Порекло Бојане и Николе Пековићa

5. март 2012.

коментара: 4

Портал Порекло објављује родослов сестре и брата Бојане и Николе Пековићa, фантастичних победника такмичења “Ја имам таленат”.

Рођени: Бојана 11. марта 1997., а Никола 23. децембра 1991., обоје у Краљеву
Крсна слава: Свети Стеван (9. јануар)
Отац Радован, предаје музичко (гусле), рођен у селу Павино Поље код Бијелог Поља. Родитељи Драгутин и Винка, обоје пореклом из Павиног Поља
Мајка Снежана, девојачко Николић, професор разредне наставе, рођена у Краљеву. Родитељи Љубодраг и Миланка, пореклом из Краљева. Њеног деду Миодрага Немци стрељали у Краљеву 1941. Крсна слава Николића Митровдан (8. новембар)

О Пековићима (према казивању Радована Пековића):
Припадају племену Морачани, једно од највећих и најбоље организованих братстава у Црној Гори. Сваке треће године организују саборе на којима се окупи преко 1.000 братственика. Међу њима је и познати кошаркаш Партизана и НБА лигаша Минесоте Никола Пековић, који редовно долази на ова окупљања  и увек одржи говор.
„Један наш братственик је остао непокретан у саобраћајној несрећи, а пошто је био без средстава за живот, ми смо се договорили да му помогнемо. Купили смо му плац у Колашину, подигли кућу на два спрата са лифтом, како би могао да се креће. Све од добровољних прилога. Такви су Пековићи“.
Породична анегдота: „Као најмлађи од четворо деце, имао сам `задатак` да навече, после напорног рада, читам укућанима епске песме. Једном приликом читао сам еп о Бановић Страхињи, а пошто је био мало дужи, а ја уморан, скратио сам га за једну страну. То су приметили баба и деда па ми рекли: `Нуде, Рале, ти нешто прескочи…` Они су све то знали напамет, али им је било важно да то и ми деца научимо. Тако сам и ја ту љубав према нашој српској баштини пренео и на своју децу“, каже за портал Порекло срећни отац Радован Пековић.

Коментари (4)

Одговорите

4 коментара

  1. žika

    da li nekog ovi klinci zanimaju?

  2. sava cukalovic

    Zelim da saznam nesto vise o svom prezimenu CUKALOVIC (ckao Cuprija).P rema nekim izvorima poticemo iz Ibarskog Kolasina.Ima nas na Kosovu,ovde ,u Vlasotincu i jedna grana u Bugarskoj (Asenovgrad)

  3. Шарко

    Savo

    Dr. Tatomir Vukanović je proučavao Sredačku Župu 1947 god. On je zabeležio familiju Čukalovići u Sredskoj (danas opština Prizren). Prema ispitivanju dr. Vukanovića Čukalovići su u Sredskoj doseljeni u 17. veku iz Ibarskog Kolašina (današnja okolina Zubinog Potoka). Ne piše ništa o krsnoj slavi, jos jednom ovi u Sredskoj su Čukalovici, a Vaši su Ćukalovici kao (ć kao Ćuprija). Odakle su se vaši stari doselili u Vlasotincu? I gde u Vlasotincu?

  4. Небојша Новаковић

    Шарко, имаш ли нешто о Јевтићима из околине Звечана? Славе Св. Петку.