Порекло презимена Гаровић

6. март 2012.

коментара: 8

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (8)

Одговорите

8 коментара

  1. Радослав Јанковић

    Помаже Бог!
    Похвала за Вашу идеју и рад.
    Рођен сам у Новом Пазару. Моји рођаци живе у Новом Пазару и недалеко од манастира Светог Георгија у Расу, познат као Ђурђеви Ступови и манастира Сопоћани, у селима;
    Ботуровина, Војниће, Шавце и Забрђе. Презивали смо се Гаровић, пореклом смо из села Башча код Рожаја. Крсна слава нам је Свети Великомученик Димитрије. У Новом Пазару и околним селима има још фамилија са презименом Јанковић,који нису пореклом од Гаровића, а они славе Светог Јована Крститеља, Светог Великомученика Георгија – Ђурђиц и Светог Алемпија Столпника. Поздрав за све Вас, Радослав Јанковић.

  2. Бог вам помогао, Радославе!
    Хвала на похвалама и овом прилогу. Останите уз нас.

  3. Po starim pricama od moga djeda prezime gapovici poticu iz sela basca kod rozaja.Garovici su se nekad prezivali kuci.Posle masakra nad kucima jedna zena(kojoj se ime nezna tacno) je uspela da pobegne sa malim detetom i sa djeverom.Dosli su do sela Lomnica,njen djever je tu ostao i poturcio se a ona je nastavila da ide do sela basce gde su bili rimljani(koji su se kasnije svi odselili u toplije krajeve).nastanila ser u jednoj praznoj kuci.Kako je bijo strah da joj dete ne ubiju iz osvete nije mu davala da izlazi iz kuce.Kad su turci upali u kucu dete se izgaravilo(jer je dete bilo bledunjavo),turci su ga nazvali garavi po cemu su ga kasnije svi zvali garo.Po tom garu su nastali garovici.

  4. DRAGAN

    GAROVICI SU SE NEKADA PREZIVALI PEROVICI I ONI SU IZ SELA BASCE NEDALEKO OD ROZAJA NJIHOVO IZVORNO POREKLO JE IZ KUCA.IMA IH U KURSUMLIJSKOJ OBLASTINEDALEKO OD SELA DONJA BEJASNICA.SLAVE MITROVDAN.

  5. DRAGAN

    GAROVICI SU SE NEKADA PREZIVALI PEROVICI I ONI SU IZ SELA BASCE NEDALEKO OD ROZAJA NJIHOVO IZVORNO POREKLO JE IZ KUCA.IMA IH U KURSUMLIJSKOJ OBLASTI NEDALEKO OD SELA DONJA BEJASNICA.SLAVE MITROVDAN.DOLAZE U VREME KRALJA MILANA U PERIODU SRPSKO TURSKIH RATOVA U PREDEO DONJE BEJASNICE IZ ISTOG SELA IZ BASCE SU PEJCINOVICI SV LUKA TAKODJE SE MOGU NACI U DONJOJ BEJASNICI

  6. DRAGAN

    IZVORNO ODNOSNO KAKO SU SE PREZIVALI U KUCIMA JE RAKOVIC.

  7. DRAGAN

    TEK 1912 OVAJ ROD U BASCI MENJA PREZIME U GAROVIC U BASCI

  8. SA

    Pozdrav,da li mi neko može reći da li su se Garovići selili na Kosovu i Metohiji,konkretno u Lešak,selo Borova opstina Leposavić,u knjizi autora Petra Ž. Petrovića pominju se Baščani sa krsnom slavom Sveti Dimitrije,iz Bašče kod Rožaja,hvala unapred.