Poreklo prezimena Božanović

5. mart 2012.

komentara: 10

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (10)

Odgovorite

10 komentara

  1. Slavisa Bozanovic

    Moja porodica je iz sela Strijezevica u opstini Doboj (BiH). Krsna slava nam je Sv.Georgije, U okolnim selima ima Bozanovica koji slave druge slave ( Sv. Nikolu, Sv. Stefana …) Moj djed mi je pricao da smo mi porijeklom iz Crne Gore. Posto je on bio mali kad su mu roditelji pomrli, nije znao odakle tacno. I ostali rodjaci slabo su bili pismeni, tako da niko danas ne zna odakle smo tacno dosli ovdje i koja nam je maticna krsna slava (da je tako nazovem). Zarko me interesuje sve vezano za moje pretke, a ne mogu da nadjem skoro nista. Na planini Ozren, gdje se nalazi i moje selo, ima Bozanovica koji slave Malu Gospojinu (Gornja Bocinja), Srdjevdan (Svinjasnica), da li smo svi istih korijena? ima mnogo Hrvata u okolini Vinkovaca koji nose isto prezime, a mislim da su oni primili katolicanstvo, posto se cesto moze naci u spisima da je pravoslavna vjera u ovim krajevima naj starija (nisam nacionalista, i ako grijesim neka me neko slobodno ispravi).

    • Neda Vezirović

      Poštovanje..
      Moj predak je bio Božanović.
      Došao iz Bosne u Austro Ugarsku, tu ostao i oženio se..okolina Vinkovaca..Mirkovci
      Nekada su to bile zadruge, kako nije bilo muškog potomka, on je prihvatio prezime Vezirović. Htjela sam da saznam koja je krsna slava Božanovića..
      U selu Božanovići nema tog prezimena, ali iz ovih komentara vidim da ne slave svi istu slavu.
      Pozdrav za sve Božanoviće

  2. Predrag Božanović

    Rode prvo tebe da pozdravim pošto nisam očekivao da ću na tebe naletiti a što se tiče porijekla to nam je identično, tako da tvoja pitanja važe i za mene. Mene samo zanima da li su božAnovići i bOžanovići isto prezime samo drugačije akcentovanje ili su to različita prezimena? Još bi dodao da postoji selo Božanovići kod Kalinovika(BiH).

    http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%BE%D0%B6%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%9B%D0%B8

    Moja teorija je da se jedan dio naših predaka tokom seobe iz Crne Gore nastanio u područiju Kalinovika(BiH) i da je tako nastao naziv tog sela dok smo mi ostali zavrsili na sjeveru Doboj(BiH) pa cak i sjevernije sto objašnjava Božanoviće iz Vinkovaca(HR).

  3. Dejan Božanović

    pozz Bozanovići..ja sam iz Brusa,mesta u podnozju planine Kopaonik.(Srbija),u tok mestu ima dosta porodica koje se prezivaju kao i mi a cuo sam da nas jos ima u okolini Smedereva kao i Panceva.posto radim u Beogradu imao sam prilika da naletim na par ljudi koji se isto prezivaju kao i mi ,koji su mi rekli da vuku korene sa Kosova.Nasa slava je Sv.Nikola.eto toliko.pozz

  4. Darko Božanović

    Pozdrav svim Božanovićima!
    Moja familija je iz okoline Zavidovića tačnije iz Svinjašnice, slavimo Sv. Mučenike Sergija i Vakha, u narodu je slava poznatija kao Srđevdan.
    Posle rata smo se raselili na sve strane. Obrenovac, Doboj, Beograd, Austrija.

    O samom poreklu prezimena i odakle smo se doselili se jako malo zna, što je za mene razočarenje. Ali donekle, zbog burne prošlosti na našim prostorima, mogu i da shvatim da se priča o pradedovima nije prenosila kako bi trebalo. Deda nam je pričao da je njegov deda govorio da ide kod svojih i nije ga bilo po nekoliko meseci. Gde je za to vreme mogao da ode na konju nije nam poznato. Jedan od stričeva je malo istraživao i došao je do podatka da imamo vezu sa Božanovićima iz Kalinovika, koliko je to pouzdano ne bih znao reći.
    Inače znam da nas ima u Brusu, Negotinu(Vlasi), Crnoj Gori, Kalinoviku. Ima i Hrvata koji nose isto prezime.

    Moje lično mišljenje je da smo poreklom iz Crne Gore.

    Veliki pozdrav!

    • Dragi Bozanovici,

      Ja sam od Bozanovica iz Crne Gore, nema nas ni odje puno.
      Znam da smo porijeklom iz Pipera (Crnci) blizu Podgorice, moj djed je bio kolonista u Vojvodinu ali se brzo vratio jer nije htio da rabota(ka svaki Crnogorac onomad).U Vojvodini se rodio moj otac ali su se odmah potom vratili u rodne Pipere.Moja krsna slava je Arahdjelov dan.
      Nemam ni ja neka dalja saznanja od ovog sto napisah.
      Ima jos par porodica Bozanovic u Piperima ali nema vise nikog da zivi u Pipere same.
      Po nekoj prici Bozanovici su bili nekad dosta bogati i imali dosta zemlje pa su i porodice kje su radile kao Posluga kod njih uzimale prezime Bozanovic.Stoga ima i brakova izmedju Bozanovica ali da nema krvne srodnosti tek na trece-cetvrto koljeno.
      Ovo je sve onako iz’okola nemam bas neku dokumentovanu potvrdu.
      Da ste Vi meni svi zivi i zdravi i uz’brdo brzi(stara crnogorska fora), i da nas bude masala 😉

      Zivi bili!

      • Luka Bozanovic

        Ivane,

        Hteo sam da te pitam samo gde sad zivis? Mi smo isto iz Pipera, istu slavu slavimo, a cak mi je otac i pricao istu pricu za poslugu sto si ti napisao. Znam da je mala verovatnoca da ces posle godinu i po dana pogledati, ali rek’o da probam.

        Pozdrav svima!

  5. Predrag Božanović

    Čitajući ovo vaše malo sam počeo guglati o Piparima, uglavnom sjeveno od Pipara ima isto planina Ozren(CG), identičan naziv kao i naš Ozren(BiH) na kome se nalazi selo Striježevica odakle ja potičem. Isto tako Crni Vrh(CG) je selo blizu Pipara dok je kod nas u BiH crni vrh planina kod Tešnja što je isto relativno blizu Ozrena(BiH). Svi ostali Božanovići ma gdje da se nalazite obratite pažnju na sve što se nalazi oko pipara jer postoji vjerovatnoća da se u blizini vas nalazi identičan naziv nekog vrha,rijeke,sela itd. Ne vjerujem da je ovo sa nazivima slučajnost.

  6. Slavko

    Poštovani Božanovići ,
    Moji i Ja rođeni smo u selu Mravljača . M.Z Ustikolina , Foča.
    Selo Božanovići okolina Kalinovik su udaljeni od Mravlljače 12 kil
    vazdušne linije , da neobjašnjavam koliko ima preko Foče.
    Poreklo naše porodice je Okolina Kolašina zaseok “Božanovići ”
    Krsna Slava sv ,evg SVETI LUKA ,
    Imao sam priliku da upoznam nekoliko Porodica ;Božanovića , ali
    nažalost to je bilo nekako sve (bez emocija ) i ja sam pokušavao ali ni za sebe
    nemam opravdanja, Imao sam dobar kontakt sa prezimenjacima iz Vinkovaca,
    ali oni su Katolici i nekako to nije išlo, U vinkovcima ima više od tridesetak porodica
    Božanovića, Ovi koje sam ja upoznau su Vrlo USPEŠNI i lepo vaspitani Božanovići.
    toliko za sada,
    pozdrav svim Božanovima , mail* [email protected]