjaka,prostirala pokraj samih srpskih sela Paresije,Vitos,Tunovo,Dvoriste itd…Znaci tim seoskim brdima razdvajala se teritorija izmedju Raske,Ivanjice i Novog Pazara.Borba za oslobodjenje od turaka urodila je plodom prvo u Ivanjici i Raskoj a nekoliko godina kasnije(oko 35…40)oslobodjen je i N.Pazar.U tom periodu i pre osl. Turci su drzali teritoriju grada NP i plodno zemljiste oko reke Raske…Josanice …Trnavice tako da su brda bila vecim delom naseljena pravoslavnim stanovnistvom.Pod stalnim strahom i pritiskom od turaka moj pradeda Aleksa Glodjovic rodj.(1889) se preselio u Vitos(selo vertikalno udaljeno od koznika vazdusnom linijom oko 5km)Bio je zarobljenik u nemacku 5 god.Deda Jordan je rodjen u Bele vode(srez pod koji potpada i Koznik)tako da i dan danas ima l k sa prebivalistem tamo.Aleksina zena se zvala Tiovilka.Jordanov brat Cedomir.Jordanov brat od strica Vladimir…itd.Deo Glodjovica je islamiziran i danas zivi u okolini Sjenice,Tutina neki sa prezimenom Glodjovic a neki sa Glodjevic.Imanje Glodjovica je prodato muslimanima a deo parcela i dosta sume na Goliji i dan danas pripadaju nama.Pre Koznika kazu stari da smo se doselili iz C Gore ili Kosmeta uglavnom taj pravac jer i danas vecina ovde govori ijekavski.Mozda sam bio i malo dosadan ali eto nek se ne zaboravi ovo sto znam ko zna kome ce i kad zatrebati.I Glodjovic 0656958558.

  2. Ivica NP

    KRSNA SLAVA LAZAREVA SUBOTA…

  3. Ивице, хвала на овом лепом прилогу. Далеко од тога да сте досадни. Слободно напишите све што сматрате важним. Драгоцено је.

  4. Ivica NP

    Glodjovica ima i dan danas u Podgorici…Crnoj Gori.Verovatno neki koreni ovih danas koji zive preko NP…dalje u cent. Srbiji,G Milanovcu(Rudniku),Pitoru,Mladenovcu,Beogradu,Novom Sadu,Prokuplju Kragujevcu,Kraljevu…Komunizam je ucinio svoje pa se dosta detalja nezna precizno vec se nagadja ali mislim da je bitno ipak odrediti ispravan pravac u kom treba ici dalje,kopkati i istrazivati.Pozivam se na cinjenicu da je Stara Raska PRVA SRPSKA DRZAVA,Nemanjicka zemlja…Manastir Durdjevi Stupovi 1171 god podignut a Petrova crkva najstari spomenik na balkanu gde se odrzao Srpski sabor (9vek).Znaci centar je bio ovde.Ne samo Glodjovici nego i ostali (npr.Asanin…komsije na Kozniku)kako su dosli…kada…i kako je teklo dalje iseljavanje stvar je istrazivanja.

  5. Ивице, молимо вас да свако ново сазнање о вашем презимену поделите са нама. Хвала још једном.

    • Оливера

      Поштовани,
      поздрав за Вас, све Гложовиће и Божовиће.
      прочитала сам да је фамилија Глођовић у крвном сродству са фамилијом Јевић (за коју има врло мало података), што се тиче становништва села на Голији (кад се прегледају неке старе књиге са Вашег списка на сајту, помиње се да су Јевићи крвно повезани и са Божовићима). Кад се прате Јевићи, Глођовићи и Божовићи, порекло води до Мораче. до братства Дробњаци, али и до Бијелог Поља код Пљеваља, које ми је најуверљивије као нека најстарија постојбина, до које се може све упратити. То кад узмем у обзир да је слава Лазарева субота и да је говор ијекавски, али више подсећа на ијекавицу на северу Црне Горе или на херцеговачки говор.

  6. Dragan

    Поштовани Ивице,

    грешите у вези Глођовића. Моја покојна баба је пореклом Глођовић из села Козника на Голији. Та породица је расељена по целој Србији, почевши од Младеновца, Врњачке Бање, Смедерева, Крагујевца, итд итд…

    Глођовићи су пореклом из Црне Горе из предела око Мораче. У Србију су се доселили крајем 17. или почетком 18. века у потрази за бољим животом. На жалост немам много контакта са тим делом фамилије, тако да не могу ни поближе да Вам дам тачније податке, јер сам их још давно чуо.

    Петрова Црква и манстир Ђурђеви Ступови немају никакве везе са породицом Глођовић коју помињете. Чак нико није ни крштаван у поменутим местима.

  7. Dragoljub

    Poštovani u Lugavčini kod Smedereva posle Drugog svetskog rata doselili su se Glodjovići i danas žive u Lugavčini. Takodje jedna porodica Čorbić doselila se isto sa Golije u Lugavčinu.

  8. Владо

    Поштовани читам кометаре и покушавам да нађем везу у проналажењу порекла породице Глођовић.Отац ми је рођен у селу Врановина,Дежева,Нови Пазар(1943).Његов отац се звао Милутин из истог села рођен 1909. упокојио се 1976. године.Мој предеда а Милутинов отац је Панто упокојен 1913. године.Слава нам је Лазарева субота.Ако било ко има податак или даљу родословску конекцију са Пантом Глођовићем контактирајте ме 0641345671.