Порекло презимена Бугариновић

5. март 2012.

коментара: 5

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (5)

Одговорите

5 коментара

  1. Бојан Бугариновић

    Има више Бугариновића који нису у међусобном сродству. Чак и у селу Вранеши у општини Врњачка Бања постоје две фамилије Бугариновића које нису у међусобном сродству. У селу Ново село у општини В. Бања постоје Бугариновићи који нису у сродству ни са једном фамилијом из Вранеша.
    Ови из Новог села воде порекло са Гоча.
    Једна од фамилија Бугариновић у Вранешима је средином 19.ог века променила презиме које је раније било Бугарин. То се може видети у црквеним књигама, али и на старом гробљу у Вукушици где су сахрањивани. Старо гробље, уређено хронолошки, у једном реду, како је ко умирао, тако је сахрањиван до оног претходног гроба. Они сахрањени пре средине 19.ог века се презивају Бугарин, они након тога Бугариновић. Дошли су у Вранеше у другој половини 18. века из Криве Реке негде на тромеђи данашње Србије, Македоније и Бугарске. Највероватније отуда и презиме Бугарин. Крсна слава Петровдан и Андрејевдан (св. апостоли Петар и Андреј су браћа).
    Ови други Бугариновићи у Вранешима су у 20.ом веку узели то презиме како би побегли од крвне освете. Претходно су се презивали Кићић.

  2. Milovan Bugarinović

    Ja se takođe prezivam Bugarinovic. Poreklo vodim iz sela Bosanski kobaš u BiH. Slavimo slavu Sv. Marko (8. Maj). Deda se doselio sredinom veka u Mačvansku Mitrovicu. Ništa Više ne znam o porodici.

  3. Boris Bugarinović

    Prezivam se isto Bugarinovic, rodom sam iz Bosne, Tesanj, selo Vrela. Meni poznato je da predhodne 3-4 generacije su sa tog prostora. Zbog rata 1990-tih deo Bugarnovica, medju kojim je moj otac i njegova braca su se preselila u Novi Sad, Srbija gde ja, a i moja braca od striceva cemo nastaviti ziveti. Slavimo Sv Jovana(20.januar). Poznato nam je i u kontaktu smo sa dve porodice Bugarinovica u Vrnjackoj Banji, a i porodicom u Beogradu. Culi smo za postojanje Bugarinovica u Pancevu, Zajecaru-Boru kao i u Uzicu. Toliko mi je poznato za retko prisutnim prezimenom Bugarinovic i imam zelju jos vise da saznam.

  4. Milovan Bugarinović

    Molim sve sa prezimenom Bugarinovic da se na Facebook- u prikljuce grupi prezme Bugarinovic. Tamo sve o ovom prezimenu mozete pisati.
    Veliki pozdrav

  5. Mila

    Prezime Bugarinović, zastupljeno je u centralnoj Srbiji( Vrnjačka banja, Goč, Vraneši, Podunavci, Kraljevo). Po priči, za vreme rata, na Goču je izvesni Tomislav promenio prezime iz Jovanovića u Bugarinoviće kako ne bi bio zaklan. Svega dve porodice su prihvatile prezime, dok je jedna porodica zadržala. Slave sv. Jovana.