Гајевић

6. марта 2012.

коментара: 2

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (2)

Одговорите

2 коментара

  1. Stevan

    Gajevici u Kozici (opstina Pljevlja) Kosenici i Grabu (Bijelo Polje) poticu od starog srpskog prezimena Bujak kojeg ima u povelji Stefana Decanskog, a vlastelin Hrelja Bujak se navodi u trgovackim dokumentima kao trgovac iz Koznika. U 18 vijeku prema rodonacelniku Gaju mijenjaju prezime u Gajevic ali se prezime Bujak koristi uporedo do 1918 godine kada se u popisima i dokumentima upisuje Gajevic. Ove Bujake /Gajevice ne treba mijesati sa Bujacima iz istoimenog sela u Prencanskom kraju koji su se iselili sredinom 19 vijeka.

    • Иван

      Поријекло Гајевића је црногорско, не српско. Лоза Гајевића од Гаја (који је рођен у Марковини код Цетиња, око 1665.-1670.г.) ка данас су: Гајо -> Миладин -> Исак -> Остоја -> Милан -> Милутин -> Ристан (1873.г.) -> Марко (1906.г.) -> Томислав (1945.г.) -> Иван (1978.г.). А лоза од Гаја ка Озру (родоначелнику племена Озринића, коме припадају Гајевићи) су: Гајо -> Станко -> Драгић(Реља) -> Марко -> Никола -> Вучета -> Никола -> Вучета -> Сава -> цауш Никола ->Вукота -> Озро (рођен око 1290.г.).