Порекло презимена Бошњаковић

5. марта 2012.

коментара: 14

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (14)

Одговорите

14 коментара

 1. Породице-фамилије по местима пребивалишта у Шумадијској Колубари, Бошњаковић.
  Према књизи Петра Ж. Петровића „Шумадијска Колубара“, прво издање 1939. године, друго издање 1949. године, најновије издање 2011. године у саставу књиге „Шумадија и Шумадијска Колубара“ – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

  Остале податке породица Боњаковић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места, који су постављени или ће бити ускоро постављени.

  -Баћевац
  -Дражевац
  -Прогореоци
  -Бождаревац
  -Лукавица

 2. МИХАЈЛОВИЋ М.

  ИНТЕРЕСУЈЕ МЕ ПРЕЗИМЕ БОШЊАК.НЕМА ГА У ВАШЕМ СПИСКУ ПРЕЗИМЕНА.ПРЕЗИМЕ БОШЊАК ЈЕ ИЗ ГЛАМОЧА -СЕЛО СТЕКЕРОВЦИ. УНАПРИЈЕД ЗАХВАЛАН

  • Бранко Тодоровић

   Има и презиме Бошњак, али под презименима врстаним у “остала презимена” под словом “Б”, тј. она која се не завршавају са -ић, -ски, -ац, -ов… Бошњаке можете наћи на чланку о пореклу презимена Бошњак. Погледајте последњи коментар од 5. јануара 2016. године. Оно што је тамо написано отприлике се односи на све Бошњаке, презиме које је настало по земљи порекла, а на основу чега знамо да сви Бошњаци нису један род. У таквим ситуацијама, осим ако се не зна старије порезиме рода, једина могућност да се нешто више сазна о пореклу, јесте генетичко тестирање, помоћу кога се може одредити простор одакле долазите, а понекад и сродство са неким другим породицама, међу којима можете открити и старије презиме рода, или бар ком роду или групи родова сте припадали. Тренутно је у току и акција тестирања са попустом, тако да, ако сте заинтересовани, можете се тестирати уз јединствени попуст 50% пуне тарифе. 😉

 3. Милорад Богдановић

  У селу Славићи-Славићка код Бањалуке налазе се Бошњаци, који су се половином 19 вијека доселили од Гламоча. Недалеко од њих налази се и гробље које носе њихово име.
  Иначе, велики број презимена са простогра Гламоча и Ливна, доселило је на овај простор, између Козаре и Змијања.

 4. Miloljub Bosnjakovic

  Moja familija Bosnjakovica potice iz sela Senaja kod Malog Pozarevca.
  Po usmenim predanjima,jer pisanih nisam nigde nasao poreklo nam je iz Bosne iz sela Barzelovice kod Tuzle.Slavimo Svetog Arhandjela MihailaMojufamiliju nazivaju Barzelovci..
  Moj deda je obradjivao drvo i pravio kasike i obravnice.
  Mi smo pravoslavne vere i materenji jezik nam je mesavina Rumunsko-Vlaskog jezika.
  Voleo bih cuti nesto vise o mom poreklu.

  • Бранко Тодоровић

   Неке везе са Босном имате, али какве то тек треба утврдити. Да ли сте некада лоцирали то село код Тузле? Јер постоји скоро истоимено село Барзиловица код Лазаревца. Могуће да вам је то била нека успутна станица. Као што сам поменуо и у коментару раније, у оваквим случајевима најбоље је урадити тестирање по мушкој лози, јер презиме је исувише “широко” да бисмо могли нешто из њега извући, а по свему судећи није настало у Босни, већ тек кад су ваши прешли у Србију. Не знате можда кад су ваши “дошли из Босне”, тј. доселили се ту где сте сад.

  • Vladan

   Dragi Miloljube,pise vam Vladan Bosnjakovic iz Grosnice kod Kragujevca.Da li ste nasli nesto u vezi nasih korena,ja sam mladje populacije.Pozdrav

 5. milko bosnjakovic

  nas BOSNJAKOVICA ima u CELOPEK kod ZVORNIKA slavimo SV .DIMITRIJU (MITROVDAN )

 6. MILKO

  NAS BOSNJAKOVICA IMA OKOLINA ZVORNIKA U FAMILIJI IMAMO VRLO OBRAZOVNIH ADVOKATA PROFESORA INZENJERA OFICIRA DOBRIH DOMACINA PRIVREDNIKA

 7. Zorana

  Moj pradeda Živko Bošnjakovic je iz Golubinaca, Srem. Nasa slava je Djurdjic 16. novembar.

  Mnogi Bošnjakovići su hrvati, bošnjaci/muslimani i romi

 8. Miko

  “U ranije iseljenike,pre Kočine krajine,spadaju:Bošnjakovići-Jovica i Nikola iz Vrbova.Došli su u Postenje,pa se odmah podelili,te se Jovica odselio u valjevski Prijezdić,a Nikola ostao.”
  “Babinske legende”